BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Cambodja reisexperts Denise en Paulien geven hun beste reistips Cambodja

Cambodja reizen - reistips - advies rondreis Cambodja

Reisexperts Denise Roze en Paulien van der Geest keerden Cambodja binnenste buiten op zoek naar de leukste plekjes om te slapen en de leukste dingen om te doen. De dames delen nu al hun reistips met jou!

Cambodja | 21-09-2015
Kieke van Maarschalkerwaart

Cambodja reisexperts Denise Roze en Paulien van der Geest keerden Cambodja binnenste buiten op zoek naar de leukste plekjes om te slapen en de leukste dingen om te doen. Welke reistips zouden zij hun beste vrienden geven als ze op reis willen naar Cambodja? Denise en Paulien delen al hun Cambodja reistips met jou!
 

Waarom op reis naar Cambodja?

Denise: “In 2007 kwam ik voor het eerst in Cambodja, en ondanks de armoede en de sporen die de Rode Khmer heeft achtergelaten was ik direct gecharmeerd, vooral van de mensen. Vorig jaar was ik wederom in Cambodja, dit keer om onze nieuwe reizen uit te zetten. Opnieuw viel me op hoe vriendelijk de mensen zijn. Met onze gids, een voormalige monnik, die ons naar Kampong Khleang bracht hebben we urenlang zitten kletsen over het leven, filosofie en politiek. Zo’n homestay is te gek voor een nacht, zo maak je echt kennis met het lokale leven. Doordat er steeds meer toeristen komen, zijn er veel nieuwe hotels en guesthouses bijgekomen. Mij verrast het telkens weer met hoeveel smaak en stijl die worden ingericht. Van zo’n klein in Khmer-stijl ingericht boutique-hotel kan ik echt zo genieten.”
 
 

Hoe kun je in Cambodja op een positieve, duurzame manier reizen?

Paulien: “In 2005 kwam ik voor het eerst in Cambodja. Het is ongelofelijk hoe veerkrachtig de bevolking is, en hoe positief het land zich ontwikkelt. In praktisch iedere belangrijke plaats is een sociale onderneming, waardoor je als reiziger op een eenvoudige manier een positieve bijdrage kan leveren. Daar word ik blij van! Bijvoorbeeld door te gaan eten in een restaurant waar kansarme jongeren worden opgeleid, zoals Friends in Phnom Penh, Haven in Siem Reap, of waar mensen met een fysieke handicap werken zoals Starfisch Bakery in Sihanoukville of Epic Arts Cafe in Kampot. Dikwijls zijn bij deze restaurantjes ook winkeltjes met fairtrade cadeautjes en souvenirs voor thuis. Da’s pas een goed excuus om te shoppen! Of laat je heerlijk door de blinde masseurs van Seeing Hands masseren. Daarnaast zijn er veel eco-projecten opgestart om de natuur te behouden en tegelijkertijd werkgelegenheid te creëren. Door zulke slimme projecten te supporten zorg je ervoor dat de bevolking niet genoodzaakt is om uit pure armoede de natuur uit te putten. In Cambodja kun je echt met een goed gevoel reizen. Dat geeft je reis een bijzonder tintje!”
 
 

Zijn er in Cambodja ook zeldzame dieren te zien?

Paulien:Kratie is een plaats aan de rivier, waar de zeldzame Irrawaddy dolfijn voorkomt. Dit is een lichtgrijze dolfijn (officieel hoort het bij de walvissoorten!) die voorkomt in de Mekong rivier. Tamelijk schuw, dus het is niet heel makkelijk om ze te spotten, maar Kratie is de beste plaats om de Irrawaddy dolfijn te zien."
 
 
"Tip: Op het eilandje Koh Trong gelegen midden in de rivier tegenover Kratie zijn projecten voor ecotoerisme ontwikkeld. Je kunt fietsen over het eilandje, wat erg leuk is omdat het rustig plattelandsleven is. Soms kom je een ossenkar tegen. Op het eiland is ook een van de meest charmante eco-resorts van Cambodja! Het is wel wat duurder, maar echt de moeite waard om in een van de omgebouwde traditionele houten Khmer huizen te slapen.”
 

Wat is de beste manier om de lokale bevolking te ontmoeten?

Denise: “Wil je de mensen beter leren kennen, ga dan overnachten bij een familie thuis. Zulke homestays bieden we in Kampong Khleang vlakbij Siem Reap, en bij Sambor Prei Kuk, ten noorden van Phnom Penh. Je helpt de familie en soms het hele dorp aan extra inkomsten op een duurzame manier; we betalen een eerlijke prijs voor de overnachting (vergelijkbaar met hotel). Het lijkt misschien een avontuurlijke onderneming, even geen warme douche, lekker bed en zwembad, maar je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug! Voor een dag ben je onderdeel van het gezin. Samen eten klaar maken, rondje door het dorp lopen, spelen met de (klein)kinderen. Je gids vertelt je hoe je jezelf netjes introduceert bij de familie, en zal je vragen aan de familie vertalen. We hebben de homestays uitgezocht op hun gave locaties. Kampong Khleang ligt aan het Tonle Sapmeer, de boottocht voor de zonsondergang is subliem. Bij Sambor Prei Kuk bezoek je tempelruïnes die nog ouder zijn dan Angkor en ook overwoekerd door jungle. Hier geen mensenmassa’s!”
 
 

Wat is een relaxte plaats om wat langer te verblijven?

Paulien: “Echt een verrassend relaxed gebied vind ik Kampot en Kep. Kampot is een klein stadje aan de rivier en een half uur verderop ligt de kustplaats Kep. Vanuit één overnachtingsplaats kun je veel verschillende uitstapjes maken. Bij Kampot kun je fietsen in de omgeving, spookstadje Bokor Hill bekijken, en de rivier is heerlijk om in te zwemmen, kayakken of een sunset cruise op te maken. Een dagtocht naar Kep geeft je de kans om de winning van zout te zien, de beste peperplantages van de wereld te bewonderen én een heerlijk boottochtje naar Rabbit eiland (Koh Tonsay) te maken.”
 
 

Waar vind ik ongerepte natuur en wilde dieren?

Paulien: “De provincie Mondulkiri in het noordoosten van Cambodja is een ruig gebied met jungle en watervallen. Hier komen de meeste olifanten in het wild voor, maar die zul je niet snel zien. De Bunong, de etnische groepering in Mondulkiri, leven animistisch en in harmonie met de natuur. De Bunong gebruiken van oudsher olifanten voor het werk op het land en in de jungle. Door de komst van motoren en jeeps raken de olifanten werkeloos en kunnen niet meer onderhouden worden. Gelukkig is er het briljante Elephant Valley Project. Zij geven de olifanten de kansen om welverdiend en goedverzorgd van hun pensioen te genieten in plaats van ‘in dienst van mensen’. Ik ging hier een dag met de olifanten op stap in de jungle. Je maakt geen ‘foute’ olifantsritjes, maar leert hoe olifanten zich van nature gedragen en hoort de levensverhalen van de verschillende olifanten. Je geld is ook nog eens goed besteed: hiermee worden olifanten vrijgekocht. Een onvergetelijke dag!”
 
 

Waar kunnen de actievelingen terecht?

Denise: Battambang biedt verrassende activiteiten. Leuk is het om hier een fietstocht te maken en te gaan eten bij een lokale familie. Maak een tochtje met de ‘Bamboe-trein’ zolang het nog kan. Er zijn namelijk plannen om weer echte treinen te laten rijden over het spoor. De bamboe trein is een verrassend inventieve manier van transport. Jong en oud vindt het geweldig!
 
 

Wat is het leukste uitstapje voor zowel volwassenen als kinderen?

Paulien: “Een goede tip voor elke leeftijd: beleef een voorstelling van Circus Phare. Deze mix van theater, acrobatiek, clownerie, dans en muziek is met niets te vergelijken. Jij helpt de jongeren aan werk én je hebt een van de leukste avonden van je hele reis! In Battambang geeft de jongerenafdeling zo’n drie keer per week een voorstelling. In Siem Reap is er iedere avond een voorstelling van Circus Phare. Iets wat je absoluut niet mag missen op je reis. Dus als je niet in Battambang bent geweest, ga dan in Siem Reap.”
 
 

Wat moet je weten als je Angkor Wat bij Siem Reap gaat bezoeken?

Denise: AngkorWatis echt een wereldwonder, door Lonely Planet uitgeroepen tot dé nummer 1 bezienswaardigheid. De antieke tempelstad is mega groot en het is er vaak warm en druk. Probeer niet om alles in één dag te zien, dan beginnen alle tempels op elkaar te lijken en dat is zonde. Trek minimaal twee dagen uit om de belangrijkste tempels te zien. Een tuk tuk is een erg leuk vervoersmiddel hiervoor. Je kunt de tempels ook afwisselen met de eco-vlindertuin (ook leuk met kinderen), het indrukwekkende oorlogsmuseum, of een bezoek aan Kampong Khleang, een dorp op palen aan het Tonle Sap meer. Siem Reap is de meest toeristische plaats van Cambodja met een enorme avondmarkt á la Koh San Road in Bangkok waar je voor een paar euro hippe t-shirts koopt.”
 
 

Hoofdstad Phnom Penh: moet je er wel of niet naar toe?

Denise: “Absoluut! We kunnen met gemak wel 10 leuke dingen verzinnen om in Phnom Penh te doen of te bekijken. Voor een hoofdstad is het centrum van Phnom Penh echt heel erg relaxed. De stad heeft prachtige koloniale architectuur en fijne markten. We hebben daarom een speciale stadswandeling uitgezet om de ‘Smaak van Phnom Penh’ te ontdekken, uiteraard mag je dan ook het lekkere streetfood proeven. De Killing Fields en de gevangenis Tuol Sleng (S21) zijn heftig, maar mogen niet ontbreken als je iets van Cambodja wilt begrijpen. (Basisschool)-kinderen zouden we er niet zo snel mee naar toe nemen. Je kunt in Phnom Penh ook Cambodiaans leren koken, een Khmer-dans zien, een paleis of tempel bezoeken en enorm lekker uit eten gaan, bijvoorbeeld bij feel good restaurant Friends, waar je waanzinnig eet en ook nog eens voor een goed doel.”
 
 

Kun je in Cambodja eigenlijk fijn naar het strand?

Paulien:Sihanoukville in het zuiden van Cambodja is een bekende strandplaats. In tien jaar tijd is het enorm ontwikkeld. Dit is dus de plaats als je veel keuze uit restaurants met de hele wereldkeuken wilt hebben. ‘s Avonds kun je bij kaarslicht chillen op het strand. Maar zoek je rust pak dan de boot naar paradijselijk eiland Koh Rong Samloem. Hier gebeurt ab-so-luut niets en dat is precies wat het zo fantastisch maakt! Geniet van het witte zand, het turquoise blauwe water, de palmbomen. Lees een boek of bedrijf de liefde. Thats it!”
 
 
 

Zelf op reis naar Cambodja?

Stel met onze Cambodja bouwstenen zelf je reis samen. Je maakt je reis helemaal naar je eigen smaak met de extensies (verlengingen van een bouwsteen) en optionele excursies. Heb je geen zin om te puzzelen, kijk dan naar onze individuele rondreizen Cambodja. En wist je dat je Cambodja ook heel goed kunt combineren met Vietnam?
 

Rondreis Cambodja maken? Vraag vrijblijvend een offerte aan

Tags: Tips - Cambodja - Reisadvies 

Blogs over Cambodja


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel