BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Diamant mijnen van Martapura

Indonesie - Borneo - Kalimantan - Diamant mijnen - Martapura

Mannen staan tot hun knieën in de modder, op zoek naar die ene diamant, die hun rijk zal maken.

Indonesië | 21-02-2011
Paulien van der Geest

Grote gaten worden diep de aarde ingegraven op zoek naar die ene, schitterende steen. Mannen staan tot de knieën in het modderwater, anderen dragen zakken grond weg. Het is een zwaar leven in de diamant mijnen van Martapura. Wordt er een diamant gevonden dan wordt de winst gedeeld. Er wordt dus goed opgelet of een van de 'collega's' niet een stukje diamant in zijn zak steekt. En worden er eindelijk diamanten gevonden, dan is de helft van de opbrengst voor de manager. Op zich logisch, want hij is degene die het risico neemt en iedereen te eten geeft, ook als er niets wordt gevonden. Ooit is hier een enorme diamant gevonden. Het was wereldnieuws, want op dat moment was het de grootste ter wereld. De president kwam de diamant bewonderen en… de diamant is sindsdien spoorloos verdwenen. Geen van de lokale werkers heeft iets gekregen en ze zijn nog steeds straatarm!

Als we terug lopen, wenkt een schimmig type ons en houdt op geheimzinnige wijze wat steentjes omhoog. We bedankten vriendelijk. Hoe kunnen we weten of het niet prachtig geslepen stukjes glas zijn? Wil je graag een diamant kopen, dan is Martapura een ideale plaats, maar dan wel bij een officiele diamant verkoper. Want je moet er natuurlijk altijd voor zorgen dat je een certificaat erbij krijgt, anders kun je problemen bij de douane krijgen. Hoe verleidelijk ik al die glinsterende steentjes ook vind, we houden ons geld toch maar in onze zak. Wel vinden we het leuk om te zien dat er nog oude apparaten uit Antwerpen staan, waar de diamanten nog steeds mee worden geslepen.

In Martapura slenteren we ook rond op de markt. Naast groente en fruit, zijn er ook veel halfedelstenen te koop, waarschijnlijk een bijproduct van de diamant mijnen. Blijkbaar is er toch goed genoeg geboerd, want er staat een prachtige gekleurde moskee in het centrum. Het kan niet anders of iedereen in dit stadje is in de ban van de diamant koorts. Zelfs de rijders van de becaks versieren hun fietstaxi's met tekeningen van fonkelende diamanten.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kalimantan Borneo - Off the beaten track

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel