Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer

Indonesie reizen: Noord Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak vulkaan - Samosir - Tobameer - Medan

Deze prachtige natuurreis Sumatra brengt je naar orang-oetans en het Tobameer. Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de twee plaatsen ter wereld waar orang-oetans in het wild te zien zijn. Met de extensie Tangkahan kun je dieper de jungle in. Of wil je wel een nacht in het oerwoud slapen met de extensie Overnachting in de jungle? Bezoek traditionele Karo-Batak dorpjes. Kom bij van alle indrukken aan het Tobameer. Als extensie kun je de stomende Sibayak vulkaan in Berastagi beklimmen. Met een etentje bij een lokale familie een authentieke Sumatraanse maaltijd voor je kookt en je tracteert op Batak muziek, neem je afscheid van de gastvrije mensen van Sumatra.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Orang-oetan jungle trek in Bukit Lawang
  • Traditionele Karo Batak dorpen
  • Zwemmen in het Tobameer
  • Batak muziek en diner bij lokale familie
  • Extensie: De jungle vanTangkahan
  • Extensie: Vulkaan Sibayak beklimmen 
  • ​Extensie: Overnachting in de jungle
Reisschema
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 3: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 4: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 5: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 6: Tobameer - Medan
Dag 7: Medan - vliegveld
Dag tot dag

Dag 1: Van Medan naar Bukit Lawang

Van Medan naar Bukit Lawang
Een auto met privé-chauffeur brengt je van Medan naar Bukit Lawang, vanaf het vliegveld circa 4 uur rijden. In Bukit Lawang bereik je het hotel via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein. Lees ook de informatieborden bij de Ecolodge, met informatie over de orang-oetans en je jungle trekking van morgen. Eten doe je in het open restaurant, je zit op de rand van de jungle, een geweldig ontspannen begin van je Sumatra-reis!

Dag 2: Oog in oog met orang-oetans

Oog in oog met orang-oetans
’s Ochtends maak je met een gids een twee tot drie uur durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om al om zes uur op pad te gaan (en bij terugkomst te ontbijten). Je vergroot je kansen om orang-oetans te zien, omdat ze op zoek zijn naar hun ontbijt. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Maar natuurlijk ben je vooral op zoek naar orang-oetans. Als je met je gids door de jungle loopt, voer de orang-oetans niet en raak ze vooral niet aan. Door het overdragen van menselijke bacteriën kunnen de dieren ziek worden en overlijden. Na een uur of 3 ben je terug in de lodge. Neem dus voldoende water mee voor onderweg. Je entree en camerafee voor het Gunung Leuser park voldoe je ter plekke.
 
In de namiddag heb je de mogelijkheid om naar de vleermuisgrotten en een kinderhuis te wandelen. Dit ‘familiehuis’ zoals de kinderen het zelf noemen, wordt gerund door een Nederlands-Indonesisch echtpaar. Je kunt ze helpen door er een drankje te drinken, een door de kinderen gemaakt 'souvenir' te kopen of voor €12,50 een rubberboom te doneren. De rubberbomen zorgen ervoor dat het kinderhuis op lange termijn niet meer afhankelijk van donaties is én zorgt voor werkgelegenheid. Alternatief kun je in plaats van in de Ecolodge ook blijven slapen in het Kinderhuis, als dat je leuk lijkt. Dat is zeker een leuke optie als je reist met kinderen. Zij kunnen dan met de kinderen van het Kinderhuis spelen.
Een andere optie in de middag is om de rivier af te zakken in een ‘tube’; aan elkaar gebonden binnenbanden die een raft vormen, of misschien ga je toch liever in de rivier 'zwemmen'. Wie weet komen er wat nieuwsgierige aapjes kijken in de bomen boven je.

Dag 3: Van Bukit Lawang naar Berastagi

Van Bukit Lawang naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis naar Berastagi, met een auto met privé-chauffeur. Je ziet het dagelijks leven in Indonesië aan je voorbij trekken. Is dit je eerste keer in Azië, dan kun je je verbazen over de chaos, maar ook de kleurrijke levendigheid. Zoals een brommer hoog opgeladen met gekleurde plastic spullen voor de verkoop of manden met kroepoek. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp Berastagi. De koelere omgeving heeft vruchtbare grond, en er is allerlei groente en fruit te koop. Leuk om fruit uit te proberen dat je nog niet kent.

Dag 4: De reis naar het Tobameer

De reis naar het Tobameer
Onderweg van Berastagi naar Samosir, het schiereiland in het Tobameer, wordt gestopt bij een traditioneel Karo-Batak dorp en het Sumalungun-Batak paleis in Pematang Purba. De traditionele Batak huizen zijn met prachtige motieven beschilderd. Vanaf de hoge waterval Sipisopiso heb je prachtig uitzicht over het Tobameer. De auto blijft op het vaste land achter en de reis gaat nu verder per boot over het Tobameer: een leuk tochtje. Deze boot zet je af in Tuk Tuk, het schiereilandje van het eiland Samosir, op de steiger van je hotel aan het water. In het Tobameer kun je prima zwemmen. Vraag in je hotel of er voorstellingen zijn van lokale muziekgroepen, de Toba-Bataks zijn enthousiaste muziekmakers.

Dag 5: Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis

Relaxen aan het Tobameer en Batak muziek en diner bij mensen thuis
Vrije dag aan het Tobameer, het heilige meer van de Bataks. Met zijn 1700 km2 is het meer het grootste van Zuid-Oost Azië, en daarnaast één van de hoogstgelegen (818 m) en diepste (450 m) meren ter wereld. Het Tobameer is ontstaan door een uitbarsting van een supervulkaan zo'n 75.000 jaar geleden, de vulkanische winter die volgde op de uitbarsting betekende bijna het einde van de mensheid. Vandaag kun je heerlijk ontspannen aan het water, of al wandelend, fietsend of per brommer het eiland verkennen. In het dorpje Ambarita zijn 300 jaar oude stoelen van steen te vinden waarop serieuze dorpszaken werden besproken en rechtzaken gehouden. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, de armen en benen werden ingesneden en ingesmeerd met rode peper en knoflook, voordat men werd onthoofd. Of bezoek het koningsgraf in Tomok, slechts 5 km van Tuk Tuk gelegen. Ook is het mogelijk om op het eiland een wandeling met een gids te maken, zie hiervoor de 'excursies'. Het Tobameer is een heerlijke plek om te verblijven. Denk je tijd te kort te hebben, dan kun je natuurlijk een dag langer bij boeken: aanrader! 
 
Op één van de avonden tijdens je verblijf aan het Tobameer word je met een auto opgehaald om bij een lokale familie te gaan eten. Er staat een heerlijk home cooked diner voor je klaar met lokale specialiteiten. Een aantal familieleden zal gezellig mee eten (degenen die koken eten normaliter niet mee). De christelijke Batakkers houden van gezelligheid dus de gitaren komen te voorschijn. Pak er een biertje bij en luister naar meeslepende meezingpop over mooie meisjes en het magische Tobameer. In het hoogseizoen kunnen er meer Footprint reizigers aanschuiven, gezellig om ervaringen uit te wisselen en samen luisteren naar muziek is altijd leuker! Een Go Local ervaring rijker, neem je afscheid.  

Dag 6: Van Tobameer naar Medan

Van Tobameer naar Medan
Na het ontbijt maak je relaxt per boot de oversteek naar het vasteland. Vandaag reis je terug naar Medan, stel je in op een reisdag zonder noemenswaardige bezienswaardigheden onderweg. Afhankelijk hoe laat je bent vertrokken van het Tobameer, kun je eventueel nog de grote moskee bezoeken (niet tijdens gebed of op vrijdag), pas wel je kleding hierop aan en ter plaatse kun je een hoofddoekje lenen. In het nabijgelegen Paleis van de Sultan van Deli kun je zelfs in traditionele kleding plaatsnemen op de troon voor een foto, een grappig souvenir. Locals flaneren graag op de Merdeka Walk, je kunt 's avonds iets eten of drinken bij de foodstalletjes aan deze boulevard. Medan is ook een goede plaats om de Masakan Padang oftewel de Padang keuken uit te proberen. Je wijst aan wat je wilt eten en krijgt zo van verschillende gerechten een schep op je bord. Het kan ook zijn dat je schoteltjes met gerechten op tafel krijgt. Je betaalt voor elke schotel waar je iets vanaf schept.
Wil je de laatste avond op Sumatra liever in een wat rustiger gelegen hotel met zwembad verblijven? Wij kunnen, tegen meerprijs, een ander hotel aanbieden. 

Dag 7: Einde van je rondreis Sumatra

Einde van je rondreis Sumatra
Een taxi komt je bij je hotel ophalen om je naar het vliegveld te brengen.

Achtergrond
Deze prachtige natuur rondreis Sumatra brengt je naar orang-oetans in de jungle, het enorme vulkaanmeer Tobameer, en traditionele dorpjes met vrouwen in kleurrijke klederdracht. Naar eigen smaak voeg je extensies toe naar olifanten in de jungle, een actieve vulkaan beklimmen in Berastagi of een stadswandeling in het historische centrum van Medan.
 

Orang-oetans en olifanten in het Gunung Leuser Park

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar Orang-oetans in het wild te zien zijn. Met een gids wordt een jungle trek gedaan, en met een beetje geluk spot je Orang-oetans, soms zelfs met een baby op de rug. Avonturiers kunnen de rivier afzakken in een ‘tube’, een lokale raft van aan elkaar gebonden binnenbanden of zwemmen in de rivier.Kies je voor de extensie Tangkahan, dan verblijf je in een olifantenkamp diep in de jungle. Je hebt de kans om olifanten te wassen in de rivier.
 

Karo-Batak dorpen en Tobameer

Bewonder de bijzondere beschilderingen van de traditionele houten huizen van de Karo-Batak dorpen gelegen tussen Berastagi en het Tobameer. De weg maakt een bocht en het immense Tobameer en de Sipisopiso waterval vormen een adembenemend vergezicht. Je hebt een vrije dag om te ontspannen aan het Tobameer of de traditionele dorpen van het eiland te verkennen.
 

Historisch Medan en eten bij mensen thuis

Op de terugreis verblijf je een nacht in Medan, je kunt hier het sultanspaleis en de grote moskee bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid of met een gids (extensie) het historische centrum van Medan verkennen. De prachtige koloniale gebouwen herinneren aan de tijd van de grote tabaks- en rubberplantages. 's Avonds ga je Go Local: met een bentor ga je eten bij een lokale familie.

Reisschema
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 3: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 4: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 5: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 6: Tobameer - Medan
Dag 7: Medan - vliegveld


Zie het tabblad Extensies voor mogelijke uitbreidingen.
 
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Waar mogelijk boeken wij goede middenklasse hotels, maar in sommige plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger. Op Sumatra (en eigenlijk overal buiten Java en Bali of grote steden) is accommodatie eenvoudig en lokaal. Verwacht hier dus geen luxe of westerse standaarden, hoewel wij de beste accommodatie boeken die beschikbaar is.
 
In deze reis is dat het geval bij de Eco Lodge in Bukit Lawang en in het Olifantenkamp van Tangkahan, beide gelegen in het Gunung Leuser Nationaal Park. Je hebt hier bijvoorbeeld geen warm water in je badkamer, al is dat gezien de luchtvochtigheid in de jungle niet zo'n gemis. Reken erop dat je ofwel een koud water douche hebt of op zijn Indonesisch gebruik maakt van een authentieke mandi: je vult een bak met water en hieruit schep je water over jezelf heen om te douchen. Er is wel een westerse wc. Electriciteit is beperkt, en niet 's nachts. Echter de charme van een verblijf in de jungle maakt dit meer dan goed.Als je je er op in stelt dat je in de jungle geen Westerse standaarden kunt verwachten, is dit voor de meeste reizigers alsnog een top ervaring. De charme van een verblijf in de jungle maakt de eenvoudige omstandigheden meer dan goed.
 
Wil je eens wat anders? Alternatief kun je ook blijven slapen in het Kinderhuis in Bukit Lawang, als dat je leuk lijkt om van dichtbij mee te maken. Dat is vaak ook een leuke optie als je reist met kinderen, zij kunnen dan 's middags spelen met de andere kinderen. Uiteraard is dit geen professioneel gerund hotel, maar de eenvoudige kamers zijn netjes en hebben een eigen westerse wc en (koude) douche.
 
In Berastagi verblijf je in een middenklasse toeristenhotelletje. Het ligt wat hoger en heeft daardoor mooi uitzicht.
 
Bij het Toba meer slaap je in een sfeervol guesthouse direct aan het meer, die bekend staat om zijn lekkere en gezonde ontbijtjes (onze favoriete ontbijt in heel Indonesië!).
 
In Medan verblijf je in een middenklasse hotel met alle praktische faciliteiten. In een grote stad is het verblijf uiteraard een stukje 'onpersoonlijker', dan je knusse verblijven in de jungle en aan het Tobameer! De prijs-kwaliteit verhouding is echter wel goed van dit hotel. Natuurlijk kun je ook upgraden als je graag luxer zit. Maar ach, het is ook maar voor één nachtje, de volgende morgen vlieg je weer door. En wil je nog wat van Medan zien, dan zit je in dit hotel wel lekker centraal.

Vervoer:
Gedurende de reis op het vasteland heb je een eigen auto of busje (bij een grotere groep) met chauffeur ter beschikking. Op Samosir in het Tobameer blijft de auto op het vasteland op je wachten. Deze kun je dus niet gebruiken tijdens je verblijf aan het Tobameer. Een lokale boot zet je over.
 
Voor de Go Local ervaring in Medan, stap je met 2 personen in een bentor, een lokale brommertaxi. Hele Indonesische families worden hiermee vervoerd. Natuurlijk zijn Nederlanders nog wel eens wat groter en zwaarder uitgevallen, de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Ter plekke kun je even bekijken of je behoefte hebt aan meer ruimte en op eigen kosten een extra bentor bij huren. De gids kan je hierbij helpen.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 994,- p.p.€ 502,- p.p.€ 416,- p.p.€ 383,- p.p.€ 342,- p.p.€ 351,- p.p.
Inclusief:
 • 6 overnachtingen met ontbijt
 • Privé-vervoer met chauffeur (op dag 5 staat auto op het vasteland en kun je hier geen gebruik van maken)
 • Passagiers veerboot van en naar Samosir
 • Gids voor 3 uur jungletrekking Bukit Lawang (vervalt indien je 2 daagse trekking doet)
 • Batak diner bij mensen thuis met Batak muziek inclusief vervoer per lokale auto
 • 1 transfer naar vliegveld
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie
 • Nederlandstalige ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger
 • Indien extensie Tangkahan toegevoegd: jungletrek en tuben en jeeptocht naar Tangkahan

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige entreegelden, donaties en fooien. Entree Gunung Leuser Park en eventuele camera fee ter plaatse voldoen. 
 • Transport op dag 5  (vrije dag Tobameer)

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.
Inclusief:
 • overnachting met ontbijt

Exclusief:
 • overige kosten
 • fooien
 • geen vervoer (auto wacht aan de wal)

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.
 • Transport per auto naar het startpunt en terug naar hotel
 • Soft-trekking bergafwaarts met Engelssprekende gids
 • Picknick lunch
 • Exclusief entreegeld Tomok (enkele euros)
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer


Wil je wat meer rust in het programma? Dan is het Tobameer een prima plek om een extra dag in te plannen. 

Dag 6: Tobameer, vrije dag

Tobameer, vrije dag
Heerlijk een dagje extra aan het Tobameer. Het klimaat is er prettig om een dagje te niksen of te zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag aan het Tobameer:
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 3: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 4: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 5: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 6: Tobameer, vrije dag
Dag 7: Tobameer - Medan
Dag 8: Medan - vliegveld

Extensie 1: Extra vrije dag aan het Tobameer
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 121,- p.p.€ 62,- p.p.€ 50,- p.p.€ 49,- p.p.€ 43,- p.p.€ 46,- p.p.


Extensie 2: Junglewalk en tuben in Tangkahan


Aan de andere kant van het Gunung Leuser Park vind je Tangkahan. De jungle daar wordt minder bezocht en dat geeft een authentiekere jungle-ervaring en tuben op de rivier is een feestje op het water!

Dag 3: Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park

Per 4x4 naar de andere kant van Gunung Leuser park
Met een 4WD auto ga je op weg van Bukit Lawang naar Tangkahan, afhankelijk van de weg en omstandigheden als regenval en hoe lang je stopt onderweg 2 à 3 uur rijden. De lokale chauffeur spreekt weinig Engels, maar weet precies de stops om foto’s te maken van mooie uitzichten. En je hebt niet zo heel veel nodig om elkaar te begrijpen. "Coconut?" Ja hoor, wij hebben wel zin om een verse kokosnoot te drinken!
Aangekomen in Tangkahan stopt de chauffeur bij de rivier. Via een lange houten hangbrug kun je de rivier oversteken. Dan is het nog een stukje lopen  naar de accommodatie. Houd er dus rekening mee dat je zelf je bagage kunt dragen, maar vaak zijn er lokale vrouwen of jongens die voor een klein bedrag (ca € 3) je bagage willen dragen, zo verdienen zij weer wat bij.
In je eenvoudige accommodatie kun je lunchen. Geen airco, geen heet water, beperkte elektriciteit, maar wel lunchen met uitzicht op de rivier en wie weet zie je apen spelen in de bomen. Wat ons betreft is dat leuker dan een 5-sterren hotel!
De rest van de middag is vrij te besteden. Het is leuk om af te dalen naar de rivier en daar door heen te waden en te zwemmen naar een kleine waterval in de buurt.
 
NB Tangkahan staat bekend als olifantendorp. In overleg met dierenwelzijnsorganisaties bieden wij geen olifantactiviteiten meer aan. Als duurzame reisorganisatie vinden we diervriendelijkheid tijdens onze reizen belangrijk. Gelukkig ligt Tangkahan midden in een prachtige jungle en een mooie rivier, waardoor we hier nog steeds een mooi programma in de natuur kunnen aanbieden.

Dag 4: Junglewalk en tuben in Tangkahan

Junglewalk en tuben in Tangkahan
Het Gunung Leuser Park is een van de belangrijkste nationaal parken ter wereld, met wel 5000 verschillende diersoorten. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten op onze planeet: tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans. De kans dat je een tijger kunt spotten is nihil, maar tijdens de mooie junglewalk kun je wel op zoek naar orang oetans en neushoornvogels.
Vroeg vertrekken ook vandaag, want in de schemering is de jungle toch op zijn mooist en met de meeste kans om dieren en vogels te zien. De orang oetans zullen hier niet zo dicht bij komen als in Bukit Lawang, want hier worden ze niet gevoederd. Dat maakt ook dat je tijdens de trekking minder orang oetans, maar ook minder orangs (mensen) tegen zult komen. Na de trekking (ongeveer 2 ½ uur) is het tijd om de rivier te verkennen. Op een autoband zak je de rivier af. Heel relaxt om zo op het water te dobberen. Bij een kleine zijarm van de rivier maak je een stop; daar vind je een prachtige waterval; een ideale plek om te lunchen (inclusief).
Je zakt nog een stukje verder de rivier af en dan ga je aan land. Je kunt in een klein uurtje terug lopen, door een dorpje, langs de plantages. Als je liever met de bentor terug gaat, overleg dit van te voren met de gids, dan regelt hij er eentje (niet inclusief).
 
NB Het is handig om een drybag mee te nemen; een waterdichte tas om je fotocamera in te doen (en ga er vanuit dat al je kleren nat worden!)

Dag 5: Van Tangkahan naar Berastagi

Van Tangkahan naar Berastagi
Je vervolgt je Sumatra reis. De chauffeur (die inmiddels is omgereden) haalt je op om je van Tangkahan naar Berastagi te brengen. Eind van de middag is er tijd om rond te snuffelen op de markt van het bergdorp.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Junglewalk en tuben in Tangkahan:
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 3: Bukit Lawang - Tangkahan, per 4x4
Dag 4: Tangkahan, junglewalk, tuben, gids, lunch, entree
Dag 5: Tangkahan - Berastagi
Dag 6: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 7: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 8: Tobameer - Medan
Dag 9: Medan - vliegveld

Extensie 2: Junglewalk en tuben in Tangkahan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 362,- p.p.€ 193,- p.p.€ 169,- p.p.€ 160,- p.p.€ 169,- p.p.€ 159,- p.p.


Extensie 3: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi


Beklim samen met een gids de Sibayak vulkaan. Een pittige klim maar het uitzicht vanaf de kraterrand is adembenemend.

Dag 4: Beklim de vulkaan Sibayak

Beklim de vulkaan Sibayak
Ingeklemd tussen 2 vulkanen ligt Berastagi, een koel bergdorpje en de 'hoofdstad' van het Karo-Batak gebied. Beklim de vulkaan Sibayak en word aan de top beloond met een spectaculair uitzicht in de krater met zijn stomende geiser. De top is goed te bereiken met een stevige wandeling. Een gids leidt de weg, want het pad is niet altijd duidelijk aangegeven. De auto brengt je een eind op weg, maar als de weg te stijl wordt, loop je het laatste half uur over asfalt. Het volgende uur volg je een pad omhoog. Er is een pad aangelegd, maar dit heeft veel te lijden van natuurkrachten en wordt niet goed onderhouden. Er kunnen dan ook grote kuilen zitten in het pad, of het pad kan een stuk weg zijn. Inmiddels ontstaan er kleine paadjes langs. Het uitzicht is adembenemend en het uitzicht aan de rand van de vulkaankrater is welverdiend! Het bijzondere van deze vulkaan is dat je door de krater kunt lopen! Geniet van de ervaring terwijl de zwavellucht in je neus kriebelt. De terugweg omlaag is makkelijker, mocht je nog een stukje omlaag willen lopen, geef dat dan aan bij de gids. Je rijdt of loopt via een weg die uitkomt bij warmwaterbronnen, ideaal om de spieren te ontspannen. Do as the locals do: ontspan de spieren na de afdaling in een hotspring, waar hele families gezellig badderen. Kleed je dan ook als de locals met een tshirt en een korte broek in het water. Hier krijg je een eenvoudige lokale lunch (noodlesoup of nasi goreng) in de warung, die er goed in gaat na deze sportieve activiteit.
Tip: In Berastagi is vlak bij de markt een klein museumpje geopend over de Karo-Batak. Er liggen verschillende gebruiksvoorwerpen en zwartwit fotos van vroeger.
 
Sibayak is, net als Bromo en Ijen op Java, een actieve vulkaan. Beklimming is altijd voor eigen risico. De Indonesische autoriteiten kunnen bij verhoogde vulkanische activiteit de toegang tot een vulkaan ontraden, beperken of verbieden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi:
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 3: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 4: Berastagi, walk vulkaan Sibayak, hotsprings
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan
Dag 8: Medan - vliegveld

Extensie 3: Lopen op de Sibayak vulkaan bij Berastagi
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 247,- p.p.€ 129,- p.p.€ 116,- p.p.€ 112,- p.p.€ 104,- p.p.€ 107,- p.p.


Extensie 4: Overnachting in de jungle


Altijd al eens wakker willen worden in de jungle? Het is een magische ervaring! Na een bezoek aan de orang-oetans  trek je het woud in voor een tweedaagse trekking nabij Bukit Lawang.

Dag 2: De jungle in

De jungle in
’s Ochtends vertrek je met een gids voor een twee dagen durende jungletrek om oog in oog met een orang-oetan te staan. Omdat de dieren veel actiever zijn als het nog koel is (en jijzelf trouwens ook), raden we aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Vanaf 7 uur kun je ontbijten, vertrek direct er na. Met een beetje geluk kun je de grappige Thomas Leaf Monkey met zijn lange staart spotten, en hoor je de schuwe gibbons hoog in de bomen. Je ziet bij de orang-oetan voederplaats, hoe zwangere en zogende vrouwtjesapen een aanvulling op hun dieet komen halen. 
Na het bezoek aan het opvangcentrum trek je verder het regenwoud in. Omdat dit een tweedaagse trektocht is ga je de jungle niet heel diep in. Je blijft in de buurt van het dorpje en zult af en toe geluiden, als bijvoorbeeld de moskee, blijven horen. Het is echter een fantastische ervaring om omringd te zijn door de enorme, eeuwenoude, bomen en te ervaren hoe het woud een levend organisme is.
Hoewel je maar een paar uur loopt vandaag kan het toch behoorlijk zwaar zijn. De kampeerspullen en het eten worden gedragen door de gids. Zelf loop je met een dagrugzak, waar een verschoning, zwemspullen, eventueel een lakenzak, een zaklamp en flessen water in zit. Uiteraard is er de hoge luchtvochtigheid waar je rekening mee moet houden, het voelt daardoor warmer. Als het net geregend heeft (en dat doet het vaak hier!), kunnen de paden modderig en glibberig zijn. Je moet vaak stukjes stijgen en dalen en binnen de kortste tijd is je kleding doorweekt van transpiratievocht.
Het is dus fijn dat de lunch en het avondeten aan het water worden geserveerd, meestal aan de rivier. Terwijl de gids het eten bereidt, heb jij de tijd om je te verfrissen en van de mooie omgeving te genieten. Het eten is uiteraard eenvoudig, maar de omgeving en de geleverde inspanning maken dat het bijzonder goed smaakt.
Onderweg heb je kans om kleine dieren als apen en vogels te zien. Omdat het woud zo dicht is zal je de meeste dieren eerder horen dan zien, maar gelukkig ziet de gids ze meestal eerder dan wij en met zijn hulp zal je toch wel wat kunnen ‘spotten’. Wij zagen zwarte gibbons en een aantal majestueuze neushoornvogels.
De kampeerplek is een open plek aan de rivier. Heerlijk om hier de modder en het zweet van je af te wassen na alle inspanningen! Het diner wordt bereid terwijl de avond valt. Een belevenis is het om mee te maken hoe de jungle ontwaakt als het donkerder wordt.  
Bij het licht van een olielamp praat je nog even na over de dag en dan wordt het kamp gemaakt. Dit is een eenvoudige tent, gemaakt van een zeil dat gespannen wordt over een bamboe platform.  Je slaapt op een dun matrasje. Moe van alle inspanningen slaap je in met de geluiden van de jungle.

Dag 3: De magie van het ontwaken van de jungle

De magie van het ontwaken van de jungle
Bij het krieken van de dag sta je op. De natuur is je wekker. Zo vroeg in de morgen is het woud op zijn mooist. Het is nog koel en er hangt vaak een ochtendnevel tussen de bomen, die langzaam oplost als de zon warmer wordt. Magisch! De gids maakt een lekker ontbijtje en jij kunt een beetje op ontdekkingstocht gaan rond het kamp. Als het kamp is opgebroken en alle sporen van jullie verblijf zijn uitgewist, ga je weer op pad. Vandaag loop je terug naar Bukit Lawang. Je volgt het grootste gedeelte van de tocht de rivier en je zult af en toe door het water lopen. Voor de lunch kom je terug in Bukit Lawang waar je afscheid neemt van je gids en onder de douche kunt springen.
N.B. Een gedeelte van de terugtocht kun je ook afleggen in een opgeblazen autoband (tube). Je drijft dan stroomafwaarts naar Bukit Lawang. Als je dit wilt moet je dit voor de tocht aangeven aan de gids. Voor  het tuben geldt een meerprijs van ongeveer 15 € die je ter plekke in lokale valuta betaalt. De verhuurder van de tubes brengt de banden dan stroomopwaarts.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting in de jungle:
Dag 1: Medan - Bukit Lawang
Dag 2: Jungle-trek
Dag 3: Jungle-trek - Bukit Lawang
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan
Dag 8: Medan - vliegveld

Extensie 4: Overnachting in de jungle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 89,- p.p.€ 88,- p.p.€ 86,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.


Extensie 5: Stadswandeling in historisch Medan


Een enthousiaste gids neemt je mee naar de binnenstad van het koloniale Medan. Hij brengt je onder andere naar een moskee, het paleis van de Sultan en hij laat je de prachtige Nederlandse architectuur zien.

Dag 1: Aankomst in Medan

Aankomst in Medan
Je komt aan in Medan en wordt naar je hotel gebracht. Vanaf de nieuwe luchthaven buiten Medan is het circa 1,5 uur rijden.

Dag 2: Stadswandeling Historisch Medan

Stadswandeling Historisch Medan
Korte stadswandeling (circa 2 uur) onder leiding van een Engelstalige gids. Eerst bezoek je de grote Moskee (Masjid Raya), als het geen gebedstijd is, kun je hier naar binnen mits je gebruik maakt van de leenkleding (hoofddoekje, sarong). Van hier uit loop je naar het paleis van de Sultan, waar je ook binnen kunt kijken. Ben je in een dolle bui, dan kun je je zelfs verkleden als een Sultanspaar voor de foto. Het Tjong A Fie huis, het huis van de beroemde en rijke Chinese handelaar en filantroop, is nu een museum. Ga terug in de tijd en bestel bitterballen en een sorbet bij lunchroom Tip Top, waar alles er nog hetzelfde uit ziet als in de jaren ’30. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het restaurant ooit gevuld was met Nederlandse thee- en tabaksplanters. Vanaf het Postkantoor kun je met een wandelbrug de weg over steken naar Hotel De Boer. Vele beroemdheden, zoals Matahari en Louis Couperus, verbleven in het befaamde Hotel De Boer. Tip: Er naast ligt het Ashton hotel, die een historisch gebouw heeft omgetoverd tot restaurant met fotos van 'tempo doeloe' (vroeger) aan de muur. Hierna rij je naar Bukit Lawang, circa 3 uur rijden. Het laatste stuk van de weg is niet altijd goed onderhouden. In Bukit Lawang bereik je de ecolodge via een lange hangbrug over de rivier, een geweldige entree! Met een beetje geluk zie je al een nieuwsgierig aapje op het terrein.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Stadswandeling in historisch Medan:
Dag 1: Medan
Dag 2: Medan - Bukit Lawang, stadswandeling met gids in Medan
Dag 3: Bukit Lawang, jungletrekking orang-oetans
Dag 4: Bukit Lawang - Berastagi, bezoek markt
Dag 5: Berastagi - Tobameer, bezoek traditioneel dorp en paleis
Dag 6: Tobameer, lokaal diner met Batak muziek
Dag 7: Tobameer - Medan
Dag 8: Medan - vliegveld

Extensie 5: Stadswandeling in historisch Medan
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 129,- p.p.€ 65,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 45,- p.p.€ 46,- p.p.
Excursies

Tobameer

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch

Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
Blijf je wat langer aan het Tobameer, dan is het leuk om deze soft trekking te maken. Een auto brengt je heuvelopwaarts. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een mooi uitzicht over het Tobameer. Je wandelt omlaag, over smalle paadjes dwars door tuinen, akkers, maar ook stukken waar wilde planten groeien. De gids vertelt welke planten en kruiden het zijn. Als het heeft geregend, kan de ondergrond van de aflopende tuinpaadjes glad zijn. Je loopt ook af en toe een stukje over de weg waar nauwelijks verkeer rijdt. Soms loop je dwars door een dorpje, regelmatig zie je traditionele Toba-Batak huizen. In één van de dorpjes ga je thee drinken en onderweg wordt er op een mooie plek in de natuur voor een picknicklunch gezorgd. Je eindigt bij het dorpje Tomok. Hier vind je de graven van de Raja's. Het oudste graf zou volgens de eilandbewoners 350 jaar oud zijn. Een korte rit met de auto brengt je weer terug naar het hotel.
Daar heb je lekker nog de tijd om even te relaxen aan het zwembad of om een duik in het Tobameer te nemen.

Excursie 1: Wandeling op Samosir (Tobameer), picknick-lunch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 123,- p.p.€ 62,- p.p.€ 46,- p.p.€ 37,- p.p.€ 33,- p.p.€ 39,- p.p.


Indonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan jungletrekking bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan jungletrekking bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Orang-oetan jungletrekking bij Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra - Beklimming vulkaan SibayakIndonesië reizen - Sumatra - TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karbouw bij TobameerIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Koningsgraf bij TomokIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Spelende kinderen in Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Megalieten bij Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Karo-Batak dorpIndonesië reizen - Sumatra - Sipisopiso watervalIndonesië reizen - Sumatra - Karbouwen in de rvier bij Berastagi Indonesië reizen - Sumatra - Markt van BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - Spelende kinderen in BerastagiIndonesië reizen - Sumatra - Onderweg van Berastagi naar SamosirIndonesië reizen - Sumatra - Kantor Pos tijdens stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Bank Indonesia tijdens stadswandeling door MedanIndonesië reizen - Sumatra - Mesjid Raja tijdens stadswandeling door Medan

Ontdek de jungle in Noord-Sumatra


Reacties van reizigers (133)

"Sumatra: Prachtig om zo dichtbij orang-oetans te zijn"

Indonesie reis - Sumatra rondreis - Orang oetans Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Medan

Sanne - 18-03-2019
Wat is je eerste reactie? Fantastisch, het oversteeg echt mijn verwachtingen. Het verblijf in de eco lodge bij Bukit Lawang staat met stip bovenaan bij onze mooiste ervaring van de reis. Vanuit de lodge hebben we een wandeling door het oerwoud gemaakt op zoek naar oerang...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Top!"

Medan - Bukit Lawang - Gunung Leuser park - orang oetans - Berastagi - Tobemeer

Nick Schilders - 03-09-2018
We hebben een hele mooie vakantie gehad in Indonesië.  De accommodaties waren allemaal goed. De hotels in Bukit Lawang en aan het Toba meer sprongen eruit. De organisatie was prima, alles goed geregeld. Ook de door ons meegenomen surfplank (wave-ski) is...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel veel interessante dingen beleefd en veel geleerd."

Gunung Leuser Park - Sibayak - Tobameer - Yogya - Magelang - Malang - Kalibaru - Pemuteran - Munuk - Ubud - Sanur

Egbert Six - 20-08-2018
Het was in alle opzichten een geweldige vakantie, beter dan ik me voorgesteld had. Dat kwam vooral door de perfecte organisatie, de uitstekende informatie, de geweldige gidsen, de goede chauffeurs en prettige hotels. Het gaf ook veel rust om te merken en te beseffen dat je wann...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijke familiereis door Indonesië"

Indonesie reis: Bukittinggi - Tobameer - Bukit Lawang - Yogyakarta - Bromo - Pemuteran - Ubud - Sanur

Familie Nijsen-Wenas - 20-08-2018
Wat is je eerste reactie  Een onvergetelijke familiereis door Indonesië (het land waar onze roots liggen) vol emoties, natuurschoon, culturele en culinaire highlights. De excursies We hebben de volgende excursies ge...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig en goed geregeld!"

Jakarta - treinreis - Borobudur - Bromo - Sukamade - Meru Betiri NP - Ijen - Pemuteran -Ubud

Marianne van der Sterren - 20-08-2018
Reizen op Java is avontuurlijk, waarbij je veel ziet van het land en de leefwijze van de bewoners. Wij zijn gestart met een treinreis van Jakarta naar Yogyakar...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De kleine guesthouses zorgden voor veel persoonlijk contact met de eigenaars!"

Tangkahan - Bohorok - Tobameer - Sipirok - evenaar - Bukittinggi - Harau Vallei - Banda Aceh - Pulau Weh

Jeroen Bracke - 15-08-2018
De reis was super: prachtige natuur, heel lieve, open en gastvrije mensen. heel afwisselende cultuur. pikant eten en veel rijst. Het was heel leuk dat er op het einde verrassend genoeg nog een luxueus hotel (in Medan) was. De hotels waren vaak mooier dan de besch...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De reis was indrukwekkend en zal nog lang na ebben!"

Jakarta - Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Samosir - Medan

Familie de Groot - 15-08-2018
In Jakarta hebben we de Hidden Jakarta tour gedaan. Deze hadden we niet willen missen; een 15 jarige grote puberkleinzoon in tranen te zien door datgene wat hij zag, gebeurt niet elke dag. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Geweldig, onovertroffen en onvergetelijk!"

Gunung Leuser Park - Sibayak - Samosir - Tuktuk - Yogya - Borobudur - Bromo - Kalibaru - Ubud - Amed - Seminyak

Inge - 13-08-2018
Het was een geweldige reis: We vielen van het ene hoogtepunt in het andere en dachten steeds gedurende onze 30 dagen reis "Dit is niet meer te overtreffen", om vervolgens erachter te komen dat het wel overtroffen kon worden. De accommodaties waren gevar...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Mijn vrouw en dochter hebben nu gezien waar mijn roots liggen!"

Palembang - Musi rivier - Padang - Maninjau - Bukittinggi -Lovina - Seminyak

Familie Nijsen - 09-08-2018
We zijn begonnen op Sumatra met de drie gezinnen. We hebben een mooie wandeling gemaakt door sawa's en bergen en het Minangkabaugat. M...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Dit was de meeste bijzondere reis die we ooit hebben gemaakt"

Sumatra - Bukit Lawang -Tangkahan - olifanten - orang oetangs- Berastagi -Tobameer

Geert Schaaij - 08-02-2018
We hebben een geweldig mooie en goed georganiseerde reis door Sumatra gemaakt. Dit was de meest bijzondere reis die wij ooit maakten. Vermoeiend, zeker. Maar de moeite waard!  De accommodaties waren wis...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"In Toraja nam de gids ons mee naar een bruiloft. Super leuk!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Orang-oetans - Tobameer - Sulawesi - Tempe meer - Tana Toraja

Caroline Verlaan - 12-10-2017
Onze rondreis naar Sumatra en Sulawesi Goed georganiseerde vakantie, veel gezien en gedaan. Naar ons gevoel wel een paar iets te lange reisdagen. Locaties waren allen op zich prima, wel grote verschillen. Wij hebben bv overnacht in het Aston hotel. Prachtig hotel. Het hotel in Sop...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"We hebben meer uit de reis gehaald dan we vooraf hadden gedacht."

Sumatra - Medan -Berastagi- Lake Toba

Wijtze Anschutz - 09-10-2017
Footprint leverde top service die verder gaat dan alleen een reis op maat boeken. Deze reis was niet alleen een sublieme reis, maar mede door de prachtige locaties en hotels als door de plaatselijke gids en de auto met chauffeur die alle dagen ter beschikking stond en ons op ee...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We troffen het met fantastische chauffeurs en gidsen!"

Indonesie rondreis - Sumatra - Java - Bali - orang-oetans Bukit Lawang - Borobodur - Yogyakarta - Ijen vulkaan

Joyce van Straten - 06-10-2017
Eerste reactie over onze Indonesië reis Fijne, goed geregelde vakantie waarin we absoluut hebben genoten.   Onze excursies in Indonesië - Twee daagse Jungle trekking. Zwaar veel klimmen en klauteren. We hadden twee...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het beklimmen van de Ijen vulkaan is een must. Wat prachtig!"

Indonesie rondreis - Sumatra - jungle trek orang-oetans - Java - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Lovina - Ubud

Saskia Van de Ven - 29-09-2017
Onze eerste reactie over onze Indonesie vakantie Super vakantie, geweldige dingen gezien, super geregeld! Zeker voor herhaling vatbaar. Hoogtepunten voor ons waren: de twee daagse jungle hike bijBukit Lawang, de Ijen vulkaan, het snor...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Slapen in de jungle van Sumatra: wat een belevenis!"

Indonesie reis - Sumatra - orang-oetans Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan

Lisa van Voorthuijsen - 25-09-2017
Prachtige reis, hele mooie natuur en lekker eten!   Excursies  Jungle trek Bukit Lawang: we hebben erg genoten van deze activiteit en de hele mooie natuur! Heel veel apen gezien en we hadden een hele leuke gids. Het was een...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Goed geregelde en memorabele vakantie!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Komodo -Labuan Bajo

Peter Balfoort - 13-09-2017
Meer dan lof voor de organisatie! Alles tot in de puntjes geregeld; gidsen op tijd, hotels goed op de hoogte en de...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"De rondreis op Sumatra was onvergetelijk!"

Medan - Gunung Leuser park - Bukit Lawang - orang oetans - Sibayak - Tobameer - Samosir

Nathalie Sikam - 04-09-2017
De twee dagen in de jungle waren het hoogtepunt van de rondreis, absolute aanrader en onvergetelijk: we hebben 12 orang-oetans gezien en vele andere apen en dieren,&nb...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Indrukwekkend en onvergetelijk!"

Bukit Lawang - Gunung Leuser park - Berastagi - Tobameer - Medan

Familie Tasseron - 21-08-2017
Onze reis op Sumatra was onze eerste kennismaking met Indonesië. We hebben een fantastische week gehad die tot in de puntjes geregeld was. De belangrijkste factoren die bijdroegen aan deze onvergetelijke ervaring waren de bevolking, het feit dat hier (nog) niet zoveel toer...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De tweedaagse jungletocht bij Bukit Lawang was fantastisch!"

Bukit Lawang - orang-oetans -Tobameer - Medan - Yogyakarta - Bromo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru

Familie Wolters - 21-08-2017
Een geweldige reis! Wat hebben we veel mooie dingen gezien en weer volledig het fijne Aziatische leven mogen ervaren.   De organisatie was super. Al het contact in Nederland was al superfijn in de maanden ter voorbereiding op de reis. Vervolgens krijg je een ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goed georganiseerde reis over Sumatra zonder massa-toerisme"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Bukittinggi, Harauvallei

Han Lin Bong - 18-08-2017
- Goed georganiseerd - Geen massa-toerisme en dus geen "kralen en spiegels" en geen shopping malls (wat een verademing) - Terug in de tijd (Sumatra) - Culinair hoogtepunt was lunch tijdens excursie in Harau vallei bereid door...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een groot compliment!"

Jakarta - Ancol - Malabar - Bandung - Yogyakarta - Solo - Surabaya - Malang - Bromo - Bukti Lawang - Tobameer

Trevor van Schaik - 17-08-2017
Het was een geweldige reis met zeer veel variatie en veel activiteiten. Hierdoor hebben we veel van het land en de cultuur mee gekregen. Perfecte organisatie met prima chauffeurs en gidsen. Een groot compliment aan Footprint en haar partners. De accommodaties war...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jungle tocht en beklimming vulkaan: Fantastisch!"

Medan - orang-oetans Bukit Lawang - Berastagi - Sibayak vulkaan - Tobameer

Familie Smulders - 10-08-2017
Onze Sumatra reis Onze Sumatra reis met de kinderen was in 1 woord: fantastisch! De organisatie was erg goed. Fijn dat er extra info gegeven is wat betreft locaties en achtergronden. Ook de mapjes waarin het zat vond ik een leuk cadeautje. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fantastische, afwisselende reis!"

Bukit Lawang - Gunung Leuser - Berastagi - Sibayak - Tobameer - Sanur - Pemuteran - Lovina - Munduk - Ubud - Seminyak

Annemarie - 09-08-2017
We hadden een alternatief hotel in Bukit Lawang, dat was absoluut een topper; hoog Footprint gehalte, echt leuk! Het hotel in Pemuteran was ook super. Laatste hotel in Seminyak 'Puri Saron' was perfecte afsluiter. Hotel in Berastagi vonden we niet goed. In Mun...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ik heb Sumatra met positief gevoel in mijn hart gesloten!"

Medan - Bukit Lawang - Gunung Leuser - Sibayak - Tobameer

Familie Kaat - 07-08-2017
Vakantie is voor ons nieuwe gebieden verkennen, nieuwe culturen zien en voelen en lekker in de natuur zijn. Wat betreft de hotels: In Bukit Lawang: mooie lokatie, goed restaurant. De kwaliteit van de bedden handdoeken mag echt wel iets verbeterd worden. Ov...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Helemaal geworden wat we ons hadden voorgesteld en beter!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Medan - Pemuteran - Sidemen - Ubud - Seminyak

Derck Horvers - 04-08-2017
Wat een geweldige reis!  Qua accommodatie werd onze reis ook opgebouwd. We begonnen in Bukit Lawang en sliepen daar in een best primitief guesthouse (sanitair/eten). Verder zijn wij uiterst tevreden. Meestal lagen de hotels in spectaculair mooie natuur. Wij ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De jungle trekking met overnachting: een absolute aanrader!"

Indonesie reis - Sumatra en Bali - Orang-oetans - Tobameer - Ubud - Pemuteran - Tabanan

Simon Vandermersch - 14-07-2017
Zeer leuke reis! Er was een goede variatie tussen eenvoudige lodges en meer luxe accomodaties. De jungle trekking met overnachting in het Gunung Leusung Nationaal Park op Sumatra vonden wij een absolute aanrader. Ook Bali was zeer leuk. Alleen de fietstocht naar Tanah Lot vonden we minder,...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sumatra heeft echt onze verwachtingen overtroffen!"

Indonesie reis - Sumatra - orang-oetans Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer

Lisa Lodder - 26-06-2017
Geweldig! Indonesië heeft onze verwachtingen overtroffen. We hebben een geweldige vakantie gehad in Sumatra, het eiland heeft echt onze verwachtingen overtroffen. De reis door Noord Sumatra was precies gevarieerd genoeg en ook qua afwisseling in accomodaties...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Ons absolute hoogtepunt was de jungle trekking!"

Bukit lawang - jungletrekking - Sibayak - Berastagi - Samosir - Tuktuk - Tobameer - Medan

Tamara Langerak - 09-06-2017
Het was een fantastische reis, een gevarieerd programma, goede hotels, fijne chauffeur en alles was goed geregeld De logde in Bukit Lawang is ons erg goed bevallen net zoals het hotel op Samosir: een hele mooie omgeving waarbij we echt een vakantiegevoe...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig; echt een unieke ervaring!"

Bukit Lawang - orang oetans - Gunung Leuser - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan

Amber Sportman - 01-06-2017
De accommodaties waren fantastisch! De variatie vonden wij juist erg leuk. Van een ecolodge in de jungle naar een luxe verblijf op Samosir. Deze twee sprongen er voor ons uit en deze zullen wij niet meer vergeten. Wij hebben de bouwsteen Sumatra gedaan via jullie...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Jungletrekking en tuben bij Tangkahan mag je echt niet missen!"

Medan - Bukit Lawang - Gunung Leuser NP - orang oetan - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Samosir - Borobudur - Yogyakarta - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru

Ilse Deraes - 29-05-2017
De accommodaties waren allen erg goed. Na de eerste dag dachten we al ''het kan niet meer beter'', maar elke keer overtrof het hotel weer het vorige. Qua luxe, uitzicht en sfeer was het erg afwisselend. Het hotel in Yogyakarta en bij de Borobudur vonden we erg mooi...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, avontuurlijke en onvergetelijke vakantie!"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Yogyakarta - sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Emriye Curebal - 23-05-2017
Wij hebben vooral genoten van de ongerepte natuur van Sumatra en van de gecultiveerde natuur van Java. Bali vonden we toeristisch, daar zouden we een volgende keer niet voor kiezen. De excursies waren goed behalve het eten bij de m...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een hele afwisselende vakantie met historie & cultuur, natuur, actief, luieren, meren en strand/zee"

Sumatra - Bukit Lawang - orang oetans - Berastagi - Toba Meer - Medan - Banda Aceh - Weh

Annemarie Hellemans - 03-04-2017
Een superleuke en afwisselende vakantie door Sumatra!   Bukit Lawang is echt een aanrader. Ook vind ik de combinatie met het reizen naar Brastagi en door naar Toba meer met de verschillende&...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sumatra is niet te beschrijven , je zal zelf moeten ervaren hoe fijn het er is"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Weh

Debby van Kooten - 26-01-2017
Geweldig ! Dit was de reis van mijn leven. Sumatra is mijn nieuwe favoriete bestemming.   Het is moeilijk om te benoemen wat je niet mag missen van Sumatra omdat alles even geweldig was. Het (ei)land, de mensen...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een dikke pluim voor de organisatie"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Komodo - boottocht varanen - Bali- Sanur

Jaap en Brenda de Louw - 23-09-2016
Een rondreis door Indonesie om nooit te vergeten. Er zaten prachtige accommodaties tussen maar ook wat mindere hotels. We wisten trouwens van te voren dat de hotels in de jungle van Sumatra heel ee...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Sumatra en Sulawesi: helemaal top"

Sumatra -Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Sibayak vulkaan - Samosir - Tobameer - Medan - Sulawesi- Makassar - Bantimurung - Soppeng - Tana Toraja - Tempemeer - Bira - Malino

Hester Dijkstra - 23-08-2016
De reis door Sumatra en Sulawesi was helemaal top!  De accommodaties waren voor ons nog iets te luxe. Wel goed gevarieerd. Soms met (koude) douche, soms geen wasbak, soms met mandibak. Allemaal geen probleem voor ons, dit wisten we van te voren. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een fijne ervaring op Noord-Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Jan van Ommen - 22-08-2016
De ontmoeting met de orang-oetans was een hoogtepunt in onze reis. Uit onze gesprekken met de mensen in Bukit Lawang bleek dat zij zich zeer bewust zijn van het ecologisch belang van de instandhouding van de jungle en dat zij ecotoerisme ook zien als een mogelijk...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een perfecte reis op Sumatra"

Noord Sumatra - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan

Eddy Monster - 17-08-2016
Het was een geweldige ervaring om Sumatra te leren kennen.   De accommodatie in Tangkahan was eenvoudig maar sfeervol. Wat ons betreft sprong die er het meest uit. Het verblijf bij het Tobameer vonden we prachtig en de lodge bij Bukit Lawang was o...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een fantastische en afwisselende reis op Sumatra!"

Sumatra - Bukit Lawang - jungletrek Gunung Leuser - Tobameer - Banda Aceh - Pulau Weh - Sibayak vulkaan

Jannie Jonker - 15-08-2016
We hebben veel ondernomen tijdens onze reis. De hoogtepunten vonden wij het snorkelen bij Pulau Weh en de jungletrek in Bukit Lawang! Maar ook het beklimmen van de vulkaan Sibayak bij zonsopgang was een mooie ervaring. Het r...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldig land met geweldige mensen!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Toba - Medan - Borobudur - Yogyakarta - Solo - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Lovina

Hugo Driesse - 12-08-2016
We hebben veel bijzondere dingen gezien; natuur, dieren en bezienswaardigheden. De reis was super geregeld. Geen enkele keer verwarring of onduidelijkheid. Chauffeurs waren op tijd en wisten precies ons programma. We hebben een aantal maal contact gehad met de lokale contactper...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige ervaring op Sumatra en Bali"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Samosir - Medan - Samosir Island - Legian

Renate Ten Berge - 12-08-2016
Alles was super geregeld, vanaf het begin van de vakantie een super relaxed gevoel. Ik vond Sumatra het hoogtepunt van deze reis. Je gaat jaren terug in de tijd, primitief maar een super ervaring. Nog nooit zoveel lieve mensen gezien als op Sum...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We hadden tijdens onze reis veel contact met lokale bevolking"

Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Makasssar - Soppeng - Tana Toraja - Rantepao - Sengkang - Bira - Malino

Marieke Augus - 08-08-2016
De reis was geweldig, avontuurlijk, intensief en stond in het teken van veel contact met lokale bevolking. Voor de organisatie niets dan lof: alles was prima geregeld, de chauffeurs waren erg attent en beleefd, de plaatselijke contactpersoon was erg alert en de lokale gids...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Superervaring om de orang oetans in het wild te zien!"

Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Yogyakarta - Borobudur - Tawangmangu - Malang - Bromo vulkaan - Kalibaru

Ard Seelen - 29-07-2016
Het was een fantastische vakantie met veel mooie ervaringen. We hebben veel gedaan tijdens deze rondreis. De jungletocht is zeker een aanrader! We hebben de tocht ter plekke uitgebreid van 3 naar 5 uur en met tubing terug dat was erg mooi. Het was een super ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een unieke ervaring op Sumatra"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan - Banda Aceh - Pulau Weh

Marlo Halatoe - 28-07-2016
Een mooiere reis van Sumatra hadden we ons niet kunnen voorstellen. De jungletocht was erg leuk, we hebben een nachtje in de jungle doorgebracht en dat was een unieke ervaring. We zijn zelfs achterna gezeten door een mannetjes orang oetan en h...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een top vakantie op Sumatra, Java en Bali!"

Gunung Leuser NP - Berastagi - Tobameer - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Ijen - Pemuteran - Ubud

Wouter Jacobs - 11-07-2016
Het was een top-vakantie: vriendelijke mensen, schitterende natuur en echt alles perfect geregeld! De ultieme tocht voor wie Azië wil beleven, met een grote variatie aan landschappen, activiteiten en indrukken! Een reis die niet alleen ontspant maar ook een blijven...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijk: Orang oetans en olifanten op Sumatra!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Parapat - Orang Oetangs - Olifant wassen

Sonia en Geert de Quick - 14-06-2016
De orang oetang wandeling in Bukit Lawang was onvergetelijk. Het wassen van de olifant bracht het kind in me naar boven en zeker een topper voor families met kinderen. Het is een unieke ervaring om deze olifanten te kunnen aanraken. De wande...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 7,0
7,0/10 - 1 recensie
"Verrassend leuk was het fietsen buiten Bukitinggi"

Sumatra - Gunung Leuser - Orang oetans - Tobameer - Batak - Bukittinggi- Harau Vallei

Paul van Dommelen - 28-04-2016
Een geweldige, maar ook intensieve vakantie op Sumatra De accommodaties waren zeer gevarieerd, van heel eenvoudig ( het afdakje in het oerwoud) tot uiterst luxe (Air Manis Residence) Positief sprong er uit: Bukit...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben kennis gemaakt met de adembenemende natuur en de vriendelijke mensen!"

Makassar - Tempemeer - Bantimurung - Rantepao - Tana Toraja - Medan - Bukit Lawang - Gunung Leuser - Berastagi - Tobameer

Robert Huiting - 18-04-2016
Onze reis op Sulawesi en Sumatra was erg bijzonder. We hebben in een beperkte tijd een hele goede indruk gekregen van de prachtige hoogtepunten van deze eilanden. We hebben kennis gemaakt met de adembenemende natuur, cultuur en de vriendelijke mensen. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Prachtige ervaring; we komen zeker nog terug!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Tobameer - Sidemen - Amed - Gili Meno

Maurice Schifferling - 25-01-2016
In begin waren we met name bezorgd over hoe de reis zou verlopen (bijvoorbeeld organisatie, de chauffeur etc.), maar dit is 100% meegevallen. Er werd genoeg informatie aangeleverd bij aankomst op vliegveld; het draaiboek is prima met alle info die nodig is...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben een super vakantie gehad!"

Tabanan - Lovina - Ubud - Bukit Lawang - Tangkahan - Medan

Jeannet Janssen - 07-12-2015
Doordat het geen hoogseizoen was en er weinig toeristen waren, hebben we heel veel contact gehad met de lokale bevolking en dat was een ontzettend mooie ervaring. Wij zouden niet meer anders willen.   Ook de excursies waren erg leuk; deels omdat...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De hele reis is voor ons een hoogtepunt geweest!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Toba meer - Samosir - Medan - Lombok - Kuta - Tetebatu - Senaru - Gili Meno

Anneke Bleecke - 19-11-2015
We hebben een mooie reis door Sumatra en Lombok gehad. De hele reis is voor ons een hoogtepunt geweest. Van het zoeken naar orang oetangs en olifanten wassen in Sumatra naar het snorkelen of het bezoeken van de Sasak-dorpjes op Lombok. Ook de rit in de bentor&nbs...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echt fantastisch vonden wij de tocht in de open jeep naar de Bromo"

Sumatra - Bukit Lawang -olifanten - orang oetangs- Tobameer - Java- Yogyakarta- Borobudur - Bromo- Malang

Monique Hoornweg - 16-11-2015
We hebben een perfecte vakantie gehad en ontzettend veel indrukken opgedaan. De auto met chauffeur, de lokale gidsen en de lokale excursies waren steeds prima op tijd en allemaal even enthousiast. Er was een goede afwisseling qua accommodaties. B...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend veel gezien, ontzettend veel gedaan, alles top georganiseerd!"

Bukit Lawang - Tangkahan - Yogyakarta - Borobudur - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Lovina - Ubud - Tabanan

Bart de Jong - 05-10-2015
De organisatie van de reis was top geregeld! Chauffeurs stonden altijd stipt op tijd klaar. Alle hotels waren ook overal van op de hoogte. Als we één klein puntje moeten noemen: de ophaaltijd uit Lovina stond niet in het boekje, de receptie van...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wanneer gaan we terug??"

Bukit Lawang - Tangkahan - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Ubud - Sanur

Elke Aarts - 26-09-2015
De hotels op Bali waren super! Met name Griya Santrian in Sanur. Ook de overige hotels waren mooi gelegen en over het algemeen prima kamers. In Malang zaten we in een "executive suite" wat het contrast met het hotel bij de Bromo-vulkaan groot maakte; ik vond...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig en onvergetelijk en volledig geslaagd!"

Tangkahan - Bukit Lawang - Tobameer - Sipirok - Bukittinggi - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Kalibaru - Seminyak

Ben Vanderstappen - 31-08-2015
De accommodaties tijdens onze reis waren prima! De variatie maakte het ook heel leuk! Van "basic" in Tangkahan tot ineens "puur luxueus" (o.a. aan de voet van de Borobodur en in Malang). Het hotel aan het Tobameer was ook geweldig! Zo'n gezellige accommodatie.En wat een ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een indrukwekkende, boeiende en veelzijdige vakantie!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Banjarmasin - Pangkalanbun - Tanjung Puting - Ubud - Gili Trawangan - Sanur

Frans Smeding - 28-08-2015
De reis was goed georganiseerd. Alles liep vlot en was duidelijk. Het uitgebreide informatie pakket wat we bij aankomst ontvingen was heel gedetailleerd en leuk om te lezen. We hadden het wel fijn gevonden als we de uitgebreide reisbeschrijving al vooraf gemaild hadden gehad zo...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wat ons het meest is bijgebleven zijn de vriendelijke mensen van Bali!"

Tabanan - Ubud - Pemuteran - Lovina - Munduk - Sidemen - Amed - Gili Trawangan - Sanur

Marije Boon-van der Kuij - 21-08-2015
Als ik met m'n gezin aan de vakantie op Bali en Gili van Footprint Travel denk, hebben we heel veel positieve herinneringen en veel mooie beelden en foto's, maar wat ons het meest is bijgebleven zijn de vriendelijke mensen. De accommodaties:...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een hele fijne vakantie, met een perfecte organisatie!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Solo - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Familie Piret - 17-08-2015
In het algemeen waren meeste hotels heel goed: goede ligging, sympathieke mensen, goed ontbijt. Het hotel in Brastagi was niet goed. Het hotel in Ubud was goed qua ligging en zwembad maar het ontbijt was niet zo uitgebreid en de badkamer was niet schoon. De apart...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig!"

Tangkahan - Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Medan - Maumere - Kelimutu vulkaan - Moni - Riung - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo

Linda Velders - 17-08-2015
De accommodaties waren over het algemeen allemaal naar verwachting. Positieve uitzonderingen waren de lodge in Moni op Flores en het hotel bij het Tobameer op Sumatra. Een negatieve uitzondering vonden wij het hotel in Berastagi, erg verpauperd. We hebben veel le...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Heerlijk spetterende en zonnige vakantie!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Ubud - Pemuteran - Lovina - Sidemen - Amed - Gili Trawangan

Angelique van Embden - 14-08-2015
Het was een geweldige vakantie en de reis gaf een mooi inkijkje in het Indonesische leven.   De trekking naar de orang oetans is echt een aanrader. Zo ook de fietstocht op Bali vanaf de Mount Batur. Het ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Bukit Lawang was voor ons het hoogtepunt van de reis!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Tobameer - Sidemen - Amed - Sanur

Marieke van Merrienboer - 05-08-2015
Wij hebben drie weken rond gereisd door Sumatra en Bali en hebben het fantastisch gehad!   We begonnen in Tangkahan en het was spectaculair om olifanten zo dichtbij te zien en te kunnen aanraken. Ik dac...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een vakantie met vele hoogtepunten!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Brastagi - Tobameer - Java - Jakarta - Bogor - Bandung - treinreis - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan

Yvette van den Heuvel - 30-07-2015
De reis was super georganiseerd. Chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd en goed herkenbaar. Vanuit Nederland ook goede begeleiding gehad bij de korte overstap. Uiteindelijk de overstap gehaald en na een hele snelle vlucht weer terug in Nederland. O...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een goed geregelde, avontuurlijke en gevarieerde vakantie!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Brastagi - Sibayak - Tobameer - Munduk - Sidemen - Amed - Sanur

Ingrid en Alex Colijn - 21-07-2015
De organisatie was prima! Alles was duidelijk en goed geregeld. Iedereen, alle gidsen en chauffeurs, waren erg flexibel en deden er alles aan om ons een mooie vakantie te bezorgen.   De accommodaties waren prima, van heel eenvoudig tot luxe. De lodge op Bukit...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een heerlijke huwelijksreis om nooit meer te vergeten!"

Medan - Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Tobameer - Pemuteran - Lovina - Padangbai - Gili Trawangan - Sanur

Denise en Rob - 29-04-2015
Wat hebben wij een heerlijke vakantie gehad; we wilden eigenlijk niet meer terug naar Nederland. We zijn zeer tevreden over de reis en hebben fijne hotels gehad en prachtige excursies gemaakt.   De jungletocht in Bukit Lawang was ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een gevarieerde vakantie in rust en harmonie met natuur, cultuur en strand"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Jakarta - Bandung - treinrit - Yogyakarta - Pangandaran - Papandayan - Borobudur- Gili eilanden

Nick Hessels - 05-09-2014
We hebben een mooie gevarieerde vakantie in grote rust en harmonie met natuur, cultuur en strand gemaakt. Een makkelijke vakantie, die voor veel mensen te doen is, ook met minder reiservaring. Aardige mensen, door de bank genomen goed eten, ook...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De culinaire brommertocht is echt waanzinnig leuk!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sanur - Gili Meno

Familie Berwald-Abell - 02-09-2014
De variatie van de accommodaties is prima: van simpel tot vrij luxe. Ons laatste verblijf op Gili Meno is waanzinnig gelegen maar heeft wel wat onderhoud nodig en de kamers kunnen wel wat schoner, maar de ligging maakt heel veel goed!!   De culi...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden het enorm getroffen met de chauffeurs"

Sumatra - Bukit Lawang - Orang Oetangs - Olifanten - Java- Jakarta - Bandung - treinrit - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Bali -Pemuteran

Jeannette van Borren, PJ, Tessa en Robin - 01-09-2014
  Onze reis over Sumatra, Java en Bali was indrukwekkend, beter dan verwacht.   Qua accommodaties vonden wij het Hang Tuah hotel in Jakarta het mooiste en ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, goed georganiseerd en super leuk!!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sanur - Sidemen - Amed

Eltje, Margreet, Merel en Roos - 01-09-2014
We hebben alleen maar hele aardige mensen ontmoet, zowel de gidsen, chauffeurs als bevolking. Zeker de ontmoetingen met lokale mensen vonden wij erg interessant. Meestal spraken de chauffeurs en gidsen goed Engels, op een enkele uitzondering na. Verder vond...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De kleinkinderen hadden leuke contacten met de kinderen uit het kindertehuis"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Familie Reijnders en Hoffman - 29-08-2014
Het was een fantastische en zeer afwisselend reis. Het bijzondere element was bij ons het uitgebreide familiebezoek; niet helemaal gepland, maar indrukwekkend.    Een andere bijzonderheid was het bezoek aan h...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Frisbee-en in de rivier met de lokale kinderen"

Bukit Lawang - orang oetans - Tangkahan - olifanten - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan - Jakarta - Bogor - Bandung - Yogyakarta - Borobudur - Prambanan - Sanur

Familie Eefting - 21-08-2014
We hebben een hele mooie, afwisselende reis gehad, zowel wat betreft hotels als activiteiten. We verbleven op plekjes die niet vergeven waren van de toeristen (behalve dan een beetje op Bali).   De variatie in accommodatie was prima. Het ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een tropisch avontuur in de jungle van Indonesië"

Borobudur - Yogyakarta - Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan

Familie Vermunt - 20-08-2014
Wij hebben ongelofelijk genoten van onze reis door Java en Sumatra met onze vier kinderen.   We hebben letterlijk het echte Indonesië geproefd tijdens de culinaire toer door Yogyakarta. Deze toer lijkt mis...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Dit was onze tweede reis met Footprint; dus dat zegt genoeg!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Pemuteran

Andy en Suzy - 11-08-2014
Dit was voor ons alweer de tweede keer dat we met Footprint naar Indonesië zijn geweest. Na de prachtige ervaringen vorig jaar op Sulawesi kozen we nu voor Sumatra, Java en Bali. We zijn wederom niet teleurgesteld. De reis is perfect georganiseerd ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We troffen hartstikke vriendelijke chauffeurs, gidsen, lodge-eigenaren, kofferdragers..."

Sumatra - Bukit Lawang - Orang oetans - Tangkahan - Olifanten - Tobameer - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Malang - Bromo - Kalibaru - Gili Meno

Allard en Merel - 30-07-2014
Sinds gistermiddag zijn we thuis na drie inspirerende, mooie, actieve en indrukwekkende weken in Indonesië. De vakantie was een goede combinatie van natuur, cultuur, eten, sportiviteit en relaxen, waardoor we nu vol nieuwe indrukken en energie ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Het bezoek aan Cahaya Mutiara gaf ons positieve energie!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Sukuh - Bromo - Kalibaru - Sukamade - IJjen - Pemuteran - Ubud - Gili Meno

Lars en Phylicia - 25-07-2014
De vakantie was ontzettend compleet, divers en overtrof alle verwachtingen: wild-life in de Jungle van Sumatra, prachtige natuur op Java, cultuur op Bali en relaxen op Gili-Meno. Onze gidsen en chauffeurs waren...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"De culinaire brommerrit in Yogyakarta: geweldig!"

Bukit Lawang - orang oetans - olifanten - Tangkahan - Tobameer - Medan - Yogyakarta - Borobudur - Sidemen - Amed

Birgit Hiltermann - 27-06-2014
We hebben een geweldige reis gehad, met een mooi, afwisselend programma. De accommodaties waren prima; en ook afwisselend, soms eenvoudig, soms luxe. Het was een hele intensieve reis, eigenlijk hadden we te kort tijd. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Teveel hoogtepunten om op te noemen"

Java-Borobudur-Yogyakarta-Malang-Bromo-Bali-Pemuteran-snorkelen-Ubud-Kalimantan-Banjarmasin-bootexcursie-Loksado-Sumatra-Bukit Lawang-orangoetans-Tobameer

Siek Wijnia - 07-04-2014
Over Java, Bali en Kalimantan zijn we erg enthousiast. Op Sumatra vonden we de reisafstanden erg groot.   Jullie hebben jullie er een ambassadeur bij voor jullie organisatie De variatie in accommodaties was...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een onvergetelijke ervaring op Sumatra"

Sumatra-Tangkahan-Bukit Lawang-olifanten-orang oetans-Toba meer

Mandy Eijsink - 15-01-2014
De Sumatra reis was een onvergetelijke ervaring. We hebben een geweldige tijd gehad en erg veel gezien in een korte tijd.   We hebben overal nette accommodaties gehad. Over het algemeen zie je dat veel verb...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben het echte Indonesië beleefd!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Olifanten - Java - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Ijen - Bali

Joop en Bep Ellenbroek - 13-11-2013
Het was een fantastische, gevarieerde, perfect georganiseerde vakantie: een 9! De organisatie was helemaal top. Steeds stond iedereen op tijd klaar, en allemaal even vriendelijk. De chauffeurs waren allemaal  prima. Jazeker zullen w...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Unieke en avontuurlijke combinatiereis naar Sumatra (actief) en Bali (relaxt)!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Olifanten - Tobameer - Sibayak - Harau - Pemuteran - Ubud - Bali

Jasper Koole - 28-10-2013
Het was heerlijke vakantie waarbij wij de combinatie Sumatra (actief) met Bali (relaxt) als zeer prettig hebben ervaren. Daarbij zijn uniek, avontuurlijk en heerlijk eten de woorden die als eerste in ons opkomen. De reis was extra bijzonder omd...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Superleuke en afwisselende Indonesie vakantie!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran

Jennifer en John - 06-10-2013
Wij hebben een superleuke en afwisselende vakantie gehad in Indonesië: een 8! Ja we zullen Footprint Travel zeker aanraden, alles was op en top geregeld. Wij stonden er versteld van dat alle schakels zo goed in elkaar vielen. Geen enkele keer op een chauffeur hoeven...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hoogtepunten op Java, Bali en Sumatra."

Indonesie reizen - Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Gili Meno - Ubud

Petra van der Meer en Glenn van Rijn - 05-10-2013
Een fantastische vakantie waarbij we veel hebben gezien van het land: een 8. Hoogtepunten zijn naar onze mening zonsopgang Borobodur (Java), snorkelen Pemuteran(Bali) en olifantenwassen in ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Mooie afwisseling van natuur, cultuur en relaxen!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Tabanan

Maayke Theeboom en Rolf van der Kleij - 01-10-2013
Geweldige vakantie gehad. Veel gezien en veel gedaan. Mooie afwisseling van natuur, cultuur en relaxen: 8. We gaan Footprint Travel aanraden aan vrienden en familie.   Goede variatie in accommodatie. De eerste twee accomm...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Geslaagde, gezellige en avontuurlijke Indonesie vakantie!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Yogykarta - Bromo - Pemuteran

Carlien, Janien en Rianne - 25-09-2013
In Sumatra hebben we de Jungle tocht gedaan, erg bijzonder om de orang-oetangs te zien in het wild. Leuk was ook dat je niet op een standaard weggetje loopt maar ook ‘off road’ gaat. In Tangkahan hebben we&n...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Zeer afwisselende reis, met mooie natuur en cultuur"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Pemuteran - Bali

Lieke Cox en Loes Ruijs - 21-09-2013
Onze reis voerde voornamelijk door Sumatra, met aansluitend een paar dagen Bali. Het was een leuke, zeer afwisselende reis, met mooie natuur en cultuur. De mensen waren allemaal zeer vriendelijk en alles was prima georganiseerd, waardoor het ee...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben 3 fantastische weken gehad, echt genoten!"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - strand Pemuteran - Ubud

Erik en Karin Beek - 02-09-2013
Allereerst de afwisseling. Het ware lange reisdagen, maar dat kan niet anders als je zoveel wilt zien in korte tijd. Thuis op een kaart onderschat je dat, een kleine afstand kost in Indonesië veel meer tijd. Maar onderweg hebben we ook zoveel gezien. De acco...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We praten nog veel over onze Indonesië reis"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Pemuteran - Sanur

Petra, Geert, Heleen, Bente, Geert - 27-08-2013
Onze eerste reactie: een fantastische belevenis waar we nog veel over praten. De organisatie van de reis was goed tot uitstekend. De excursie waar wij het meest van genoten hebben was de culinaire trip in Yogyakarta. Zowel de onderdelen als de ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Drie weken in Sumatra"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Pulau Weh - Bukittingi - Harua vallei

Jeroen en Nils (7) - 27-08-2013
Het is een goed idee om in Bukit Lawang vroeg het woud in te gaan om de orang-oetans te spotten. De dieren zijn actief, en je ziet minder andere mensen lopen. ’s Middags kun je bij de rivier tubes, binnenbanden, huren om de rivier af te z...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echt een jungle gevoel!"

Indonesie reizen - Sumatra - orang-oetans Bukit Lawang - olifanten Tangkahan - Tobameer

Suzanne van der Straaten en Vincent van Dalen - 24-08-2013
Een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten! We geven de reis een 9. We gaan Footprint Travel zeker aanraden aan vrienden en familie. Het was goed georganiseerd. De hoogtepunten van de Sumatra reis waren voor ons zeker de olifanten en orang oetans...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reizen naar Sumatra, Java en Bali met kinderen van 12 en 15"

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Pemuteran - Ubud

Eric, Kitty, Luuk (12), Kim (15) Burgers - 19-08-2013
De reis naar Indonesië was de eerste echte verre reis voor onze kinderen. We wilden ze kennis laten maken met het land waar hun overgrootmoeder vandaan kwam. We hebben gewacht tot ze hun huidige leeftijd hadden bereikt, zodat ze de reis oo...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze huwelijksreis was een droomreis!"

Indonesie reizen - huwelijksreis - Bukit Lawang - Tangkahan - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Bali - Tabanan - Sanur

Jeroen en Marije Vonk - 19-08-2013
Absoluut een droomreis! Een dikke 9! We gaan Footprint Travel absoluut aanraden aan vrienden en familie! De accommodaties waren allemaal netjes en goed verzorgd. Vooral de eenvoudige accommodaties in de jungle (Bukit Lawang en Tangkahan) en de hele luxe op Bali (Tabanan) waren ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige vakantie op Sumatra met mijn kinderen"

Indonesie reizen - Sumatra - kinderhuis Bukit Lawang - olifanten Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan

Nancy, Sanne (14) en Emiel (12) - 19-08-2013
Wij hebben het op reis fantastisch gehad. Het was helemaal zoals ik vooraf gehoopt had dat het zou zijn, we geven de reis een 8. Ik heb Footprint Travel zeker al aangeraden aan anderen! De accommodaties waren precies zoals vooraf bekend was. De var...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Genieten van de vriendelijke mensen"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur

Arthur, Diana, Buddy, Greetje, Robin-Jay - 13-08-2013
We zijn al meerdere keren in Indonesië geweest, maar dan op Java en Bali en nog nooit op Sumatra. Alleen onze jongste groepslid van 18 was nog nooit in Indonesië geweest. We vonden het prettig om het voor ons onbekende deel Sumatra niet zelf te regelen. De keuze uit m...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Na één dag al heimwee naar Indonesië. We gaan zeker terug!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Java - Borobodur - Bromo - Bali

Leon, Ingrid, Sanne, Huub, Lilian - 09-08-2013
We hebben een fantastische vakantie gehad. Het was echt formidabel geregeld. Draaiboek was perfect, de logistiek klopte helemaal. Je hoeft zelf nergens aan te denken. Voor de chauffeur of gids is niets een probleem. Na 4 weken in Indonesië hebben we na 1 dag al heimwee! Vo...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Voor iedere interesse staat er iets op het programma"

Indonesie reizen - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Gili Meno - Ubud

Familie van Gennip: Anita, Albert, Coen, Esther, Saskia en Jan - 09-08-2013
We hebben een geweldige Indonesië reis gehad. Het klopte overal precies, iedereen stond op tijd klaar en het was een heel leuk programma. Onze complimenten! Het was een perfecte reis om ons 35 jarig huwelijk te vieren.   We...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Laat je verrassen door een andere cultuur!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer

Frans en Marianne - 09-08-2013
We vonden het heel prettig dat onze eerste week in Indonesië was geregeld. Een relaxed begin en Sumatra leek ons lastiger om zelf te regelen. Het is toch minder ontwikkeld dan Bali bijvoorbeeld. De reis was goed geregeld, en we vonden het heel prettig om een privé c...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Pluspunt dat je veel tijd zelf kunt invullen."

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans - Bukit Lawang - olifanten - Tangkahan - Berastagi - Tobameer - Medan

Marjolein Theunissen en Tijs Dunk - 08-08-2013
Onze Sumatra reis was fantastisch! Het was goed geregeld. Je ontvangt heel uitgebreide informatie. Een pluspunt vonden wij dat je best veel vrije uren hebt om zelf in te vullen. Tip voor andere reizigers: pin direct op het ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Wij reizen graag naar de niet-toeristische plekjes"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Flores - Komodo - Kelimutu - Bajawa - Zwemmen dolfijnen Sanur

Jurian Borst en Janet Booij - 06-08-2013
De bouwsteen op Sumatra met de uitbreiding naar Tangkahan is echt ons soort vakantie. We konden ter plekke de orang-oetan trekking in Bukit Lawang uitbreiden. Prettig, want wij houden van wandelen. We zijn tot een uur of 2 in de jungle gebleven en hebben daar in de bush gelunch...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Sumatra, Java, Bali reis was een goede mix van natuur, cultuur en ontspanning"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans - Tobameer - Java - Yogyakarta - Borobodur - Bali - Pemuteran - Ubud

Martijn en Anouk - 27-07-2013
Onze Sumatra, Java, Bali reis heeft onze verwachting overstegen! Alles was perfect geregeld. De chauffeurs kwamen ruim op tijd, daar kon je echt op vertrouwen. Chauffeurs en gidsen waren vriendelijk en wilden alles doen om het ons naar de zin te maken. De reis was heel gevariee...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Echt ‘in’ het land zijn en mooie gesprekken met de mensen."

Indonesie reizen - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Borobodur - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud

Margreet Visser en Gerard de Jong - 25-07-2013
We hebben heel erg genoten van onze Sumatra, Java, Bali reis. We hebben veel gezien en we hebben het gevoel echt ‘in’ het land te zijn geweest. We hebben mooie gesprekken met de mensen gehad. De chauffeurs waren ook heel leuk. Onze chauffeur op Suma...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden niet willen missen van deze Sumatra, Java, Bali reis!"

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Bali - Orang oetans - Olifanten - Tobameer - Jakarta - Bandung - Borobodur - Bromo - strand Bali

Shirley, Martin, Gwenda (22), Jesse (19), Dewy (16) Albus - 24-07-2013
We hebben enorm genoten van deze afwisselende reis over Sumatra, Java en Bali. We vonden de overnachtingen ook heel passend. Het varieerde van de ene keer luxe of een koloniaal oud hotel, de andere keer een eenvoudig lokaal gue...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fan geworden van Indonesië"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - strand Sanur - Bali

Sander Bosch en Ryanne van Dormolen - 22-07-2013
Het is een fantastische reis geweest. We hebben echt genoten van alles wat we hebben gezien. Het was tot in de puntjes geregeld. We waren ook echt verrast door het land. We zijn eigenlijk best wel fan geworden van Indonesië!   We waren echt onder de indruk ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Top 3 bezienswaardigheden op onze Indonesië reis"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - Sanur - stranden Bali

Thijs en Daisy van Keulen - 18-07-2013
We hebben een top vakantie gehad, voor ons een perfecte honeymoon. We hebben van alles kunnen zien, het was voor ons echt een unieke ervaring. Azië was voor ons een totale cultuurshock, dus we keken onze ogen uit. We wilden zoveel mogelijk zien in k...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zelfs met gebroken voet: we zouden het zo weer doen!"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo - Bali - Pemuteran - Lovina - Ubud

Gerdy, Edmund en Jamal - 15-07-2013
Dit was zeker een vakantie om nooit meer te vergeten: op de tweede dag breekt Edmund zijn voet in de jungle! Het liet gelijk de behulpzaamheid van de lokale mensen zien. De gidsen droegen hem omlaag. Met wat logisch nadenken en bellen vonden we al snel oplossinge...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Tip top geregeld en tegelijkertijd vrijheid."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - Bali - Pemuteran - Ubud - Bukit

Sharon en Jeroen Nieuwenhuisen - 28-06-2013
We vonden onze Sumatra, Java, Bali reis heel bijzonder. We hebben ontzettend veel gezien en meegemaakt. Indrukwekkend. Alles was tiptop geregeld. Aardige chauffeurs en iedereen altijd op tijd. Dit was de eerste keer dat we een reis met chauffeur hadden. ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ondergedompeld in het Indonesische leven."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - strand Bali - Pemuteran

Ank en Hans - 17-06-2013
Sumatra vonden we het meest indrukwekkend van onze Indonesië reis. Het is ongerepter dan de andere eilanden. De start van onze reis in de jungle vonden we erg mooi, de ontmoeting met de Orang Oetangs en de Sumatraanse olif...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Orang-oetans, olifanten en gitaar spelen in de jungle van Sumatra"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Olifanten Tangkahan - Tobameer

Sabine, Pascalle, Bregje, Hedwich - 30-05-2013
Met zijn vieren hebben we 4 maanden stage gelopen in Yogyakarta. Via jullie website hebben we een vakantie naar Sumatra geboekt. Dit was super, we zijn hier heel tevreden over. Het leukste vonden we de orang-oetans en de olifanten, dat was ook onze voornaamste reden om t...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Je waant je in het Amazonegebied met oerwoudgeluiden van apen en vogels"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - stranden Bali

Chris en Jacqueline, Sieb en Marion - 19-05-2013
25 April was het eindelijk zover, onze reis naar Indonesië ging van start. Geboekt bij het voor ons onbekende Footprint Travel. Gelijk de eerste dag in Sumatra op trekking op zoek  naar Orang-oetans...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Boeiend om verschillende eilanden te combineren!"

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Yogyakarta - Borobodur - Flores - Komodo eilanden - stranden Bali

Ineke van de Pas en Stefan Gielen - 18-05-2013
We hebben het ontzettend goed naar onze zin gehad op onze Indonesiëreis. Alles was goed geregeld. We hebben ons (in positieve zin) verbaasd over het feit dat de chauffeurs zo punctueel zijn. We konden echt van ze op aan en dat scheelde heel veel stress.  ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De chauffeurs op Sumatra hebben me veel Bahasa Indonesia geleerd!"

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Olifanten - Tobameer - Borobodur - Yogyakarta - Dieng plateau - Java

Jorieke de Bruin - 04-05-2013
Mijn reis was geweldig! Sumatra is echt prachtig en Yogyakarta was een heel gezellig plaatsje. De hotels waren allemaal prima (Berastagi is iets minder goed) en de chauffeurs waren erg hartelijk en hebben me veel Bahasa Indonesia geleerd. De ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De lokale mensen en gastvrijheid in Indonesië blijven ons het meeste bij."

Indonesie reizen - Orang-oetans Sumatra - Borobodur Java - Bromo vulkaan - Pemuteran - Ubud - Bali

Marco Meijer en Cheryl Elsinghorst - 17-04-2013
Onze reis naar de hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali was echt fantastisch. Dit was onze eerste verre reis. Van te voren vroegen we ons wel af: “Wat als de chauffeur er niet staat op het vliegveld?” Maar alles was perfect geregeld, we hadden ons ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Reis naar Sumatra en Kalimantan overtrof onze verwachting"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Kalimantan - Tobameer -Bukittingi - Loksado

Frans en Peggy Dekker - 07-04-2013
Onze reis was geweldig. De hele reis was goed georganiseerd en liep van een leien dakje. Overal stond iedereen klaar: gidsen, chauffeurs en als er een klein probleem was dan werd dat zonder ophef opgelost. We hebben veel gezien en meegemaakt. De reis heeft onze verwacht...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Goede mix tussen goede organisatie en veel vrijheid"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Medan

Yde Otter en Gosia Rorat - 29-11-2012
Wij vonden het prettig dat we bij jullie veel vrijheid hadden tijdens onze Indonesië reis. Een deel van onze reis hebben we via jullie georganiseerd met de Sumatra bouwsteen. Als je ter plekke zelf alles wilt regelen, kost je dat veel extra dagen. V...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Met de bouwstenen konden we onze perfecte Indonesie reis samenstellen."

Indonesie reizen - Sumatra - Java - Bali - Bukit Lawang - Tobameer - Yogyakarta - Dieng - Tabanan - Ubud - Gili Meno

Lisanne en René - 27-11-2012
We hebben een hele goede Indonesië reis gehad, alles was goed geregeld. Sumatra vonden we helemaal fantastisch. Het verblijf in de jungle bij Bukit Lawang en Tangkahan was erg aangenaam. Daarna was het heerlijk om warm water te hebb...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Leuk om bij een gezin thuis een Padang maaltijd te eten"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Canyon Bukittingi - Padang

Kees en Elly van den Hurk - 09-11-2012
We hebben veel gezien en veel meegemaakt op deze Sumatra reis. De chauffeur was super. Een heel aardige man en hij deed het geweldig. Wij houden erg van de natuur en dieren. Daardoor waren de orang-oetans in Bukit Lawang en olifanten wassen...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Indonesie is een groot land: we hebben nog veel te ontdekken!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan - Tobameer

Diana en Leon - 30-10-2012
We hebben een heerlijke vakantie op Sumatra gehad. (Te) kort, maar fantastisch. De reis was goed geregeld. De hotels waren prima en hadden een prettige locatie in de bezochte gebieden. De chauffeurs en hotelstaf konden vaak goed met de Engelse taal overweg, sommigen spraken zelfs enkele ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Leuk dat onze chauffeur ons meenam naar lokale eettentjes"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans Bukit Lawang - Berastagi - Samosir - Tobameer - Medan

Macy en Madelein - 29-10-2012
We hebben een heel leuke Sumatra reis gehad, alles was goed georganiseerd. De accommodaties waren allemaal heel erg prima. Niet super deluxe, dat hoeft van ons ook helemaal niet, maar schoon en vaak heel erg leuk. De chauffeur was ook goed. Hij was altijd op tijd en we vonden het een lie...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Jammer dat onze Indonesie vakantie na drie weken afgelopen was!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang oetans Bukit Lawang - vulkaan Berastagi - Tobameer - Medan

Isti en Andy Ramsche - 28-10-2012
Onze Sumatra vakantie is ons heel goed bevallen. We gingen goed geïnformeerd op reis naar Indonesië en ter plekke was de informatie ook goed. De chauffeur was goed, de gidsen waren toppers, de kamers waren netjes. Natuurlijk, als je op vakantie in de jungle van een tropisch lan...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Slapen bij de Borobodur: wat een cadeautje!"

Indonesie reizen - Sumatra - Orang Oetans - Bukit Lawang - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur - Java reizen

Nia van de Vaart en Nediah Zalm - 22-10-2012
Wat een bijzondere ervaring om in Bukit Lawang in het kindertehuis te slapen. Op zo’n manier contact hebben met de kinderen, dat zul je niet vaak mee maken. Bijzonder om te horen hoe Saskia haar hart heeft gevolgd en met haar man dit kinderhuis is begonnen. Aan hun motivatie en de ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Sumatra reis laten organiseren, bespaarde veel tijd: meer vakantie dus!"

Indonesie reizen - Orang Oetans - Bukit Lawang - Berastagi - Tobameer - Sumatra

Bob Tardjopawiro en Anne-Wil Hak - 09-10-2012
We hebben een perfecte reis naar Sumatra gehad en zijn heel tevreden. Dit was onze derde keer in Indonesië. Omdat we kennissen in Java wilden opzoeken, hadden we een strakke planning. Zelf ter plekke organiseren kost meer tijd, vandaar dat we hiervoor kozen. Zo hielden we ter plekke...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Ontzettend leuke en onverwachte belevenissen op onze Indonesie rondreis."

Indonesie reizen - Sumatra - Tobameer - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Surabaya

Pieter en Margriet - 06-10-2012
We hebben een heerlijk Indonesië reis gehad met een aantal ontzettend leuke en onverwachtse belevenissen. We hebben veel gedaan, het was goed geregeld en we zijn heel tevreden over onze reis naar Sumatra en Java.   Het leuke dorpje ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Door de lieve mensen in Indonesie voelden we ons op handen gedragen."

Indonesie reizen - Orang-oetans - Sumatra - Yogyakarta - Bromo - Java - Snorkelen Bali

Thomas Geisler en Anne van Hilten - 05-10-2012
We vonden onze Indonesië reis naar Sumatra, Java en Bali heel bijzonder. Erg leuk om drie eilanden te zien, die zo enorm verschillend zijn. In Bali zijn ze meer gewend aan toeristen. Op Sumatra en Java is men heel nieuwsgierig naar je, mensen willen graag een praatje met je maken....
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Tijd voor spontane gesprekken met de lokale mensen op Sumatra"

Sumatra - Jungle tocht - Orang oetans - Tangkahan - Sibayak vulkaan - Berastagi - Tobameer

Alice, Thijs (16) en Mark (13) - 03-10-2012
We hebben een hele leuke vakantie op Sumatra gehad. Omdat de hotels vol waren, hebben we de route andersom gedaan. Deze uit ‘nood’ geboren oplossing heeft heel goed uitgepakt voor ons. Zo konden we eerst uitrusten aan het Tobameer, dan naar de jungle en na onze Sumatra reis gingen w...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De extra jeep tocht op weg naar de Bromo is een absolute aanrader!"

Indonesie - Orang-oetans Sumatra - Bromo Java - Pemuteran - Ubud - Bali - Gili Meno

Judith Langeslag en Deborah Steenhuis - 23-08-2012
Onze Indonesië reis was in één woord fantastisch. We hebben het ontzettend naar onze zin gehad. Onze complimenten voor de organisatie. Alles was super geregeld. De chauffeurs waren helemaal top, zo aardig en lief. Van kennissen die met andere organisaties hebben gereis...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Natuur in Sumatra, cultuur in Java, en strand op Bali: een perfecte afwisseling!"

Indonesie rondreis - natuur Sumatra - cultuur Java - strand Bali

Familie Van Kempen - 18-08-2012
Onze Indonesië reis was echt top! De drie verschillende eilanden boden heel veel afwisseling. Op Sumatra lag de nadruk op natuur, op Java op cultuur en op Bali meer op strand en ontspanning. De reis was heel goed geregeld, de chauffeurs stonden altijd op tijd klaar. &n...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 6,0
6,0/10 - 1 recensie
"Onze Sumatra reis was één groot avontuur!"

Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Olifanten Tangkahan -Berastagi - Tobameer - Medan - Sanur

Wendy, Bert, Quinty en Frederique Nelissen en Frank, Hennie, Maaike en Kirsten - 09-08-2012
Onze Indonesië reis was in één woord fantastisch. Complimenten voor de organisatie. Altijd stond er iemand klaar, iedereen wist wie we waren en wat de bedoeling was. Verbazingwekkend!   Als je aankomt op het vliegveld van Medan, is het ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De idyllische lunch bij de waterval was een onverwacht hoogtepunt."

Indonesie rondreis - Orang Oetans Sumatra - Olifanten Tangkahan - Tobameer - Duurzaam reizen

Samira - 09-08-2012
Het was een bijzondere reis. We hadden fijne gidsen en chauffeurs, allemaal heel vriendelijke mensen. Het was overal eigenlijk heel rustig, weinig toeristen. We vonden het leuk om zo met de auto te rijden, onderweg zie je op die manier veel. Wat een indrukken allemaal. Bijzonder om weer ...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fijn dat we onze Indonesie reis op maat konden aanpassen!"

Indonesie Rondreis op maat - Orang-oetans Sumatra - Tobameer - Yogyakarta - Borobodur - Bromo - Sanur Bali

Sanne en Peter - 04-08-2012
De vakantie was goed geregeld. Het was erg prettig dat we de reis konden aanpassen en extra rustdagen in konden lassen. Ook konden we overdag alles op eigen tempo doen en overslaan wat ons niet aansprak. Dat is het voordeel van een individuele rei...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De Orang-oetans in Sumatra hebben we van heel dichtbij gezien."

Indonesie rondreis - Orang Oetans Sumatra - Berastagi - Toba meer - Medan

Jeannette en Daan Stoffels - 27-07-2012
We gingen naar Sumatra omdat we heel graag Orang-oetans wilden zien en dat is gelukt, gelukkig! Volgens onze gids hebben we zelfs verschillende apen mogen aanschouwen, die anders in het reservaat moeilijk te traceren zijn. Op de wandelroute hadden we toe...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op een groepsreis hadden we veel bijzonder ervaringen gemist!"

Indonesie - Orang oetans - Sumatra - Tobameer - Java - Borobodur - Bromo - Ijen - Pemuteran - Lovina - Ubud - Bali

Paulina Dikker en Joël Touw - 02-07-2012
We hebben het echt super gehad! We hebben zoveel gezien en zoveel gedaan. We verbazen ons erover hoe goed het allemaal geregeld is. Iedere keer stond er weer keurig op tijd iemand voor ons klaar.   Vrijwel alle hotels zijn goed en goed ge...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Op reis door Sumatra, Java en Bali: wat een verschillende culturen!"

Indonesie - Orang-oetans Sumatra - Tobameer - Jakarta - Bogor - Bandung - Borobodur - Yogyakarta - Bromo - Sanur

Margreet Hofstee en Rein Ybema - 24-06-2012
Onze reis ging van Sumatra door Java naar Bali. Drie eilanden naast elkaar maar ook weer totaal verschillend. Sumatra is echte jungle, Java heeft de prachtige tempels en de grote steden en Bali met de prachtige stranden en het vele toerisme.   In Medan h...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Mooie toekomstvoorspelling van Ketut Liyer (Eat, Pray, Love)"

Rondreis Indonesië op maat - Olifanten - Orang-oetans - Sumatra - Tobameer - Borobodur - Bromo - Ubud - Menjangen

Ruud Storcken en Kirsten Klop - 28-08-2011
Twee weken hebben wij mogen genieten van het prachtige Indonesie. In vogelvlucht zijn wij door Sumatra, Java en Bali gereisd.   In Sumatra begonnen we met een geweldige jungletocht op zoek naar Orang Oetans in Bukit Lawang. Wat een mooie beesten. Kort daarna bel...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We zijn backpacken gewend, dus dit was voor ons allemaal luxe!"

Indonesië reis - Sumatra - Orang-oetans Bukit Lawang - Vulkaan Berastagi - Tobameer - Ubud - Gili eilanden

Neeltje van Loon - 26-08-2011
We hebben een hele gave reis gehad en alles was goed geregeld. We vonden Sumatra heel erg leuk. De Orang-oetans waren natuurlijk hartstikke mooi, en de Ecolodge is ook een leuke plek om te verblijven. We hadden de extensie geboekt om een dag de vulkaan in Berastagi op te gaan, maar het was hela...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hadden het heel goed getroffen met de chauffeur"

Indonesie reis - Sumatra - Orang-oetans - Olifanten - Berastagi - Tobameer - Medan

Maurice Bartels - 20-08-2011
Eigenlijk was álles hartstikke goed geregeld. Bij aankomst op het vliegveld werden we gelijk goed opgevangen, we hadden een hele prettige chauffeur. Om een voorbeeld te geven: hoewel het Ramadan was en hij niet mocht eten, zondigde hij toch, omdat hij ons veilig rond wilde rijden. Hij na...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Deze reis krijgt van ons een dikke 10"

Indonesie Rondreis - Orang-oetans Sumatra - Olifanten Tangkahan - Toba meer

Nona en Jola - 30-01-2011
De ontmoeting met de Orang Utans was boven al onze verwachtingen. De olifantenrit en daarna het baden van de olifanten was ook een ervaring die ons altijd bij zal blijven. Mede onze chauffeur Zul, onze gidsen Segur en Sedik hebben deze reis voor ons zeer aangenaamd gemaakt. De keuze van de hote...
Verder lezen
Sumatra reizen: Oog in oog met orang-oetans en zwemmen in Tobameer
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie