Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De complete Zuid-Sulawesi rondreis. Je bezoekt een aantal hoogtepunten in Torajaland en je gaat het avontuur aan in het nauwelijks bezochte zuidoosten van Sulaswesi. Bezoek de Bugis, de Bajo en de Toraja. Wandel door ongerept natuurgebied Bantimurung waar grillige karstgebergte uit de sawa's rijzen. Ontdek de Tana Toraja cultuur met de bijzondere begrafenisceremonieën.Ga snorkelen op prachtige plekken. Wandel door de groene sawa's en theeplantages bij Malino. Ga op zoek naar zeldzame dieren in het regenwoud van Lambusango en maak contact met de bewoners van Pulau Baton door te helpen met de visvangst, het bereiden van de maaltijd en bij mensen thuis te slapen. Extensie: Duiken in Wakatobi.
Hoogtepunten

Bijzondere dodencultuur Tana Toraja

Jungle-walk Lambusango Rainforest Reserve

​Zeldzame dieren spotten

Hiking Maros: kalksteen natuurgebied

Meerdere maaltijden bij mensen thuis

Bezoek traditionele dorpen, 

Sawa wandeling Malino met lunch

Slapen bij lokale familie in vissersdorp

Snorkelen bij Bira en Baubau

Seafood zoeken met lokale mensen

€ 1.737,- p.p. Prijs bij 2 personen 18-29 Dagen
  Toevoegen aan Mijn Reisplan Toegevoegd
Rondreis Indonesie: Zuid Sulawesi - Toraja, Bugis en Baubau
9,0

Beoordeling van deze reis:
9,0/10 - 2 recensies
Klik op de kaart om te vergrotenKaart reis
Reacties van reizigers (2)
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 7: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 8: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 9: Bira - Malino
Dag 10: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 11: Malino - Makassar
Dag 12: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 13: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 14: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 15: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 16: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 17: Baubau - Makassar - Amsterdam, transfer vliegveld
Dag 18: Aankomst in Amsterdam
Kaart reis
Hotel & Vervoer
Accommodatie:

Wij zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties.
 • In Makassar heb je een fijn modern hotel om even te acclimatiseren. Het hotel heeft een eigen restaurant naat internationale standaard en een zwembad. Het hotel ligt vlakbij de boulevard en dichtbij Fort Rotterdam.
 • In Soppeng slaap je eenvoudig in een homestay achtige accommodatie. Door deze stop wordt je reistijd op prettige wijze door midden gebroken en hoef je geen extra kilometers te maken naar Toraja dorpen in het zuiden. 
 • In Rantepao (Tana Toraja) hebben we gekozen voor een eenvoudig maar prima hotelletje in het centrum, gezellig op loopafstand van restaurantjes zodat je je onafhankelijk kunt redden. Desgewenst zijn er in Rantepao upgrades mogelijk naar iets luxere accommodaties, iets buiten het dorp gelegen.
 • In Sengkang is het hotel eenvoudig, maar het beste dat er is in het stadje. Er is ac en warmwater douche bij je kamer.
 • In Bira heb je een comfortabel guesthouse aan het strand. Er zijn slechts 8 bungalows, die 2 eenpersoonsbedden hebben. Er is een open lucht restaurant met uitzicht op het water waar prima wordt gekookt.
 • In Malino slaap je tussen de rijstvelden. Er is een hoofdvilla met meerdere kamers geschikt voor een familie. Er is een woonkamer, keuken en diverse terrassen. Daarnaast zijn er enkele bungalows (deze worden standaard geboekt) met 1 tweepersoonsbed (1.60 breed), een eenpersoonsbed (1.20 breed) en een sofabed (0.90 bij 1.90m, geschikt voor kinderen). Er is ventilator (ac is in de koelere bergen niet nodig.) Het is een prachtige, stijlvolle locatie met briljante uitzichten. Er is geen restaurant en je zult naar het dorp Malino worden gebracht voor een eethuisje.
 • In Baubau, de grootste stad van het eiland Buton, is onze eerste keuze een hotel op een heuvel waardoor vanaf je balkon een mooi uitzicht over zee hebt. Zo leuk, dat we je hier zelfs een keer diner serveren. Is dit hotel bezet, dan kiezen we voor een hotel bij de haven direct aan de gezellige avondmarkt gelegen, dat heeft ook zo zijn voordelen.
 • In het zuiden van het eiland Buton, ga je slapen bij een familie thuis in een vissersdorp. Dit houten huis is gebouwd op palen. Het heeft een veranda en een huiskamer om te eten, en slaapkamers. Je slaapt in 1 van de slaapkamers van de familie. Achterin het huis is het natte gedeelte: een keuken en een badkamer. De badkamer heeft zoals gebruikelijk in Indonesië een hurktoilet en een mandibak om je zelf te douchen. Een mandibak is een grote bak water, waaruit je bakjes water over jezelf schept om je te wassen.
 • Terug naar Baubau slaap je in een hotel net buiten de stad, aan de strandzijde. Prachtig uitzicht over zee. De kamers zijn prachtig, maar management is afwezig, echter de staf is zeer behulpzaam. Dus zeg het als er iets is, bijvoorbeeld water van de douche doet het niet, en het wordt in een mum van tijd opgelost voor je. Er is geen restaurant, en de gids zal met je overleggen of je eten wilt laten bezorgen of graag in de stad wil eten (voor eigen rekening).

Vervoer:

Vanaf het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Gedurende de reis heb je een eigen auto met chauffeur ter beschikking. Chauffeurs zijn zeer ervaren, en geselecteerd op hun veilige rijstijl, klantvriendelijkheid en niet op hun Engelse woordenschat. Chauffeurs spreken in principe dus geen Engels. Desalniettemin zijn alle chauffeurs zo ervaren dat je je met enig handen-en voetenwerk prima kunt redden. Zij snappen na jarenlange ervaring prima wat jij als reiziger nodig hebt. Waar het nodig zijn lokale Engelssprekende gidsen geregeld. Wij vinden het belangrijk dat gidsen lokaal zijn, en deze gidsen reizen voor enkele dagen met je mee in hun gebied. In Maros (roeiboot), op het Tempe meer en voor de snorkeltrips (gemotoriseerde boot) maak je een tochtje met een lokale boot.
Prijzen
Rondreis Indonesie: Zuid Sulawesi - Toraja, Bugis en Baubau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 3.232,- p.p.€ 1.737,- p.p.€ 1.399,- p.p.€ 1.303,- p.p.€ 1.219,- p.p.€ 1.229,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 3.232,- p.p.€ 1.737,- p.p.€ 1.399,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 1.303,- p.p.€ 1.219,- p.p.€ 1.229,- p.p.
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2020. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de zomer (juli/augustus/september), rond de feestdagen (van 15 december t/m 15 januari) en het Suikerfeest berekenen we een hoogseizoentoeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Extensies
Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
Wil je een stad en haar inwoners echt leren kennen, kijk dan wat en hoe de locals eten. Deze culinaire ontdekkingsreis biedt je de mogelijkheid hiervoor en natuurlijk wordt er geproefd!

Dag 3: Culinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuisCulinaire ontdekkingsreis en Makarees koken en eten bij mensen thuis
Samen met een gids uit Makassar stap je in een becak, het Indonesische woord voor de fietsriksja, om naar de vismarkt te gaan. Makassar is beroemd om zijn ikan bakar, gegrilde vis. In veel restaurantjes kun je dan ook een vis uitkiezen die even later vers gegrild op je bord verschijnt. Tussen vissen, garnalen, krabben en inktvissen, kies je een mooie vis uit voor de lunch.

Daarna stap je in een bemo, de lokale minibusjes die door de hele stad zoefen, op weg naar de groente- en fruitmarkt. Je kunt hier snuffelen aan kruiden en specerijen en je gids honderduit vragen waartoe het allemaal dient. Je komt er achter dat er meer is dan alleen maar Lassie Toverrijst, op de markt zie je manden vol verschillende soorten rijst. Je koopt nog wat ingrediënten en je kunt ook wat fruit inslaan voor de komende dagen.

Je springt weer in een bemo, naar het huis van een Makareese familie. De komende uren help je mee verschillende gerechten te maken die typisch zijn voor deze streek. De vrouw des huizes zwaait de scepter, maar ongetwijfeld zijn er dochters en buurvrouwen die ook een handje komen helpen. We koken bij verschillende mensen thuis, dus het is iedere keer weer anders, dat houdt het authentiek. Het blijft een beetje vreemd voor hen, om een gast mee te laten helpen. Ze zullen je mogelijk regelmatig vragen of je niet moe bent. Maar dat is slechts een beleefdheid, dus als je het zelf leuk vindt, vinden de vrouwen het juist leuk als je meedoet. Samen koken breekt het ijs en daar gaat het om. Je zit vaak met zijn allen op de grond, het is een gezellige boel! Het hoogtepunt is natuurlijk de lunch zelf, wat heerlijk allemaal! Wij konden vaststellen dat je bij mensen thuis honderd maal lekkerder eet dan in restaurants!

Na de (late) lunch ga je terug naar het hotel om ‘uit te buiken’ of een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Als je aan het einde van de middag, zo tegen een uur of vier, weer wat puf hebt, kun je op eigen gelegenheid naar de boulevard gaan en dan ervaar je nog meer culinaire gewoontes van de Makarezen. Uit het werk en uit school stopt iedereen even bij de kaki lima, de kleine eetkraampjes op wielen, voor een pisang epe of een lekker drankje. Mocht je nog ergens een gaatje hebben voor een diner, dan kan de gids je tips geven voor goede, lokale visrestaurantjes. Voor ons was een klein snackje meer dan genoeg na deze culinaire dag. Wat vonden wij dit een ontzettend leuke dag!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, culinaire experience
Dag 4: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 5: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 7: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 8: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 9: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 10: Bira - Malino
Dag 11: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 12: Malino - Makassar
Dag 13: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 14: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 15: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 16: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 17: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 18: Baubau - Makassar - Amsterdam, transfer vliegveld
Dag 19: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Culinair Makassar (culinaire ontdekkingsreis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 223,- p.p.€ 112,- p.p.€ 90,- p.p.€ 82,- p.p.€ 75,- p.p.€ 76,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 223,- p.p.€ 112,- p.p.€ 90,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 82,- p.p.€ 75,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt
 • Engelssprekende gids
 • Transport per openbaar vervoer en becak
 • Bezoek lokale markten
 • Lunch en samen koken (je krijgt de recepten uitgeprint mee)

Exclusief:
 • Eventuele entreegelden, donaties en fooien

Extensie 2: Duiken in Wakatobi
Voor de flexibele, avontuurlijke en ervaren duikers die een aantal duiken willen maken vanaf Tomia is deze extensie perfect. Het leven onder water is in zeer goede conditie en dus echt een lust voor het oog.

Dag 17: Naar Wangi-wangi: het eerste eiland van Wa-ka-to-biNaar Wangi-wangi: het eerste eiland van Wa-ka-to-bi
Duiken vanaf Tomia (Wakatobi) is met name geschikt voor ervaren duikers, die ook écht komen om een paar dagen flink te duiken. Bovendien dien je een beetje avontuurlijk en flexibel te zijn ingesteld. Wil je maar 1 dagje duiken, dan kun je dat beter vanuit Baubau doen. In Baubau zijn ook bijzondere duiken te maken. In Tomia is geen grote duikschool, maar de lokale dokter is Dive Master en kan je begeleiden bij je duiken. Materialen kunnen via Baubau gehuurd worden (niet van half juni-half augustus ivm Wallacea), maar heb je eigen uitrusting of een paar belangrijke zaken als regulator of duikschoenen in je eigen maat, dan is dat handig. Tussen half juni en half augustus zijn er veel Wallacea biologie studenten uit de UK in Wakatobi. Het grootste gedeelte van duikmaterialen in Baubau zal dan in gebruik zijn, er is dan beperkt duikmateriaal (niet alle maten) op Tomia aanwezig. Prijzen en mogelijkheden voor deze bouwsteen zijn op aanvraag, omdat de situatie ter plaatse kan veranderen. Het schema van de boten is continu aan verandering onderhevig. Daarom zullen we voor boeking de laatste stand van zaken opvragen.
 
Sinds 2014 vaart er een Express snelboot genaamd Cantika tussen de Wakatobi eilanden. Hierdoor leek het er even op dat Wakatobi ontsloten zou worden. Helaas blijkt de haven van Tomia niet diep genoeg te zijn voor de Cantika en moet je (op moment van schrijven) alsnog via het eiland Wangi-wangi. Een auto met chauffeur brengt je naar de haven van Baubau. Zorg dat je water, snacks en een lunchbox bij je hebt. Vertrek uit Baubau met de Cantika boot om 12 uur (tijd onder voorbehoud), zorg dat je ruim op tijd in de haven bent, een uur van te voren bijvoorbeeld. Je komt om ongeveer half vier aan in Wanci, de hoofdplaats van Wangi-wangi, waar je wordt opgehaald. Je slaapt in Wanci in een eenvoudig guesthouse. Leuk is het om hier te gaan eten in een houten restaurant op het water.
 
Wakatobi is een Maritiem Nationaal Park in Zuid-Oost Sulawesi. De naam is acroniem voor de Tukangbesi eilanden Wangi-wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko, de grotere eilanden binnen het Nationaal Park. Er zijn in totaal 143 eilandjes, naast de vier grote eilanden vallen kleinere eilandjes als Tokobao, Lintea, Kapenaune, Hoga en Tolandono binnen het marinepark. De belangrijkste bevolkingsgroep zijn de Bajo, de zeenomaden. Het gebied bestrijkt zo’n 13.900 km2 en ligt tussen de Bandazee en de Floreszee. Het is qua grote het derde marine park van Indonesië. Wakatobi heeft een enorme biodiversiteit met naar verluidt de hoogste variatie van vis en koraal ter wereld. Het heeft de op één na grootste rif ter wereld, na de Great Barrier Reef in Australië. De legendarische diepzee ontdekker Jacques Cousteau zou de Tukangbesi eilanden (nu Wakatobi genoemd) een ‘Underwater Nirwana’ hebben genoemd, een onderwater paradijs…

Dag 18: Tomia: het derde eiland van WakatobiTomia: het derde eiland van Wakatobi
Vandaag ga je om circa 9 uur met de publieke speedboot van Wanci naar Tomia. Als alles gaat zoals verwacht, kom je hier op het middag uur, circa 12 uur aan. Echter wij hebben gemerkt dat de overtocht soms uren langer duurt dan de locals en zelfs de bootcrew zeggen. Tijd is een nogal rekbaar begrip in deze contreien! Neem dus altijd water en wat te eten mee voor onderweg. Je wordt opgehaald en naar het lokale guesthouse gebracht, waar je eerst gaat lunchen.
 
Het guesthouse is heel netjes en schoon. Je hebt een ruime eigen kamer met een goed bed, en een eigen badkamer. Er is een gedeelde ruimte met stoelen binnen en een veranda waar je kunt zitten. Er is een gezamenlijke eetruimte en de gastvrouw kookt lekkere maaltjes voor je, die als vanzelf op tafel verschijnen. Engels spreekt men niet, maar alles staat klaar en het wijst zich vanzelf. Mocht je vragen hebben, dan kun je dit via de Dive Master bespreken. De Dive Master is een van de 3 plaatselijke dokters, met een passie voor duiken! Hij spreekt goed Engels en is veilig om mee te gaan duiken. Verwacht echter geen grote, met veel materiaal uitgeruste duikschool, want dat is dit uiteraard niet. Op loopafstand van het guesthouse is een klein duikschuurtje met enige duikspullen. Heb je zelf geen spullen (van te voren aangeven s.v.p.), dan kun je zoeken naar het beste passende, maar niet elke schoenmaat of maat wetsuit is er. Een beetje behelpen dus, maar dat mag de pret niet drukken! Vaak is het ook mogelijk duikuitrusting uit Baubau te huren en mee te nemen (niet tussen half juni-half augustus ivm Wallacea project). 

Dag 19: Duiken naar het onderwater paradijs bij TomiaDuiken naar het onderwater paradijs bij Tomia
Vandaag staan er 3 duiken op het programma. Want als je toch zo ver bent gekomen, wil je natuurlijk ook maximaal duiken! Lunchbox mee en je kunt naar verder weggelegen eilandjes met de beste duikplekken. Afhankelijk van de stroming en de wind zal de Dive Master bepalen waar je vandaag het beste kunt gaan duiken. Er zijn ontzettend veel duikspots in de omgeving! Helemaal grappig als je langs het knetterdure duikresort van Tomia vaart, die zijn gasten speciaal invliegt op de enige privé luchthaven van Indonesië. Leuk hoor als je zoveel geld hebt, maar de duikspots die jij ziet zijn toch echt hetzelfde! Eind van de middag weer terug, douchen en even relaxen tot dinertijd. Iedere avond verschijnt er een lekker maaltje met witte rijst, en kip of vis op tafel. Nog wat kletsen met andere duikgasten als die er zijn en vroeg naar bed, want van duiken kun je aangenaam slapen!

Dag 20: Duiken in Wakatobi Marine ParkDuiken in Wakatobi Marine Park
Ook vandaag staan er 3 duiken op het programma. Het koraal is hier erg mooi kleurig. Je kunt hier macro treffen zoals de veelkleurig naaktslakken (nudibranch), maar ook het grotere werk als zeeschildpadden (Hawksbill, Loggerhead, Olive Ridley), haaien of scholen barracuda's. Wakatobi zou maar liefst 942 vissoorten kennen en 750 koraalsoorten van de 850 die wereldwijd bekend zijn. Misschien komt dat omdat de lokale Bajo bevolking veelal nog aan speervissen doet en zo slechts beperkte impact op het onderwaterleven heeft. In 2005 werd Wakatobi genomineerd voor de Unesco Werelderfgoed lijst.
 
PS: In plaats van 3 nachten en 8 duiken in Tomia, kun je ook 5 nachten met 13 duiken in Tomia blijven. De Cantika boot gaat om de dag, waardoor je altijd een oneven aantal nachten op Tomia verblijft.

Dag 21: Eilandtour op Wangi-wangiEilandtour op Wangi-wangi
Vandaag vroeg op, vraag eventueel je ontbijt mee te krijgen in een ontbijtbox als je dat fijner vindt. Zorg dat je ruim van te voren in de haven bent, rond een uur of 7 vertrekken uit je guesthouse om een plaatsje op de boot te krijgen, de boot vertrekt om een uur of 8. Om een uur of 12 kom je aan op Wanci. Wederom geldt ook nu weer: neem vooral iets te drinken en eten mee, je weet nooit hoe het precies loopt. Je wordt opgehaald en naar je lunchplek en daarna je guesthouse gebracht. 
 
Hierna heb je ’s middags een tourtje over het eiland Wanci. De chauffeur is heel aardig maar spreekt weinig Engels. Soms heeft hij een vriend mee, die meer Engels spreekt. Maakt niet uit, hij weet precies waar je naar toe te brengen en het wijst zichzelf. Je wandelt door een Bajo dorp, straten met veel kanaaltjes en lange betonnen weggetjes, zodat de Bajo zich per boot kunnen verplaatsen. Want op het water zijn deze zeenomaden in hun element. De Bajo zijn door hun nomadisch bestaan een zeer arme bevolkingsgroep en er zijn diverse projecten om de gemeenschap te helpen. Het is zeker een fotogeniek dorpje, en de mensen giechelen wat af als je ze op de foto zet. Neem de tijd, en maak een praatje met de dorpelingen. Verder kun je op Wanci het oude fort Lia bekijken en de Kontamale watergrotten. Kijk rond op de avondmarkt vol geuren en kleuren, je kijkt je ogen uit. Daarna brengt de chauffeur je weer terug naar je hotel voor je diner.

Dag 22: Relaxen in BaubauRelaxen in Baubau
Een rustig-aan-dagje, ook wel eens lekker. Vandaag neem je om een uur of 9 snelboot Cantika van Wanci naar Baubau, waar je om een uur 12 aan zult komen. Tijd om in de buurt iets te lunchen en transfer naar je hotel in Baubau. De middag heb je ter vrije besteding. Je kunt kiezen tussen een stadshotel van waaruit je wandelend Baubau kunt verkennen of een hotel buiten Baubau waar je kunt snorkelen. Het is gezellig om op de avondmarkt op de boulevard iets te eten en rond te slenteren.

Dag 23: Vertrek naar volgende bestemming of voortzetting Baubau programmaVertrek naar volgende bestemming of voortzetting Baubau programma
Vandaag ga je verder naar je volgende bestemming. Je wordt naar het vliegveld gebracht. De meeste vluchten vertrekken in de ochtend naar Makassar, Jakarta, Surabaya of Bali. Het kan ook zijn dat dit programma in je Buton bouwsteen valt en dan ga je verder met het Buton avontuur. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken in Wakatobi:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 7: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 8: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 9: Bira - Malino
Dag 10: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 11: Malino - Makassar
Dag 12: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 13: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 14: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 15: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 16: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 17: Baubau - Wangi-wangi, Cantika Express, transfers
Dag 18: Wangi-wangi - Tomia, publieke speedboot, transfers
Dag 19: Tomia, 3 duiken
Dag 20: Tomia, 3 duiken
Dag 21: Tomia - Wangi-wangi, publieke speedboot, transfers, eilandtour (1/2 dag)
Dag 22: Wangi-wangi - Baubau, Cantika Express boot, transfers
Dag 23: Baubau, airport transfer
Dag 24: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Duiken in Wakatobi
Prijs beschikbaar op aanvraag
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 6 overnachtingen met ontbijt (2x Wanci, 3x Tomia, 1x Baubau)
 • 7 duiken in Tomia met Dive Master, per boot
 • Cantika Express boot van Baubau naar Wangi-wangi, retour
 • Publieke speedboot van Wangi-wangi naar Tomia, retour
 • Alle transfers van en naar de haven
 • Halve dag Island tour Wangi-wangi

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vlucht
 • Entrees, donaties, fooien en persoonlijke uitgaven

Extensie 3: Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting)
Wil je een extra dagje duiken in de omgeving van Baubau? Met deze extra overnachting bij Baubau maak je twee duiken bij de Lobo Lobo grotten.

Dag 17: Duiken bij de Lobo Lobo grotten bij BaubauDuiken bij de Lobo Lobo grotten bij Baubau
Heb je zin om een extra dagje te duiken in de omgeving van Baubau? Dan is een duik bij de Lobo Lobo grotten een heel speciale duik om te maken! Een grot is een totaal andere ervaring dan een duik in open zee. Met een Padi Dive Master word je per auto naar de grotten gebracht. Hier maak je 2 duiken. Ook je duikuitrusting wordt geregeld. Na het duiken word je teruggebracht naar je hotel met uitzicht op zee. Als je zin hebt, kun je hier nog lekker zwemmen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 7: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 8: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 9: Bira - Malino
Dag 10: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 11: Malino - Makassar
Dag 12: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 13: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 14: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 15: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 16: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 17: Baubau, 2 duiken Lobo Lobo Caves
Dag 18: Baubau - Makassar - Amsterdam, transfer vliegveld
Dag 19: Aankomst in Amsterdam

Extensie 3: Duiken Lobo Lobo grotten Baubau (Extra overnachting)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 189,- p.p.€ 143,- p.p.€ 141,- p.p.€ 143,- p.p.€ 142,- p.p.€ 142,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 189,- p.p.€ 143,- p.p.€ 141,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 143,- p.p.€ 142,- p.p.€ 142,- p.p.
Inclusief:
 • Inclusief 2 duiken, lokale Padi Dive Master gids, huur van duik uitrusting, transport en 1 nacht Nirwana.

Exclusief:
 • lunch en diner
 • persoonlijke uitgaven en fooien

Extensie 4: Fietsen rondom Makassar
Op de fiets ervaar je op ongedwongen wijze het plattelandsleven rondom Makassar. Bekijk tijdens deze afwisselende fietstocht hoe de vissers hun netten boeten en de rijstvelden op traditionele wijze worden bewerkt.

Dag 3: Fietsen door het achterland van een miljoenenstadFietsen door het achterland van een miljoenenstad
In de morgen word je opgehaald door een auto met gids. Na een half uurtje rijden kom je aan bij de kust, waar de fietstocht begint. Je fietst op stevige, nieuwe fietsen met een goed zadel. 

De tocht gaat over verharde en halfverharde weggetjes, grote drukke wegen worden vermeden. Het landschap is vlak, dus voor vrijwel iedereen goed te doen.
De bevolking woont hier in grote houten huizen op palen en leeft voornamelijk van de visvangst. In de buurt van de Bili Bili Dam worden echter ook allerlei groentes, rijst en suikerriet verbouwd. Wat het landschap verder zo karakteristiek maakt zijn de vele kaarsrechte longtar palmen die overal in rijen staan.
 
De bevolking vindt het heel bijzonder dat er hier bezoekers komen, laat staan op een fiets. De kinderen gaan in groten getale naar school. Grote hilariteit als je een stukje met ze mee fietst.
Onderweg is er tijd om in een lokale warung koffie te drinken. Ook een koud drankje gaat er goed in, het is immers best warm. 

Je eet bij een familie thuis. Meestal krijg je verschillende schotels, wat groentes, een tofugerecht en, omdat je in de buurt van de kust ben, een visgerecht. Dit is echt lokale keuken, je zult deze gerechten nooit in een restaurant zien. Probeer wat van alle schoteltjes, echt heet is het zelden. Wij hebben er heerlijk gegeten en de kokkin kwam er, samen met haar zus die meegeholpen had met koken, gezellig bij zitten. Later kwamen ook de buren, nieuwsgierig geworden door het bezoek van die zeldzame gasten, aanwaaien en een hapje mee-eten, want er is altijd genoeg.

Na de maaltijd is het nog een uurtje fietsen. Het wordt dan zo langzamerhand ook wel heel warm dus is het fijn om, na de rivier op een pontje overgestoken te zijn, opgehaald te worden met de auto en terug te rijden naar je hotel, waar je eind van de middag weer aan komt. Lekker opfrissen onder de douche of een duik in het zwembad.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Fietsen rondom Makassar:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar, fietstocht platteland, local lunch family home
Dag 4: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 5: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 7: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 8: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 9: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 10: Bira - Malino
Dag 11: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 12: Malino - Makassar
Dag 13: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 14: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 15: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 16: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 17: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 18: Baubau - Makassar - Amsterdam, transfer vliegveld
Dag 19: Aankomst in Amsterdam

Extensie 4: Fietsen rondom Makassar
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 240,- p.p.€ 128,- p.p.€ 125,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 114,- p.p.€ 103,- p.p.€ 103,- p.p.
Inclusief:
 • Huur fietsen
 • Engelssprekende gids
 • vervoer per auto naar startplaats fietstocht
 • lokale lunch bij mensen thuis
 • 1 overnachting in Makassar

Exclusief:
 • fooien

Extensie 5: Trekking Tana Toraja
Ga met deze extensie off the beaten track in Sulawesi. Maak je Sulawesi reis compleet met een tweedaagse trekking door het berggebied van Tana Toraja. Geniet van de bijzondere cultuur en prachtige uitzichten. Slaap thuis bij de vriendelijke Toraja mensen in een klein dorpje.

Dag 6: Tweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’sTweedaagse trekking en thuis bij de Toraja’s
Deze tweedaagse trekking gaat door een gebied in Toraja dat niet vaak wordt bezocht door toeristen. Het grootste gedeelte loop je op een hoogte van 900 tot 1300 meter met formidabele uitzichten. Je loopt over paadjes door de rijstvelden die alleen door de lokale mensen worden gebruikt. Als je geluk hebt is er een klein bamboe bruggetje over een riviertje en anders moet je er dwars doorheen waden. De dorpjes waar je doorheen k​omt zijn nog heel traditioneel. Afhankelijk van hun durf zullen kinderen naar je zwaaien en achter je aan rennen of juist snel achter moeders rokken wegkruipen. Af en toe stop je in een dorpje voor een kopje thee, onderweg geniet je van je meegebrachte lunch; je bent zo maar zes uur onderweg. Je slaapt bij mensen thuis in vrij primitieve omstandigheden. Een matras op de grond met een deken (tip: neem een lakenzak mee). Achter het huis is een hokje met een typisch Indonesische hurk-wc. Als douche gooi je een paar bakken koud bergwater over je heen. Verfrissend! Ach, het is maar voor een nachtje en het levert je een onvergetelijke ervaring op!
 
Eenmaal in het dorp is het lekker om die plens koud water over je bezwete lichaam heen te gooien en droge kleren aan te trekken: het was behoorlijk zweten onderweg. Fris kun je door het dorp slenteren. Het einde van de middag is in Indonesië altijd het gezelligst. Iedereen komt thuis, er wordt wat afgekletst, kinderen spelen en samen worden voorbereidingen voor het eten getroffen. Het kan zijn dat iemand probeert een kip voor jullie avondmaal te vangen! De gids bereidt je avondmaal, als je het gezellig vind, kun je natuurlijk erbij gaan zitten in het ieniemienie keukentje, maar je kunt ook gaan relaxen op de veranda van het huisje.

Dag 7: Trekking door het bergachtig land van de Toraja’sTrekking door het bergachtig land van de Toraja’s
Je neemt afscheid van de familie met een hoop handen schudden. Vandaag loop je zo’n vierenhalf uur door het prachtige landschap. Vanaf grote hoogte kijk je diep in de vallei. Her en der zie je de voor de Toraja’s zo belangrijke buffels een lekker modderbad nemen in de sawa. Op het eindpunt word je opgehaald door een auto of lokaal busje. Terug in Rantepao word je een eenvoudige lunch geserveerd. Terug in je hotel is het tijd voor een lekkere warme douche en neem je voldaan een koud biertje. Dit was toch wel een hele speciale ervaring op je Sulawesi reis!
 
Let op: Tijdens deze tweedaagse trekking in Tana Toraja loop je door een prachtig heuvellandschap en over kleine paadjes door de rijstvelden. De trekking is met een normale (wandel) conditie te doen, maar hoe er rekening mee dat je in bergen loopt en soms over een modderig sawa dijkje. Je moet wel in staat zijn een paar uur te kunnen lopen in warmere omstandigheden. Bij een normaal tempo (ook afhankelijk hoe vaak je stopt, foto's maakt, hoe snel je loopt etc) kom je halverwege de middag aan. Heb je vaker in Azië trekkingen gemaakt, dan zal ook deze trekking geen probleem zijn. De trekking is gemiddeld niveau.
 
Vanaf het begin- en eindpunt wordt je met lokaal transport opgehaald van en naar je hotel.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Trekking Tana Toraja:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Makassar
Dag 3: Makassar - Maros, wandeling Bantimurung - Soppeng, lokale lunch
Dag 4: Soppeng - Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 5: Rantepao, excursies dorpen Tana Toraja
Dag 6: Trekking Rantepao - Tana Toraja, verblijf Toraja dorp
Dag 7: Trekking Tana Toraja - Rantepao
Dag 8: Toraja - Sengkang, namiddag varen Tempemeer, Bugis lunch
Dag 9: Sengkang - Kajang - Bira, bezoek zijdewerkplaatsen en Kajang
Dag 10: Bira, boot (snorkel) trip
Dag 11: Bira - Malino
Dag 12: Malino, wandeling, lokale lunch bij mensen thuis
Dag 13: Malino - Makassar
Dag 14: Makassar - Baubau, transfers, stadstour, parelfarm, lunch, diner local family keraton
Dag 15: Baubau, wandeling Lambusango Rainforest, lokale lunch koken Labundo-Bundo, diner en route
Dag 16: Baubau - Wasuemba, seafood zoeken, lokale lunch en diner, homestay
Dag 17: Wasuemba - Baubau, Blue lagoon, Bajo
Dag 18: Baubau, snorkeltrip eiland met BBQ lunch
Dag 19: Baubau - Makassar - Amsterdam, transfer vliegveld
Dag 20: Aankomst in Amsterdam

Extensie 5: Trekking Tana Toraja
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 429,- p.p.€ 233,- p.p.€ 182,- p.p.€ 163,- p.p.€ 147,- p.p.€ 146,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 429,- p.p.€ 233,- p.p.€ 182,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 163,- p.p.€ 147,- p.p.€ 146,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt in dorp
 • 1 overnachting met ontbijt in hotel Rantepao
 • 2x lunch
 • 1x diner in dorp
 • 2 dagen trekking gids
 • Transport naar het begin en vanaf het eindpunt van de trekking naar Rantepao

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Overige maaltijden
 • Dragers (kunnen eventueel ter plaatse wel geregeld worden)

Excursies
BaubauExcursie 1: Duiken bij BaubauDuiken bij Baubau
Na alle Go Local avonturen van de afgelopen dagen is het tijd om een dagje te relaxen, je kunt je snorkeldag upgraden met 2 duiken. Met een boot vaar je naar het eiland gelegen voor de kust van je hotel, je hebt het al in de verte zien liggen. Het is echt zo’n mooi palmbomen eilandje met wit strand. Vanuit dit eilandje maak je 2 duiken met een lokale Dive Master. Ook je duikspullen worden geregeld. Tussen en na de duiken kun je heerlijk zwemmen, snorkelen, zonnen op het strand. Je gids grilt een lekker vers visje boven een vuurtje. Mmm, bbq vis smaakte zelden zo heerlijk vers!
 
Heb je er genoeg van, dan vaar je terug naar het hotel, hier kun je nog even relaxen. Leuk idee om vanavond te eten op de avondmarkt of anders een restaurantje in Baubau (niet inclusief). Vraag je gids een taxi voor vanavond te regelen. Alternatief: voor €20 zorgen wij er voor dat een auto je wegbrengt naar Baubau en weer ophaalt en terugbrengt naar je hotel. 
We vonden de avondmarkt in Baubau heel schoon en gezellig. Er zijn kaki lima, de kleine verrijdbare eetkraampjes met daarbij tafels met plastic stoeltjes. Kijk rustig rond en vraag wat wat is en wat vandaag vers is. De verkoopster zal je zeker graag helpen aan het lekkerste eten. Daarna is het leuk om nog even over de verkoopmarkt te lopen. Hier is van alles te koop waar locals gek op zijn: enorm teddyberen, haarspeldjes met glitters of horloges en zonnebrillen voor de mannen.

Excursie 1: Duiken bij Baubau
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.€ 50,- p.p.
MalinoExcursie 2: Fietsen in MalinoFietsen in Malino
Samen met een gids fiets je door de prachtig groene bergomgeving van Malino. De tocht leidt je langs rijstvelden en door groene gebieden. Onderweg zijn er diverse fruit-en groentengewassen en verschillende kruidenplanten te zien, waar de gids over kan vertellen. Ook stop je bij een waterval  en geniet je van prachtige uitzichten. Vanwege het bergachtige landschap zal de tocht een aantal klimmen bevatten, maar het merendeel daal je af. Tijdens de fietstocht lunch je bij een lokale familie die een aantal Indonesische gerechten voor je zal klaarmaken. Dat smaakt goed! Aan het eind van de rit word je teruggebracht naar je accommodatie.

Excursie 2: Fietsen in Malino
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Malino€ 128,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 46,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Fietsen in Malino€ 128,- p.p.€ 72,- p.p.€ 58,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Fietsen in Malino€ 51,- p.p.€ 49,- p.p.€ 46,- p.p.
RantepaoExcursie 3: Fietsen in TorajalandFietsen in Torajaland
Torajaland verkennen per fiets is een geweldig idee. De omgeving is zo mooi en er is hier zoveel te zien! Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietstochten met een lengte van 30 of 45 km. Je bepaalt met je fietsgids welke tour je wilt maken. De 30 km fietstocht start met een stuk dat grotendeels naar beneden loopt en deels vlak. Je passeert verschillende dorpjes en typische bezienswaardigheden van deze streek waaronder traditionele huizen, graven, de megalieten van Bori en de groene rijstvelden van Batutumonga. Op een mooie plek geniet je van een welverdiende picknicklunch. Je kunt tot aan je hotel fietsen. De 45 km fietstocht brengt je naar het zuiden van Toraja. Hier en daar klim je omhoog, maar dat is niet lang. Ook met deze tocht passeer je kleine dorpen en verschillende typen graven. De tocht start vanaf je hotel (of je rijdt eerst een klein stukje met de auto). Bij het eindpunt word je opgehaald door een auto. Een picknick lunch gaat mee.

Excursie 3: Fietsen in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Fietsen in Torajaland€ 182,- p.p.€ 90,- p.p.€ 86,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Fietsen in Torajaland€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.€ 86,- p.p.
Excursie 4: Raften in TorajalandRaften in Torajaland
Een avontuurlijke rafting tocht door een prachtig landschap! Natuurlijk word je nat tijdens dit avontuur. Maar kijk ook om je heen: je vaart door prachtige landschappen met rijstvelden, watervalletjes en je ziet vaak zeilagamen zonnen om een droog verenpak te krijgen. Je rijdt in ca. 1,5 uur naar het startpunt, wandelt dan zo'n 45 minuten vrij steil naar beneden via een smal voetpad en krijgt eerst uitleg over de tocht alvorens je gaat varen. De rafttocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg stop je voor een picnic lunch aan de rivieroever. Vanaf het eindpunt is het nog zo’n 45 minuten rijden terug naar het hotel. Deze trip is join-in, d.w.z. dat er ook andere internationale reizigers mee kunnen gaan. 

Excursie 4: Raften in Torajaland
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
1 pers.2 pers.3 pers.
Raften in Torajaland€ 195,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
4 pers.5 pers.6 pers.
Raften in Torajaland€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.€ 98,- p.p.
Van dag tot dag
Impressie

Beleef Tana Toraja in Sulawesi
3 Op Reis naar Sulawesi - Makassar met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Tana Toraja met Footprint Travel
3 Op Reis naar Sulawesi - Bugis & Tempemeer met Footprint TravelIndonesië reizen - Sulawesi - Maros Trekking in SampanIndonesië reizen - Sulawesi - Kalksteenrotsen van BantimurungIndonesië reizen - Sulawesi - Rotstekeningen Maros trekkingIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorn versiering Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Buffelhoorns Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Hangende graven Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Tongkonan huizen Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Babyboom Tana TorajaIndonesië reizen - Sulawesi - Traditionele KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Dorp van de KajangIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Drijvende huizen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Met een prauw varen op TempemeerIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bungalows strand BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Onderweg van Makassar naar BiraIndonesië reizen - Sulawesi - Bouw PhinisiIndonesië reizen - Sulawesi - Phinisi in de haven MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Fort Rotterdam MakassarIndonesië reizen - Sulawesi - Uitzicht over Baubau vanaf de KeratonIndonesië reizen - Sulawesi - Keraton in BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Gezellig samen koken met de lokale familie in BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Lokale kooktraditie bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve, KoeskoesIndonesië reizen - Sulawesi - Dieren spotten in Lambusango Rainforest Reserve, NeushoornvogelIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Seafood zoeken in WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Bij homestay in WasumenbaIndonesië reizen - Sulawesi - Homestay WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Dineren bij de mensen van de homestayIndonesië reizen - Sulawesi - Blue lagoon bij WasuembaIndonesië reizen - Sulawesi - Ondek het dagelijks leven van het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Op bezoek bij het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Verken het Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo huisje met fantastisch uitzicht op zeeIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo kinderen op de brugIndonesië reizen - Sulawesi - Relaxen op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Bootje op het strand bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkeltrip bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Genieten op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Uitzicht op de baai bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Spelende kinderen op het strand van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Zonsondergang op het strand bij BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Neem een kijkje op de avondmarkt van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - Ga een hapje eten op de avondmarkt van BaubauIndonesië reizen - Sulawesi - De ferry naar WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Boegbeeld van de duikboot bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Paradijs op aarde bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Met de duikboot op weg naar de duikspot bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Snorkelen of duiken, de onderwaterwereld is prachtig bij wakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Laat je verrassen door de ondewaterwereld van WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Zeeschildpad tijdens een duik bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Duiken bij WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Eagle Ray tijdens een duik bij TomiaIndonesië reizen - Sulawesi - Zeeschildpad kom een kijkje nemen bij de duikers, WakatobiIndonesië reizen - Sulawesi - Ontdek de onderwaterwereld van Tomia, ZeeduivelIndonesië reizen - Sulawesi - Wakatobi eilandenIndonesië reizen - Sulawesi -Wangi wangi, Bajo dorpIndonesië reizen - Sulawesi - Bajo of zeenomaden bij WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Ga een kijkje nemen bij het Bajo dorp, WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Ontmoet de kinderen van het Bajo dorp, WanciIndonesië reizen - Sulawesi - Eilandtour Wanci, Bajo dorp
 

Blogs over Indonesië


Sluiten