Je chauffeur brengt je na het ontbijt naar het zuiden van Buton richting Wasuemba. Hier ga je op bezoek in een mooi traditioneel vissersdorp. In dit dorp zijn nog veel huizen in traditionele houten stijl en het leven draait hier om de zee. Je verblijft in een netjes en schoon huis op palen, met een veranda en huiskamer om te eten. Er zijn een aantal slaapkamers met een kapokmatras. Binnenshuis is een badkamer met hurktoilet en mandibak (Indonesische wijze om te douchen is bakjes water over jezelf heen scheppen). De familie waar wij verbleven was erg gastvrij en erg blij met de extra inkomsten door ons bezoek. Maar bovenal vonden zij ons bijzonder interessant. Onze handelingen waren duidelijk onderwerp van gesprek met de buren!
Hoogtepunt van ons bezoek was om samen met de vrouw des huizes op zoek te gaan naar seafood. Je moet wachten op de juiste waterstand en dan is het een soort wadlopen. Soms is de ondergrond zanderig, soms zak je tot je enkels weg in zwarte fijne modder. Het water kan tot je enkels, heupen of je middel staan. Bedenk dat je hier in een traditionele gemeenschap bent en dat een bikini gelijk staat aan naakt over straat lopen. Trek dus een t-shirt en korte broek of zwemshort aan (eventueel over je zwemkleding heen). Dit zorgt er ook voor dat je niet enorm verbrandt. De lokale bevolking, zeker de vrouwen, zullen lange mouwen en lange broek aan hebben. Al is het maar om niet te donker te kleuren door de zon, dat vinden ze niet mooi.
De vrouwen zijn zeer bedreven in het vinden van schaaldieren en zee-egels. In de zwarte stekels van de zee-egel wil je absoluut niet staan, dus trek vooral waterschoenen aan (vraag in Baubau of je gids duikschoenen in je maat kan regelen of hou bijvoorbeeld Teva slippers aan). Al snel troffen we meer dorpelingen in zee. Eén jongen bleek gespecialiseerd te zijn in het vangen van inktvis. Zonder duikbril keek hij onderwater in het zoute water, ongelofelijk! Hij kreeg een inktvis te pakken, die het water zwart kleurde. Een oudere man controleerde zijn visnetten en was zo gastvrij om ons een vis te schenken voor het eten. We hebben genoten van de heerlijke maaltijden bij de familie in het dorp. Dit was echt heel speciaal om mee te maken!
Als de zee het toe laat, is het mogelijk om ook nog te snorkelen. Omdat dit weersafhankelijk is, kun je dit ter plekke bij boeken. Je gaat dan met een bootje naar een van de beste riffen van Buton. Het rif is namelijk door de adat (traditionele gewoonterecht) beschermd. Op een meter of 5 onder je, zie je prachtig koraal en veel vissen. Trek ook nu weer een t-shirt en korte broek aan, enerzijds omdat je snorkelend enorm verbrandt en anderzijds uit respect voor de lokale bevolking. Het kan zijn dat er een aantal kinderen of dorpelingen nieuwsgierig zijn en mee willen met je bootje. Ook al leeft men aan zee en van de visserij, echt goed zwemmen kunnen de meeste niet, en ze vinden snorkelen en zwemmen in diep water behoorlijk eng. Alleen de kepala desa (dorpshoofd) en onze chauffeur kregen we, enigszins angstig watertrappelend, zo ver het water in te gaan!
NB: Omdat je afhankelijk bent van de juiste waterstand voor je seafood excursie kan het zijn dat dit tweedaagse programma in een andere volgorde wordt uitgevoerd. Dit is altijd in je eigen belang, dus vertrouw erop dat je gids in overleg met de dorpelingen de meest gunstige planning hanteert.
Meenemen: Dagrugzakje met eigen handdoekje en lakenzak (beiden te koop in sport of outdoor winkel), toiletartikelen voor 1 nacht, korte broek en t-shirt om in te zwemmen, waterproof zonnebrand, zonnepet, droge kleding, en een sarong is altijd handig en multifunctioneel. Waterschoenen/duikschoenen: overleg van te voren in Baubau met je gids of hij dit mee kan brengen met de snorkelspullen en geef je schoenmaat op.
Geniet met ons mee via onze video's over Sulawesi!
― Evert en Els Hasselaar. 18-06-2019
De tocht met het vissersbootje op het Tempehmeer was geweldig en indrukwekkend, evenals de lunch en het verblijf op de drijvende woning. De wandeltocht in Malino, die in het teken stond van de verwerking van koffie bij mensen thuis, was zeer leerzaam.
Het hoogtepunt was de begrafenisceremonie in Toraja met de gids Enos. De tweedaagse hike met gids Paulus was prachtig, heel spiritueel en bracht ons in contact met een familie, waar een begrafenisceremonie werd voorbereid en we in de dodenkamer werden uitgenodigd en familie aanwezig was. Tot onze hoogtepunten behoorden ook het bezoek aan de buffelmarkt in Rantepao en de vismarkt in Makassar. De lunches bij locale families waren hoogtepunten tijdens de reisdagen.
Op sommige plekken was het toerisme nog onbekend!
― Jos van Leeuwen. 28-11-2016
Bekijk de foto's