Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Kosten ter plaatse

Vaak worden we gevraagd wat reizigers ter plekke nog aan kosten zullen maken. Alle grote uitgaven zitten al bij de reissom in, zoals hotels (meestal inclusief ontbijt), vervoer met chauffeur, vliegtickets en excursies. Omdat er een grote mate van flexibiliteit is en je zelf vaak kunt bepalen waar je wel en niet heengaat, zijn meestal de entreegelden niet bij de prijs inbegrepen. Behalve het ontbijt zijn de overige maaltijden doorgaans ook voor eigen rekening. De hoogte van de fooien bepaal je zelf, en hoeveel je aan souvenirs uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jezelf.
 
Entreegelden
Entreegelden zijn niet inclusief in de reissom, tenzij dit nadrukkelijk anders staat weergegeven. Dit in verband met schommelende koersen en lokale prijswijzigingen. Tevens kun je zo ter plekke betalen voor wat je wilt bezoeken en betaal je niet teveel. Entrees voor musea variëren van een paar dubbeltjes tot een paar euro.
 
Enkele bezienswaardigheden die erg veel toeristen trekken zijn meer westers geprijsd: Borobodur (ca $20) en Prambanan (ca $18) zijn bijvoorbeeld zo’n uitzondering. 
 
Bij sommige bezienswaardigheden of Nationale Parken is een bedrag per fototoestel / filmcamera ingesteld. Vaak is dit ongeveer Rp 50.000 / Rp 150.000 (€4 / €12).
 
Vanaf mei 2014 zijn de entrees voor de Nationaal Parken verhoogd, en in het weekend, Indonesische feest- en vakantiedagen geldt een hoger tarief. Zie hieronder voor een complete (indicatieve) lijst van entreegelden.
 
Maaltijden
In principe is je ontbijt bij je overnachting inbegrepen, tenzij dit nadrukkelijk anders staat aangegeven. Je lunch en diner zijn voor je eigen rekening, tenzij dit bij een excursie bijvoorbeeld als inclusief staat aangegeven. Maaltijden in Indonesië zijn erg goedkoop, je kunt het zelf zo gek maken als je wilt.  Meestal betaal je niet meer dan 2-3 euro voor een rijstmaaltijd, en voor 10 euro eet je als een koning.

Fooien
Fooien vormen een belangrijk en normaal onderdeel van de lokale economie. Dit beslaat niet alleen fooien van de toeristen, in Indonesië is het heel normaal om iemand die een service voor je verricht een klein bedrag te geven. In de cultuur zit ingebakken dat als iemand het financieel goed heeft, het normaal is om iemand die het financieel minder goed heeft een handje te helpen (werkgevers betalen dan ook vaak voor hun vaste personeel de scholing van de kinderen of ziekenhuiskosten en dergelijke). Fooien vormen in Indonesië dan ook meer dan een extraatje, zij vormen voor veel mensen een deel van het salaris. Chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel rekenen dan ook enigszins op een fooi na afloop van hun diensten. De kunst is het juiste bedrag te geven, hieronder volgen enige richtlijnen:
Gids: Rp. 70.000-90.000 per dag
Chauffeur: Rp 50.000-70.000 per dag
Ben je bijzonder tevreden of reis je met een grote groep, dan kunt je hier wat bij opzetten.

Valuta en wisselkoers Indonesië

De nationale valuta in Indonesië is de rupiah. Op moment van schrijven is de wisselkoers voor 17.000 rupiah ongeveer 1 euro en 1,7 miljoen rupiah ongeveer 100 euro. Zie voor de meest actuele wisselkoers www.xe.com. Het is altijd verstandig contante buitenlandse valuta, zoals euro’s of dollars, bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt het meest geaccepteerd. Buitenlands muntgeld wordt echter nooit geaccepteerd. Zorg dat je biljetten er onberispelijk uitzien, gekreukelde, gescheurde en verwassen biljetten zullen worden geweigerd.


Indonesië geldzaken

Voor het dagelijkse leven op straat is het belangrijk voldoende kleinere coupures van het Indonesische geld bij je te hebben, biljetten onder 20.000 rupiah zijn nodig in het dagelijks verkeer. Bewaar dit in een aparte portemonnee, zodat je niet altijd je hele vermogen laat zien. Houd een portemonnee met briefjes van 100.000 rupiah uit het zicht. 

Banken Indonesie

De banken zijn vaak open tussen 0800-1530/1600uur van maandag tot vrijdag. In islamitische gebieden sluiten de banken vaak voor de vrijdagmiddag gebeden, tussen 1100-1300uur. Op zaterdag sluiten de meeste banken rond 12 uur.
 

Pinpas en creditcard in Indonesië

In de grotere plaatsen en grotere vliegvelden (Jakarta, Medan op Sumatra, Denpasar op Bali) zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Het beste kun je pinnen bij een BNI of Mandiri Bank. Een creditcard kan gebruikt worden om te pinnen bij andere banken (wel hogere transactiekosten), maar ook om te betalen in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen (bijvoorbeeld duiken).Met een creditcard kun je indien nodig ook geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Voor een banktransactie met je wereldpas zal ruim 2 euro in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim 4 euro. Het is daarom voordelig een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen. Automaten met een sticker met '100.000' geven meestal 2 miljoen rupiah (en briefjes van 100.000), met een sticker van '50.000' geven minder. Op moment van schrijven is 17.000 rupiah ongeveer 1 euro en 1,7 miljoen rupiah ongeveer 100 euro.
 
 

Geld wisselen in Indonesië

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of traveler cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen vaak de commissiekosten niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. $100 biljetten hebben een betere koers dan kleinere dollarbiljetten. Tel altijd eerst het Indonesische geld (rupiah) voordat je je contant geld of traveler cheques geeft. Informeer ter plekke of en welke geldwisselaars betrouwbaar zijn. Voor travelers cheques is American Express het meest geaccepteerd.
 
 

Afdingen

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels kan worden afgedongen en dit wordt ook verwacht van de koper. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 5.000 rupiah voor jou een schijntje is, maar voor de becakrijder het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd.
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter