Simone Houben en Ivo Bodenstaff - 09-07-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een prachtige reis gehad. We waren echt toe aan vakantie, en besloten daarom onszelf te verwennen door hotels te upgraden naar meer luxe, waar dat kon. Maar een keertje eenvoudig om op een mooie locatie te zijn, vinden we ook zeker geen enkel probleem.
 
Kalimantan vonden wij heel bijzonder. Je komt uit de westerse hectiek op een boot: rust en natuur en meer is er niet. Meer hoef je ook niet. Je stelt je in op primitief en dat is het ook Maar er wordt heerlijk gekookt en je zit in een geweldig omgeving, wat wil je nog meer? Om 6 uur is het pikkedonker. We zagen vuurvliegjes en een meteoriet aan de sterrenhemel. Briljant. Ik zou iedereen aanraden om niet korter dan 4 dagen  te gaan, niet alleen voor de orang-oetans, wij vonden het heerlijk relaxed om rond te varen.
 
Daarna een intensief programma op Java. We hadden een ontzettend leuke chauffeur, die veel wist te vertellen, leuke eettentjes uitzocht naar onze smaak en waar we leuke gesprekken mee hadden. Dat is zeker een meerwaarde, het maakt de reis. Tijdens het fietsen bij Solo bezochten we allerlei werkplaatsen, echt de moeite waard. De Ijen vulkaan vonden we heel erg mooi. Maar ook de Bromo, met de zandvlakte, de sfeer en de jeeptocht vanuit Malang door Bromo Nationaal Park: ook prachtig. De gesprekken met de lokale studenten tijdens de Culinaire tocht in Yogyakarta, zullen ons zeker bij blijven. Zij vonden het minstens even leuk om met ons op pad te gaan en vroegen ons van alles over ons leven. We hebben echt leuke gesprekken gehad.
 
Het snorkelen bij Pemuteran: nog nooit zo mooi gezien. Een heerlijk hotel en een fantastische plek om te onthaasten. Ubud vonden wij  persoonlijk iets te druk. De unieke cultuur en geloof van Bali is bijzonder, maar soms moeilijk te zien door toerisme. Het was aan het einde van een lange reis, dus we hadden geen excursies meer ingepland. We zijn wel zelf een ochtend op pad gegaan om tempels te bezoeken.
 
De Gili eilanden zijn een aanrader om je reis te eindigen. Prachtig strand, en als je tijdens het snorkelen schildpadden ziet, is dat geweldig. Gili Trawangan vonden we heel leuk in juni. In het hoogseizoen zou ik persoonlijk liever naar de kleinere GiliAir of GiliMeno gaan, want dan wordt Gili Trawangan druk met uitgaansleven. Wat heerlijk is van een Gili ten opzichte van strandplaatsen op Bali: er is geen gemotoriseerd verkeer. Als je ’s avonds een rondje loopt, kom je hoogstens een paardenkar tegen: heerlijk!
 
We hebben jullie al bij verschillende vrienden aangeraden. Wat ik prettig vind: jullie zijn er zelf geweest, je weet hoe het zit. Dat heeft echt een toegevoegde waarde voor ons.