Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

10 tips voor trips met tieners in Indonesië (en nou eens niet op Bali)

Indonesië reizen - tips - kinderen - Java - Sumatra - Flores - Lombok - Sulawesi

Voor avontuurlijke reizigers zetten we de gaafste ervaringen met je tieners op een rijtje. Dit keer niet op het bekende Bali, maar juist op al die andere eilanden van Indonesië.

Indonesië | 14-11-2016
Obbo Spanjaard

Indonesië is een heerlijk land om met de kinderen te bereizen. Indonesiërs zijn extreem kindvriendelijk en er is bijna altijd wel een zwembad of strand in de buurt. Veel mensen kiezen voor Bali en dat is niet verwonderlijk. Dat eiland heeft de meeste toeristische faciliteiten en de kortste reisafstanden. Maar voor kinderen vanaf een jaar of 10 (of zelfs nog jonger als ze avontuurlijk zijn aangelegd) is er geen reden om ook niet de andere eilanden te bezoeken. Het vergt misschien wat meer incasseringsvermogen van de kinderen, maar bieden unieke en onvergetelijke reiservaringen. Obbo is één van onze Indonesië reisspecialisten en zet de 10 gaafste ervaringen met tieners op een rijtje​!
 

Sumatra

​1: Olifanten wassen in de rivier

Bijna iedereen kent de orang-oetan reservaten op Noord-Sumatra, en die zijn ook fantastisch voor kinderen. Maar wist je dat daar niet zo ver vanaf een prachtig stukje regenwoud ligt, genaamd Tangkahan? Dit is echt ongerept regenwoud, waar de aapjes over de daken van je eenvoudige bungalows rennen. Elke morgen en middag worden de olifanten in de rivier gewassen en dat is elke keer weer een geweldige belevenis. Zeker als je zelf de rivier in mag om deze dikhuiden te wassen!
 

2: Slapen in de jungle

In de jungle bij Bukit Lawang kun je een (in)spannende tweedaagse jungle tocht maken, begeleid door een gids. Onderweg loop je de kans een orang-oetang tegen het lijf te lopen. Welk kind vindt het nou niet fantastisch om in slaap te vallen met de geluiden van de jungle en ’s morgens gewekt te worden door het gekrijs van apen en neushoornvogels? Daarna badderen in de rivier en een ontbijtje nuttigen dat op een kampvuur wordt bereid. De ultieme wildkampeer-ervaring!
 

3: Een kijkje nemen in een vulkaankrater

Heel veel kinderen zijn gefascineerd door vulkanen. Laat ze eens aan den lijve ondervinden hoe een actieve vulkaan écht werkt! Beklim de Sibayak-vulkaan bij het dorpje Berastagi op Sumatra. Na een uurtje arriveer je bij de krater en zie (en vooral ruik) je de walm van zwavel, dat via kleine geisers op veel plekken uit de grond spuit. De kleuren variëren van roodbruin tot felgroen en je voelt als het ware de vulkanisch activiteit onder je voeten. Magisch! Op de terugweg naar beneden laat je je vermoeide botten weken in een warme bron.
 
 Obbo, onze Indonesië goeroe, heeft een tijdlang op Sumatra gewoond en heeft daardoor het eiland en haar bewoners goed leren kennen. Hij draait zijn hand er niet voor om een leuke familiereis voor jou en je gezin samen te stellen. 
 

Java

4: Een jeeprally de Bromo op

Het maanlandschap rond de Bromo is schitterend en de mooiste manier om dat te ervaren is vanuit de achterbak van een open jeep. Terwijl je je goed vasthoudt aan de railing heb je staand een prachtig uitzicht over diepe valleien, soms aan weerszijden van de smalle weg. Je rijdt door stukken regenwoud en moet soms je wegduiken voor takken. Net als je denkt dat je niet meer hoger kunt komen, ligt er nog een dorpje tegen de steile hellingen geplakt. Er rennen slierten joelende kinderen achter de jeep aan. Een super spannende ervaring!
 

5: Op zoek naar zeeschildpadden

Ook op het drukbevolkte Java vind je nog ongerepte natuur. Je moet er alleen wel even voor reizen. Alleen de tocht naar Sukamade is al een belevenis: je rijdt een dag met een jeep over onverharde wegen, moet soms rivieren oversteken en doorkruist stukken regenwoud. In het donker ga je, begeleid door een ranger en alleen voorzien van een zaklantaarn, zelf ontdekkingsreiziger spelen. Op het strand leggen enorme zeeschildpadden hun eieren en daar mag je, als je heel stil bent en de dieren niet stoort, getuige van zijn. Dit vergeten je kinderen nooit meer.
 

Flores

6: Boottocht naar draken

Wat is er nu heerlijker dan een paar dagen quality time met de kinderen op een boot? Je brengt de dagen luierend door aan boord, doet een spelletje en krijgt heerlijk eten voorgeschoteld. Een tweedaagse boottocht naar Komodo is een echte aanrader, ook voor kinderen. Tijd om je te vervelen is er niet, want er is altijd wel een snorkelplek of iets te zien op zee. Een ontmoeting met een pre-historische Komodovaraan maakt de reis af.
 

Lombok

7: Bedwing een vulkaan

Heb je heel actieve kinderen en zie je zelf ook niet op tegen een paar dagen flink afzien, dan is de driedaagse beklimming van de Rinjani een echte aanrader op het eiland Lombok. Je familie wordt drie dagen vergezeld door een gids en dragers. Het is hartstikke stoer om in een tentje op een berghelling te overnachten. Kampvuurtje erbij, wat wil je nog meer? De foto van jou en je kinderen op de top van de vulkaan kan nog jaren mee als kerstkaart.
 
Tip: Combineer Flores en Lombok tot een gevarieerde Kleine Sunda eiland hoppen rondreis.
 

Sulawesi

8:  Speuren naar spookdiertjes

Het ruige Sulawesi heeft sportieve en avontuurlijke kinderen heel veel te bieden. In het regenwoud van Tangkoko kun je samen met een ranger, op zoek naar de zeldzame Tarsier. Deze halfaap, ook wel spookdiertje genoemd, is niet veel groter dan een hand en ziet er met zijn grote ogen heel aaibaar uit. Tegen de avond is hij het makkelijkst te spotten.
 

9: Tukken in een tongkonan

Het cultureel en landschappelijk interessante Toraja gebied kun je te voet verkennen. Het is heel leuk om dat met je tieners te doen. Je loopt een aantal dagen door een prachtig gebied en hebt veel contact met de lokale bevolking omdat je bij ze overnacht. Het leukst is het om in een zogenaamde tongkonan, het traditionele huis van de Toraja met zadeldak, te overnachten. Als de gids dan spookverhalen vertelt in het halfduister staat dat garant voor een onrustige nacht.
“Een warm bad van medemenselijkheid” is hoe Obbo Indonesië omschrijft. Wil jij dat ook ervaren? Obbo adviseert je graag over de mogelijkheden om Go Local te gaan in Indonesië.
 

10: Laat het allemaal gebeuren

De mooiste ervaringen met kinderen kun je eigenlijk niet organiseren, want dat zijn de spontane ontmoetingen. Indonesische kinderen vinden niets leuker dan hun westerse leeftijdsgenoten te ontmoeten en daar uitgebreid mee op de foto te gaan. De conversaties blijven vaak beperkt tot ‘what’s your name’’ en toch zijn dat voor beiden vaak waardevolle, onvergetelijke ontmoetingen. Maak daar dus tijd voor tijdens een wandeling of vraag je chauffeur bijvoorbeeld of hij een bezoek aan een school kan organiseren.
 
Tip: neem wat pennen en schriften mee die je aan de onderwijzer geeft.
 

Zelf met je tieners naar Indonesië?

De reisspecialisten van Footprint Travel adviseren je graag over de reis die het beste past bij jou en je tieners. Bel ons eens als je hier vragen over hebt. Obbo maar ook Paulien, Ferry en Karin hebben ontzettend veel ervaring in Indonesië, dus kunnen je uit eerste hand adviseren. Bekijk onze rondreizen Indonesië eens voor inspiratie. Bijvoorbeeld onze Familiereis Indonesië naar Sumatra en Bali. Je kunt ook je Indonesië reis zelf samenstellen met onze Indonesië bouwstenen.   
 

Zelf met je tieners naar Indonesië? Vraag een offerte aan!

Tags: Avontuur - Actief - Dieren - Java - Sumatra - Lombok - Sulawesi 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter