BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Snorkelen en duiken bij Menjangan en Pemuteran

Bali - Duiken Pemuteran - Snorkelen - Menjangen eiland - Nationaal Park Bali Barat

Een plant op pootjes en koraal dat opnieuw aangroeit door zee-tuinierders: bijzondere ervaring in onderwaterparadijs Menjangen eiland en Pemuteran!

Indonesië | 28-12-2009
Paulien van der Geest

In het noordwesten van Bali is een enorm Nationaal Park, Bali Barat. Het eiland Menjangan valt binnen het beschermde gebied. Menjangan is bij insiders bekend als één van de beste plaatsen op Bali om te snorkelen en duiken. Retteketet er naar toe dus!
 
Vanaf het witte strandje lopen duikers en snorkelaars zo het turkoois water in, je stuit gelijk op het koraalrif. Het water is kristalhelder en je kunt meters diep kijken. Vrienden Eva en Arjan gaan snorkelen en wij gaan duiken. Het water is zo helder dat Eva en Arjan al snorkelend Ferry en mij op zeker 20-25 meter diep zien scubaduiken!
 
Enorm waaierkoraal groeit er en vissen van groot tot klein en in allerlei kleuren. We zien verschillende bijzondere dingen, zoals een lopende Fetherstar. Het liep alsof het een spin was met 20 poten, maar het bleek een plant te zijn. Inderdaad, een plant met pootjes dus, die echt zelfstandig kan lopen! Zelfs de divemaster, die al een jaar of 14 dook, had dit niet vaak gezien. En verstopt tussen wat rotsen vind ik een prehistorisch uitziende rood gevlekte vis, met een stompe kop. Ik vind het altijd geweldig om na de duik in de Fish Identification boeken op te zoeken wat het was. Helaas ben ik het daarna altijd weer snel vergeten...
 
Aan het strand van Pemuteran vindt een bijzonder eco-project plaats. Een aantal hotels en duikshops zijn als eerste ter wereld een project begonnen om koraal aan te laten groeien met elektriciteit. In theorie was deze methode al bekend, maar in Pemuteran was men wereldwijd de eerste die de methode ook op grote schaal in de praktijk bracht. Het koraal, dat was verdwenen door destructieve vismethodes en de warme golfstroom van El Nino, groeit nu met 5 keer de normale snelheid aan! En meer koraal betekent ook meer vis.
 
Het blijkt heel makkelijk om snorkelend vanaf het strand te bekijken hoe dit in zijn werk gaat. Grote ‘kunstzinnige’ constructies van staal in allerlei vormen liggen op de zeebodem. Beveiligde electriciteitsdraadjes lopen er naar toe. Het koraal groeit op het staal. Sommige constructies zijn helemaal bedekt en zullen op den duur nauwelijks meer van door de natuur ontstane rotsformaties te onderscheiden zijn. Eigenlijk hetzelfde effect als met een scheepswrak. Op scheepswrakken groeit ook vaak veel koraal en het zit dan ook vol met vissen. De mannen uit het dorp die de constructies maken, noemen zichzelf de ‘Zee-tuinierders’. Ze zijn terecht erg trots op hun positieve bijdrage aan het milieu en het feit dat ze het kleine vissersdorpje Pemuteran op de wereldkaart hebben gezet.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Strand Duiken

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter