BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Spookstadje Kolmanskoppe

Namibie reizen - Spookstad - Kolmanskoppe - Aus - Luderitz - Diamant mijnen - Cultuur

Verbaasd lopen we door huizen die vol liggen met metershoog woestijnzand. Honderd jaar geleden vloeide de champagne hier rijkelijk, nu is het een spookstad geworden...

Namibië | 15-12-2011
Paulien

Vanuit Aus rijden we naar Kolmanskoppe, een spookstadje in de woestijn bij Lüderitz. Begin van de vorige eeuw kon men hier de diamanten gewoon van de grond oprapen. Al snel ontsproot er een dorp, midden in de droge woestijn. Alles moest aangevoerd worden. De champagne was volgens de legende goedkoper dan schoon drinkwater!
 
Inmiddels is de spoeling dunner, maar nog steeds wordt er diamant gewonnen in het zogenaamde ‘Sperrgebiet’. We mogen dan ook geen steentje van de grond oprapen, of we worden verdacht van diamant smokkel. Na de hoogtijdagen is het dorp verlaten. Huizen waarvan ramen en deuren goed waren afgesloten zijn vaak nog helemaal in goede staat, inclusief het meubilair. De bowlingbaan en de gymzaal zijn nog helemaal intact. Je verwacht dat hier ieder moment een paar potige Duitse kolonisten komen binnen lopen. De gids laat ons zien hoe onze vernuftigde Duitse vrienden ingenieuze systemen bedachten om in de gloeiende hitte toch hun vlees koel te houden.
 
Zijn er ramen stuk gegaan of is een deur open blijven staan, dan verzwelgt de woestijn langzaam maar zeker het hele huis. Het zand staat soms tot halverwege de deurpost, het bad op de eerste verdieping ligt vol zand. Geef de natuur de tijd en zij wist alle sporen van de mensen uit. In de tussentijd levert het spectaculaire plaatjes op!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid Namibie - Off the beaten track - Cultuur

Namibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Intact huis. Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, NamibieNamibië reizen - Kolmanskoppe, Aus, Namibie 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter