Op reis in Suriname - culturele do’s en dont’s
Reizen in Suriname - Cultuur - Reisadvies
Ga je naar Suriname? Zorg dus de je op de hoogte bent van de culturele gewoontes in Suriname.
Suriname |
24-06-2019
Tania van Velthuizen en Paulien van der Geest
Tania van Velthuizen en Paulien van der Geest
Ga je naar Suriname? Ondanks dat veel mensen Nederlands spreken, is de Surinaamse cultuur toch nèt een beetje anders dan de Nederlandse. Je wilt natuurlijk al die gastvrije mensen niet per ongeluk beledigen. Zorg dus de je op de hoogte bent van de culturele gewoontes in Suriname.
Suriname is één van de meest bijzondere landen om te bezoeken. Naast ongerepte natuur ontmoet je er de vriendelijkste en meest gastvrije mensen die je je voor kunt stellen. Je wordt als reiziger hartelijk ontvangen en overal zie je lachende gezichten om je heen. Het lijkt welhaast onmogelijk om hier iets fout te doen. Daarbij wordt er veel Nederlands gesproken, daardoor voelt het een beetje als thuis, maar dan tropisch. De Surinaamse cultuur is stiekem toch behoorlijk anders dan de Nederlandse en daardoor kun je, ongewild, de lokale inwoners beledigen. Suriname expert Tania, die tot haar 35ste in het land woonde en er jaarlijks terugkeert, heeft een lijstje gemaakt van de meest gebruikelijke culturele faux pas en geeft meteen tips hoe je die kunt vermijden.

Trek ‘passende’ kleren aan
Veel toeristen vinden het fijn om bij tropische temperaturen zo weinig mogelijk aan te trekken. Maar in de meeste dorpen in het binnenland van Suriname zijn ze geen blote witte vrouwen en mannen gewend. Je hoeft je echt niet van top tot teen te bedekken, maar kleed je netjes. Neem als regel dat zowel knieën en schouders bedekt moeten zijn bij bezoek aan een vooraanstaande man in een dorp (kapitein of Basja).
Voor het bezoek aan de Basiliek in Paramaribo gelden strenge kledingregels (geen short en zorg voor bedekte schouders) bij binnentreding. En als je uitgaat in Suriname kun je nooit ‘underdressed’ zijn, vooral de dames tutten zich erg op!
Tip: Zorg dat je een broek of rok tot over je knieën en luchtige t-shirts met mouwen (zonder te diep decolleté) bij je hebt.

.jpg)
Romantiek is privé
Romantisch op vakantie, tijd om hand in hand te lopen of innig te zoenen op gezellige pleintjes? Dat is in Suriname niet echt een gewoonte. Men bewaart dit soort contact voor binnenshuis.
Tip: bewaar romantiek voor op je hotelkamer.

Praten over politiek
In Nederland vinden we het heel normaal: als je ergens een mening over hebt, dan laat je die horen. In Suriname vraag je niet openlijk naar iemands politieke voorkeur of mening over de regering. Men voelt zich hier heel ongemakkelijk bij.
Tip: Mocht je toch iets op dit vlak willen weten, stel je vragen voorzichtig en wees oplettend op de reactie van de ander. Dring niet aan.


Op bezoek gaan
Als je bij iemand uitgenodigd wordt om te eten dan zijn er een paar ongeschreven regels. Allereerst kan een uitnodiging afwimpelen als onbeleefd worden ervaren, zie je het niet zitten doe dit dan subtiel. Uiteraard kleed je je netjes en doe je je schoenen uit voordat je een huis binnentreedt. In Suriname eet men vaak een warme lunch. Er kan dus twee keer op een dag ‘warm’ worden gegeten. In het binnenland (zoals in het dorpje Semoisi) is het de gewoonte dat buren op bezoek komen, al versta je elkaar niet. Het is dan beleefd het bezoek een glaasje stroop (limonade) of frisdrank aan te bieden.
Tip: Ga je op bezoek, neem iets te eten of te drinken mee. Krijg je tijdens een bezoek iets aangeboden, neem het dankbaar aan. De mensen delen het weinige dat ze hebben met je.

Culturele ‘wetten’ in het binnenland
In het binnenland zijn er culturele wetten die je makkelijk kunt overtreden. Zo mogen menstruerende vrouwen de heilige plekken niet betreden en zwemmen in de rivier is dan ook verboden. Overtreding van deze wetten leidt ertoe dat plekken moeten worden gereinigd.
Tip: Vraag aan je gids uitleg over de regels.

Contact maken als je de taal niet kent
Ga je naar het binnenland en verblijf je in een dorp, dan heb je grote kans dat de ouderen geen Nederlands spreken, maar Surinaams,een marron of inheemse taal spreken. Men staat vaak open voor contact en je hebt grote kans dat je al snel met een paar kinderen aan de hand loopt. Het kan zomaar gebeuren dat dorpelingen op bezoek komen, het is dan beleefd ze iets te drinken aan te bieden zoals ‘stroop’ (limonade) of ‘soft’ (frisdrank).
Tip: Neem een setje ansichtkaarten van je land mee of foto’s (op je telefoon) van huis/familie/huisdier. Dat verlevendigt dit soort gesprekken enorm.


Foto etiquette
Voordat je een foto neemt van iemand: vraag eerst even of het mag. Niet iedereen is ervan gediend op de foto te worden gezet, sommige mensen zijn bang dat je iets ‘slechts’ met de foto doet (men gelooft soms in voodoo) of de foto verkoopt. Ga maar na, je zou het zelf ook niet leuk vinden als toeristen jou en je huis lukraak fotograferen. Sommige marktvrouwen houden er niet van als je een foto van hen of hun marktkraam maakt.
Tip: Maar eerst een babbeltje en vraag dan pas of het goed is als je een foto neemt. Zo niet, even goede vrienden!

Een ouder iemand aanspreken
In Suriname spreek je een oudere persoon of onbekende aan met u en je begroet hen met een handdruk.
Tip: Ouderen en onbekenden bij de voornaam noemen is not done!

Gevoel van waardering uitstralen
Wie je ook aanspreekt, de bootsman, de chauffeur, je gastheer of -vrouw: zorg ervoor dat je de ander niet het gevoel geeft dat hij of zij onder jouw niveau is! Ook wanneer de dingen niet helemaal lopen zoals je ‘met je Nederlandse bril op’ zou verwachten. Door de lokale bevolking expliciet dan wel impliciet als minderwaardig te behandelen, maak je het contact bepaald niet soepeler.
Tip: Geef altijd blijk van waardering. Met honing vang je immers meer vliegen dan met azijn!

Waar ga jij naartoe op reis?
Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Suriname. Met extensies voeg je extra nachten toe en met excursies kies je alleen die excursies die bij jou passen. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Suriname reis op maat samen met onze bouwstenen Suriname. Onze Suriname kenner Tania helpt je graag als je nog vragen hebt!
Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan