Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Michelle - 26-08-2016
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Indrukwekkend en intens, deze twee woorden beschrijven mijn vakantie in Cambodja het beste. 
De accommodaties waren prima, het was fijn als er een zwembad aanwezig was. Kampot sprong er uit qua gastvrijheid, intieme open sfeer, superkwaliteit van het eten en de hotelkamer. Koh Rong Samloem was ook prachtig; qua liggingeen paradijs op aarde als je even terug wilt naar echte rust en echt een hutje in de jungle aan het strand wilt ervaren.
De informatie was over het algemeen goed, behalve over het vervoer naar Koh Rong Samloem; dat mocht wel wat duidelijker beschreven.

Het was fantastisch om Angkor te beleven bij zonsopgang.​ Ik heb zowel de kleine ronde (met o.a. Angkor Wat, Angkor Thom en Bayon) als de grote ronde met de overige tempels gedaan. Ook de grote ronde was erg indrukwekkend. Pre Rup is een aanrader om de zonsondergang te zien met uitzicht over de jungle.
Tips voor een bezoek aan Angkor:
  • Vertrek nog voor 5 uur. Het is 's ochtends al best druk.
  • Koop een driedaagse pas als je meerdere tempels wilt bezoeken. Het park is gigantisch groot. Maak de kleine tour voor de bekendste tempels (1 dag), maak de grote tour als je wat rustigere tempels wil bekijken. 
  • Neem extra tijd in Siem Reap omdat een het bezoek aan de tempels intens is. 
De excursie naar het drijvende dorp in het Tonle Sap meer was ook zeer indrukwekkend. Het zien van een dorp met huisjes op palen, het leven aan het water, met de beperkte middelen die iedereen daar heeft, kwam heel 'dichtbij'. Aansluitend heb ik een kleine boottocht door de mangrove geboekt, de boot werd door sterke, dappere vrouwen voortgeduwd met een grote stok.
 
Nog een tip voor de boottocht in Kampot: doe je zwemkleding aan. En boek een nachtboot voor de vuurvliegjes. Dit heb ik niet gedaan, maar ik hoorde dat dit bijzonder mooi is. Bezoek ook de vismarkt vroeg in de ochtend aan de boulevard van Kampot.
Ik vond zelf het contact met de bevolking over het algemeen heel bijzonder. De Cambodjanen zijn warm, open en sociaal, ondanks de verschrikkelijke verhalen van het Pol Pot regime die bijna iedereen (in)direct heeft ervaren. Ik liet mezelf masseren op het strand en kreeg daardoor ook contact met de bevolking.
De excursie naar de zoutvelden en de peperplantage viel wat tegen; in het regenseizoen wordt er geen zout gewonnen  en op de plantage werd niet gewerkt.
Het fietsen op het platteland is prachtig vanwege het prachtige intense groen van de rijstvelden en de bevolking die in de rijstvelden werkt. Je komt op bijzondere weggetjes met vuurrode aarde en ervaart het echte plattelandsleven. Ook werd tijdens deze tocht de productie van rijstwijn en rijstnoedels uitgelegd en kon je deze proeven. Heel bijzonder!