Frans Smeding - 28-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis was goed georganiseerd. Alles liep vlot en was duidelijk. Het uitgebreide informatie pakket wat we bij aankomst ontvingen was heel gedetailleerd en leuk om te lezen. We hadden het wel fijn gevonden als we de uitgebreide reisbeschrijving al vooraf gemaild hadden gehad zodat we nog beter voorbereid waren.
 
Wat we jammer vonden tijdens onze trip op Sumatra was het feit dat de chauffeur geen woord Engels sprak. Ten eerste vonden we het jammer dat we niet met hem als mens konden communiceren, we hadden het fijn gevonden belangstelling voor hem te kunnen tonen en ten tweede hadden we veel vragen onderweg over gewoonten, beplanting, cultuur e.d. die nu onbeantwoord bleven.
 
Berastagi in zijn geheel (plaats en hotel) zou wat ons betreft geschrapt mogen worden. Maar we begrijpen dat het nodig is ter overbrugging van afstanden.
 
Wellicht is het ook een idee om een auto met gids op te nemen in het standaard reisprogramma als men naar Samosir reist; de wegen zijn dermate slecht dat het voor toeristen vrij gevaarlijk is daar zelf met een scooter rond te rijden of te fietsen. We hebben dit zelf ter plaatste geregeld, was ook prima.
 
We hebben een paar keer een prettig en correct app-contact met Jacqueline gehad.
 
De bentor rit in Medan om te gaan eten bij een lokale familie was echt een geweldige en onbeschrijfelijke ervaring; de drukte, het toeteren, de hobbels en bobbels, de snelheid, de warmte, de geuren.... Erg leuk! Het eten bij de lokale familie was ook erg gezellig en lekker. Gastvrij en betrokken.
 
De jungle trekking bij Bukit Lawang was onze eerste kennismaking met de orang oetans en was echt onvergetelijk! Magisch. 
 
Een van de hoogte punten vinden we de trip op de klotok in Kalimantan. Het comfort en de faciliteiten verrasten ons aangenaam; gewone matrassen i.p.v. de beschreven matjes, een eethoek met stoelen, elektra tijdens het varen en een vier man sterk team dat ons in de watten legde. De kwaliteit en variatie van het eten is echt goed; alle dagen super lekker gegeten. De eerste dag had Ari (de kok) wel voor zo'n 8 mensen gekookt, dus maar snel gevraagd de volgende maaltijden minimaal te halveren :)
Je bent echt in een andere wereld als je met de klotok door de jungle vaart; de geluiden, de geuren, de warmte, het kalme ritme van de jungle. Heerlijk!
's Avonds slapen op het dek in je klamboe tent met alle oerwoud geluiden en geuren om je heen. Het heeft echt iets magisch. Zeker als er honderden vuurvliegjes rond de bomen aan de oever vliegen. Heerlijk!
De wandelingen naar de orang oetan-kampen waren ook heel leuk en bijzonder.
We hebben op Kalimantan in totaal 63 orang oetans gezien en meer dan 100 neusapen.........Missie geslaagd zou ik zo zeggen!  Wat hebben we deze vriendelijke reuzen in onze harten gesloten!!! 
Misschien een idee om in het reispakket de keuze te gaan bieden: laatste nacht slapen in Rimba Lodge of de laatste nacht ook op de klotok. Wij zouden voor dat laatste kiezen...
 
Onze gids Budi in Banjarmasin is een man met een gouden randje. Wat een innemende, betrokken, lieve en kundige man. We hadden hem de hele reis wel bij ons willen hebben. Complimenten aan hem op zijn plaats!
 
Bali heeft ons het minste gepakt. Misschien omdat het na Sumatra en Kalimantan heel druk en toeristisch was. De sawa's op de hellingen zijn wel adembenemend mooi! Wij hebben de drukke tempels gemeden n.a.v. reviews op internet en zijn onder meer naar het Boeddhistische Brahma Vihara gegaan, het klooster-tempel complex. Was echt prachtig; stil, sereen, mooi onderhouden, gratis (donatie gewenst) en totaal niet toeristisch. Aanrader!
 
Onze luier dagen op Gili Trawangan in Karma Kayak waren heerlijk. Wat hebben ze daar een leuke en mooie stek. En wat hebben ze het er goed voor elkaar; schoon, comfortabel, warm zoet water in de badkamer, heerlijke en vers gemaakte gerechten op de menu kaart, een uitgebreid en gevarieerd aanbod voor ontbijt, een super gezellig strandgedeelte, de privé-bbq, het snorkelen voor de deur: alles klopt.

Je komt heerlijk aan jezelf toe, mijmerend op je standbedje of een lekkere ligzak. Afgewisseld met mooie snorkel tochtjes zo vanaf het strand. We hebben prachtige vissen, koraal en zeeschildpadden gezien.
's Avonds laat je je culinair verwennen met je voeten in het warme zand; de privé-bbq en de tapas moet je gewoon gedaan hebben voordat je in de horse-car weer hobbelend naar de gewone wereld gaat.....

 


Indonesië reizen - In het paleis van de sultan van MedanIndonesië reizen - moeder orang oetan met kleintjeIndonesië reizen - Vrouwtje met baardIndonesië reizen - Boeddhistische stupa bij BerastagiIndonesië reizen - De oorspronkelijke verblijven van een Batak-vorstIndonesië reizen - zonsondergang Gili TrawanganIndonesië reizen - Batak huis SumatraIndonesië reizen - Drijvende markt in BanjarmasinIndonesië reizen - Luieren op de klotok, KalimantanIndonesië reizen - De rivier in Tanjung PutingIndonesië reizen - Neusaap, KalimantanIndonesië reizen - Gili TrawanganIndonesië reizen - Rijssterrassen van BaliIndonesië reizen - Brahma Viahra Ashmara, Bali