Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Marie-Louise en Justin - 22-08-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Een fantastische, afwisselende reis samen met mijn oudste zoon: voor hem de eerste kennismaking met het land van onze voorouders. Het was een mix van familie herinneringen (van zijn opa), avontuur (snorkelen, jeeptocht, Bromovulkaan, wandelen rond Sukuh) en cultuur (Borobudur, dansvoorstellingen, tempels en crematie in Bali).
 
De reis was goed georganiseerdHet was erg professioneel en ter plekke waren er sympathieke chauffeurs en gidsen.
Zij hebben ook meegedacht met onze plannen: de chauffeur kende ook de gongfabriek in Bogor en tijdens de culinaire tour zijn we met de “brommer gidsen” in Yogyakarta  op zoek gegaan naar een Indonesisch voetbalshirt voor onze dochter/zusje. Ook in de accommodaties was de ontvangst vaak prettig: in Ubud hebben twee jongens van het hotel ons op hun brommers naar een crematie-ceremonie gebracht!
De achtergrond informatie was leuk en nuttig: we hebben hier regelmatig tips voor eetadressen en bezienswaardigheden uit gebruikt. Wij geven de reis een 9.
 
De hotels en guesthouses waren erg gevarieerd in luxe. De eenvoud van de meer basic accommodaties (Bogor, Sukuh en Bromo) werd goed gemaakt door de fantastische ligging en het uitzicht.  De meest bijzondere hotels waren in: Bandung, bij Borobudur (geweldig uitzicht en naast de Borobudur gelegen; daarom konden we zowel laat in de middag als ’s morgens vroeg de Borobudur bezoeken, toen het nog rustig was), Kalibaru (bungalow aan de rivier met prachtige tropische tuin), Pemuteran (hotel met restaurant tafeltjes in het zand met zonsondergang) en Ubud (centraal én toch rustig gelegen).
 
De mooiste excursies waren:
  • De stadswandeling in Bandung was bijzonder omdat de gids een tablet bij zich had. Hierop stonden zwartwit foto’s, precies uit de tijd dat mijn vader/onze opa in Bandung woonde.

  • De culinaire tour in Yogya: het was sowieso leuk om ieder achter op een brommer te zitten, we hebben op deze manier heel veel van de stad gezien. De stops waren allemaal bijzonder: zelf lotek maken in een warung, snacks en koekjes proeven op de markt, een kijkje in de keuken bij een warung met  gudeg als specialiteit etc.

  • De jeeptocht door natuurreservaat van de Bromo en zonsopgang tour. Ook het beklimmen van de Bromo in de ochtend bij wegtrekkende mist, met zwaveldampen, langs de vele paarden en hun berijders was speciaal.

  • Tenslotte het snorkelen bij Menjangan eiland.

 
Het fijne van de reis was dat er ook genoeg ruimte was voor eigen plannen en excursies.
 
We hebben samen nog zelf ondernomen en bezocht: op zoek naar een gong voor mijn man die musicus is, zijn we in Bogor naar een gongfabriek geweest. We hebben het maken van de instrumenten gezien en een mooie gong gekocht!
 
Verder zijn we naar het oorlogsgraf van opa geweest op een ereveld bij Bandung. Dichtbij het hotel in Bandung zat een wayang golek maker; dit was ook zeer de moeite waard en hetzelfde gold voor het batikatelier in Yogyakarta.  Met mountainbikes hebben we fietstochten gemaakt rond Pemuteran, Ubud, Mas (houtateliers) en we hebben een crematieceremonie in Ubud bijgewoond.
 
Al tellend komen we op negen verschillende vervoersmiddelen waarvan we gebruik hebben gemaakt: auto, brommer, jeep, busje, becak, fiets, ferry, bootje en trein.
 

Java was, door de grote steden, grote reisafstanden en drukte op de weg vanwege (het einde van) de Ramadan, wat hectisch en vermoeiend, waardoor de week in Bali een relaxte afsluiting van de vakantie was.  Juist de variatie van de twee eilanden, de bergen én de zee, maakt de reis speciaal.Indonesië reizen - Mist in de Tengger-krater (bij de Bromo)Indonesië reizen - Massage-aanbod op het strandIndonesië reizen - De paleiswachters van de Kraton, YogyakartaIndonesië reizen - De hele familie op de scooterIndonesië reizen - De oogst, in TawangmanguIndonesië reizen - Sluierwolken rond de Batok (bij de Bromo)Indonesië reizen - Hindoe-ceremonie bij een crematieIndonesië reizen - Ceremonie bij hindoe-crematie