Robert Bernhard - 21-09-2018
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Een prachtige reis, één van de meest onvergetelijke vakanties, echt zoals verwacht en dit mede door jullie goed georganiseerde reisplan.
 

Accommodaties

De accommodatie op Bunaken was perfect, we hebben hier met volle teugen genoten van de mooie en schaduwrijke ligging, de knusse set-up van het resort, de relaxte sfeer, de zeer vrolijke en lieve bediening en de prachtige snorkelgebieden die er in de buurt liggen. Eén maar, het is een echt duikersparadijs en de boten naar de duik – en snorkelgebieden zijn dus vrij snel met duikers gevuld, met andere woorden; zijn de boten vol dan kun je niet mee als snorkelaar. Daarentegen kun je wel genieten van het mooie huisrif met een prachtige onderwaterwereld.
De twee overnachtingen in Manado waren in een hotel, dat wat ons betreft niet in het Footprint-programma moeten zitten; het is echt niet meer van deze tijd, ook niet voor Indonesische begrippen.
Het resort op Bomba op Togian was echt een stukje “paradijs op aarde" waar we, na een dag gewenning, ons echt thuis voelden. Werkelijk back to basic; geen stromend water, wassen in een kamar mandi, alleen electriciteit van 18:00 tot 23:00 via een generator, geen telefoon ontvangst en heerlijk eten wat de kokkin Sylvie maakt van de dagvangst uit zee. Sylvie is de tovenares in de keuken, ze maakt van de eenvoudigste ingrediënten de heerlijkste maaltijden. Je moet wel een beetje avontuurlijk aangelegd zijn want het “leven” overdag is er zeer eenvoudig (zee, strand en luieren) en ’s nachts moet je geen problemen hebben met die diertjes die door je hut kruipen, diertjes die je thuis het liefst buiten de deur houdt. Je kunt hier echt ervaren hoe weinig luxe je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat merk je dan ook aan de mensen die het resort runnen, zo attent en zeer behulpzaam.
Het hotel in Luwuk waar we een overnachtig hadden was het volle tegenbeeld van Island Retreat, een prachtig business hotel met alle luxe voorzieningen die je je wensen kunt. Het hotel ligt op een heuvel vanwaar je een pracht uitzicht heb op Luwuk en de baai waar het aan ligt.
Griya Santrian in Sanur, Bali is een hotel dat we geboekt hebben omdat we dat kenden. Een heerlijk, toch wel luxe resort, om nog even heerlijk bij te tanken voor het drukke leven thuis weer begint.
 

Zeenomaden-dorp

We maakten een excursie vanaf het eiland Bomba (Togian Eilanden) naar een zeenomaden-dorp dat westelijk van Pulau Batudaka ligt. Een prachtige ervaring om met dit zeer vriendelijke vissersvolk in contact te komen. Heel gastvrij laten ze zien hoe ze wonen en leven, totaal niet opdringerig.

 

De organisatie was perfect

De reis was perfect voorbereid en in het reisplan zorgvuldig goed gedetaillerd omschreven. De chauffeurs die ons gereden hebben spraken geen Engels maar daarover waren we vooraf geïnformeerd. Het waren goede chauffeurs en ze wisten waar we moesten zijn.

Voor de excursie naar het zeenomaden-dorp hadden we de manager van het resort als gids. Hij heeft ons heel goed in het Engels over de nomaden en het dorp verteld. We hebben één keer met de lokale contactpersoon moeten bellen omdat onze taxi niet aanwezig was op het vliegveld van Bali. Er is meteen actie ondernomen en de chauffeur is direct naar ons toe gedirigeerd; hij stond bij de verkeerde aankomsthal te wachten. Zeer goed en adequate optreden van representative on site.


Op de eerste plaats wil ik even kwijt dat ik het vreselijk vind en heel erg met die mensen op Sulawesi te doen heb die door de aardbevingen en de tsunami getroffen zijn. Vele bewoners hebben of hadden zeer weinig en nu hebben velen totaal niets meer. Door deze catastrofe zal het toerisme zeker teruglopen hetgeen de plaatselijke bevolking (zoals op Lombok) zeker zal schaden, helaas. Maar mocht u ooit Noord en Midden Sulawesi willen bezoeken dan kunnen we de Bunaken vanwege de prachtige duik- en snorkelplekken en de Togian Eilanden vanwege de eenvoud en pracht waar je je dagelijkse sleur echt vergeten kunt, aanbevelen. Een andere aanbeveling is om eens een zeenomaden-dorp of in het algemeen een kampong te bezoeken om te zien hoe gelukkig mensen kunnen leven en tevens zeer hartelijk kunnen zijn zonder alle luxe die wij kennen.
 


Indonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op BunakenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op BunakenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op BunakenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op BunakenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op BunakenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: verblijf op de Togian eilandenIndonesië reizen - Sulawesi reis: Wat een uitzicht op zee - TogianIndonesië reizen - Sulawesi reis: Zonsondergang Togian