Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
  Stranden in Sri Lanka

  Sri Lanka is een enorm eiland met 1600 kilometer kustlijn en is dan ook gezegend met prachtige stranden. Het land heeft schitterende, ongerepte palmenstranden met kristalhelder water, en drukker bezochte stranden met gezellige restaurantjes en barretjes.

    Wanneer bezoek je welke stranden?

  Tip: houd met je keuze voor een strandbestemming rekening met welke maand je in Sri Lanka op vakantie bent. De verschillende moesson periodes hebben namelijk invloed op welke stranden wanneer het beste zijn om te bezoeken. De stranden aan de zuid- en zuidwestkust hebben in onze winterperiode (november-april) het beste weer en een kalme zee. De stranden aan de oost- en noordoostkust van Sri Lanka hebben in onze zomerperiode (mei-oktober) juist het beste weer en een rustige zee. Wil je duiken, dan gelden dezelfde periodes: van oktober tot mei kun je het beste duiken aan de west- en zuidwestkust. Van mei tot oktober kun je het beste aan de noordoostkust duiken.

  Hieronder vind je een aantal populaire stranden in Sri Lanka.
   


  Stranden Zuidkust Sri Lanka: beste periode november - april

  Mirissa

  Het strand van Mirissa is gelegen aan een rustige baai. Aan en op het strand bevinden zich verschillende gezellige restaurantjes, waar het het heerlijk eten is. Of bewonder er een prachtige zonsondergang onder het genot van een heerlijke tropische cocktail.
   

  Mirissa is misschien wel de beste plaats ter wereld om de blauwe vinvis (blue whale) te zien, het grootste dier op aarde. Ook heb je kans op het zien van de potvis (sperm whale). Het is een onvergetelijk gezicht om deze gigantische dieren te zien zwemmen en soms zelfs te zien springen. Daarnaast heb je een grote kans op het zien van scholen dolfijnen, eveneens een geweldig gezicht.

  Unawatuna

  Unawatuna heeft een mooi strand, omringd door palmbomen. Wel is het een redelijk druk bezocht strand. Het is vooral een gezellig strand om wat te eten en te drinken. De nabijgelegen stranden Jungle Beach en Dalawella Beach zijn een stuk rustiger. Per tuktuk ben je hier binnen tien minuten. Vanaf deze stranden kun je ook beter zwemmen dan vanaf Unawatuna Beach.

  Weligama

  Weligama strand is populair onder surfers. Je kunt het strand gemakkelijk bezoeken vanuit Mirissa of Unawatuna. De golven aan het lange strand van Weligama zijn perfect voor surfers, vooral voor beginnende en iets gevorderde surfers. Op het strand zijn vele kleine surfscholen gevestigd, waar je voor ongeveer € 15 per uur een surfles kunt regelen. Ook kun je hier een surfboard huren voor ongeveer € 2 per uur. Het surfseizoen loopt van oktober tot en met april.
   

  Stranden Westkust Sri Lanka: beste periode november - april

  Hikkaduwa

  Hikkaduwa is een populaire strandbestemming aan de westkust van Sri Lanka. Het heeft een mooi strand en de zonsondergang is bijna nergens zo mooi als hier. Het strand is met name populair onder surfers. De golven zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde surfers. Dit strand kent ook een goed nachtleven. Het surfseizoen loopt ook hier van oktober tot en met april.
   

  3,5 km ten noorden van Hikkaduwa bevindt zich het tsunami museum. Aan de hand van vele  foto’s vertelt dit kleine, indrukwekkende museum niet alleen over over de tsunami zelf, maar ook over de jaren na de ramp en over de levens van mensen die door de tsunami getroffen zijn.

  Negombo

  Negombo ligt vlakbij de internationale luchthaven en is dan ook een goede plek om je Sri Lanka reis te beginnen en/of af te sluiten; een goed alternatief voor het drukke Colombo. Negombo is een gezellige vissersplaats. Het strand is niet de mooiste van Sri Lanka, maar je kunt hier prima een dagje relaxen en bijvoorbeeld een strandwandeling maken en vis eten. Huur een fiets en verken het centrum Negombo. Je kunt hier nog verschillende sporen van de specerijhandel van de VOC vinden. Zo zijn er kanalen die door de Hollanders zijn aangelegd. Je ziet opvallend veel katholieke kerken, gebouwd toen de Portugezen de macht hadden. Door al die kerken heeft Negombo zelfs de bijnaam “Little Rome”.
   

  Stranden Oostkust Sri Lanka: beste periode mei - oktober

  Pasikudah

  Pasikudah staat bekend om haar prachtige, ongerepte stranden met een kristalheldere zee. Door het langzaam aflopende strand kun je meters ver de zee inlopen.  Pasikudah is nog niet zo toeristisch en het is hier meestal dan ook heerlijk rustig. Geniet van een lange strandwandeling over het uitgestrekte spierwitte strand.

  Trincomalee

  Trincomalee zelf is een belangrijke havenstad. Je vindt er Nederlands cultureel erfgoed, zoals het  Fort Frederick, het grootste Hollandse fort van Sri Lanka. De belangrijkste bevolkingsgroep in Trincomalee zijn de hindoeïstische Tamils, waardoor je veel hindoe tempels in het straatbeeld ziet. Tussen mei en oktober kun je vanuit Trincomalee op walvis safari. De boten zijn hier kleiner met minder passagiers. Hierdoor liggen de kosten wat hoger dan in Mirissa. Hier tegenover staat dat het wat minder toeristisch voelt. Langs de kust van Trincomalee vind je veel stranden en hotels langs deze stranden. Het is een goede uitvalsbasis van waaruit je ook de stranden Uppuveli en Nilaveli en Pigeon’s Island voor de kust van Nilaveli kunt bezoeken. Een mooie plek om te snorkelen en te duiken.

   

 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter