Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Duurzaam op reis in Suriname

 
Toen we Footprint Travel begonnen, wisten we één ding zeker: we willen reizigers de reis van hun leven geven én tegelijkertijd de inwoners van het land iets positiefs brengen. Footprint Travel gelooft dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Onder het motto Go Local. Go Fair. dragen wij ons steentje bij. 
 

Wat kun je als reiziger zelf doen om duurzaam te reizen?

Jij als reiziger speelt ook een cruciale rol bij duurzaam reizen. Je kunt het volgende zelf doen:
 • Geef het goede voorbeeld. Helaas ontbreekt in veel ontwikkelingslanden voorlichting over milieuvervuiling. Ook al zie je in ontwikkelingslanden regelmatig plastic afval langs de kant van de weg liggen, geef als gast het goede voorbeeld en doe hier niet aan mee. Zeker in natuurparken neem je al je afval weer mee naar buiten. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints!
 • Behandel mensen met respect. Gedraag je als een gast in andermans land. Leer bijvoorbeeld een lokale begroeting, zie het hoofdstukje Taal en hoofdstukje Omgangsvormen. Maak niet ongevraagd een foto van iemand, maar maak een praatje en vraag of je een foto mag nemen. Pas je kleding aan waar nodig en zeker in religieuze gebouwen.
 • Geef niet zomaar geld aan bedelaars. Hoe goed bedoelt ook, stimuleer bedelen niet. Hier kunnen mensenhandelaars achter zitten. Kinderen zien bedelen is hartverscheurend, maar door ze geld te geven houd je ze op straat en van school. Wil je toch iets geven, geef dan iets te eten. Draag liever bij aan een lokaal project voor opvang. Je kunt zelf ter plekke een project bezoeken en/of wij kunnen je hierbij adviseren. Heeft je reis veel indruk op je gemaakt, en wil je mensen ter plaatse helpen? Na afloop van je reis kunnen wij je adviseren om een donatie aan een project te geven.
 • Dit geldt eigenlijk ook voor het geven van cadeautjes. Natuurlijk is het leuk om, als je bij een familie te gast geweest bent, een klein presentje achter te laten (tip: een klein Nederlands souvenirtjes, zoals een sleutelhanger met klompen, of een Delfsblauw molentje doet wonderen!). Als je een school bezoekt zijn schoolartikelen (zoals pennen) of ballonnen altijd leuk om uit te delen.
 • Doe iets terug. Als Footprint Travel reiziger krijg je de kans om iets terug te doen voor het land dat je bezoekt. In het boekingsformulier kun je van te voren een bijdrage van € 15,- geven ten bate van door ons bezochte en geselecteerde goede doelen. Zoals de kleuterklassen van de Kapitein Mango school te Semoisi. De overheid voorziet de scholen niet meer van werkmaterialen zoals prikpennen, prikmatjes, verf etc. Met jouw hulp kan 1 kind een pakket met schoolmaterialen krijgen voor het gehele schooljaar. Heeft je reis veel indruk op je gemaakt, en wil je mensen ter plaatse helpen? Na afloop van je reis kunnen wij je helpen om een donatie aan deze school.
 • Kies voor een excursie met dieren in hun natuurlijke omgeving.
 • Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dieren of -gedroogde- planten (bijv. cactussen). Deze mogen niet worden ingevoerd en zijn dus taboe. Ook als je ze op het strand vindt. Laat dieren en planten met rust in hun natuurlijke omgeving.
 • Wees zuinig met water. Water is het meest kostbare goed van onze aarde, zelfs in het groene Suriname. Weet je dat er regelmatig een drinkwaterschaarste dreigt? Een korte douche is beter dan lang in bad gaan. Hang je handdoek op het droogrek om de volgende dag nogmaals te gebruiken. Handdoek op de grond betekent een verzoek om nieuwe handdoeken. Sommige accommodaties recyclen badwater om de tuin te besproeien. Overweeg biologisch afbreekbare badproducten te gebruiken.
 • Doe lichten en airconditioning uit als je de kamer verlaat.
 • Koop lokale producten. Zo geef je een impuls aan werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse. Betaal een eerlijke prijs voor diensten en producten.
 • Compenseer je ecologische voetafdruk met bijvoorbeeld www.greenseat.nl. Je kunt dit direct bij je boeking regelen, dan handelen wij het voor je af. Achteraf kun je het zelf regelen via Greenseat.nl
 • Met het openbaar vervoer naar de luchthaven is een milieuvriendelijke optie. De trein stopt direct onder Schiphol. Check wel www.9292.nl voor je reisplanning.
 • Of kies voor een schone elektrische taxi naar Schiphol via Taxi Electric. 100% duurzaam opgewekte stroom, en een actief sociaal beleid: de chauffeurs zijn in de meerderheid vijftigplussers, een groep mensen voor wie het helaas nu erg lastig is om werk te vinden. Als je belt en zegt dat je via Footprint Travel reist, krijg je 15% korting op je rit van en naar Schiphol, te boeken via telefoonnummer: 088-100.44.44. Of +3188-100.44.44 vanuit het buitenland.
 • Download voor vertrek de ‘Wildlife Witness’ app Deze makkelijke app is ontworpen door TRAFFIC, een partnerorganisatie van het Wereld Natuur Fonds, die zich inzet tegen de illegale dierenhandel. Mocht je in een restaurant, een souvenirwinkel of op een markt een product tegenkomen waarvan je vermoedt dat het illegaal is, kun je het snel melden. Daarmee draag jij zelf een steentje bij in de strijd tegen de illegale dierenhandel. Download hier de app voor de iPhone of Android: http://wildlifewitness.net. Footprint Travel’s duurzaamheidadviseur, Dr. Stasja Koot van de Universiteit Wageningen, doet onderzoek naar het gebruik van deze app. Je kunt na je reis aangeven of je hierover een telefonisch interview van ongeveer 10 minuten wilt doen.
\
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter